NESTEN: Karsten Warholm i målområdet etter at finaleplassen glapp. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Mener «Kråka» er blitt til en svane: Warholm deppet ikke etter at finaleplassen røk: – Fantastisk opplevelse

RIO DE JANEIRO (VG) Karsten Warholm (20) så ut til å ha kurs mot en finaleplass på 400 meter hekk, men så stivnet unggutten og endte som nummer fire i sitt heat - og nummer ni totalt med tiden 48,81.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg er først og fremst ufattelig fornøyd med løpet, utbryter han i det han møter skrivende presse fra Norge.

– Jeg er oppe og leker med dem. Det er jo bare en lek, selv om det også er alvor. Dette er min «passion». Jeg klarte nesten å kopiere løpet fra i går og har løpt tre ganger på 48-tallet. Det er sjukt bra med tanke på at «vi» begynte med dette i fjor, fortsetter en heseblesende glad Karsten Warholm.

Siste finaleplass: Estland

Han påpeker at det ble «den kjipe niendeplassen», men det ble løpt så sterkt i semifinalene at fem av de åtte foran ham på resultatlisten satte personlig rekord.

Lest? Warholm hylles av Thorkildsen

Han måtte ha klart 48,64 for å ta en finaleplass. Den gikk til Rasmus Magi (24). Estlenderen tok den andre og siste plassen - på tid - etter de seks som automatisk gikk videre som nummer en og to fra heatene.

EM-gullvinner Jasmani Copello (29) fra Tyrkia knep «tidsplassen» foran med 48,61 sekunder i samme heat som Magi.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

– Ufattelig mye å lære

– For en som liker å vinne, er det bittert uansett hvem jeg har foran meg, svarer Karsten Warholm på spørsmål om det - en estlender i steden for ham i finalen - var bittert.

Inn på oppløpet var han nummer to etter å ha åpnet hardt, men ble tatt igjen av to konkurrenter før målstreken. Warholm sier at han nærmest tok rygg på Kenyas Haron Koech (26) som «bare gønna på» fra start.

STIVNET: Karsten Warholm kjempet lenge om å bli blant de to beste i semifinalen. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Alle tre foran Warholm tredje heat satte personlig rekord. Warholm løp 32 hundredeler svakere enn sin personlige rekord 48,49 fra innledende heat mandag. Tiden 48,81 er tre hundredeler raskere enn persen han satte i EM for halvannen måned siden.

Bakgrunn: – Kråka er blitt mitt varemerke

Warholm stivnet over og etter nest siste hekk, som han også gjorde i EM-finalen i begynnelsen av juli.

Semifinaleheatet til Warholm ble vunnet av iren Thomas Barr som fikk tiden 48,39. Warholm hadde fjerde beste tid av dem som ikke gikk direkte videre. Den raskeste i semifinalene var amerikaneren Kerron Clement, som løp på 48,26.

– Jeg har ufattelig mye å lære. Jeg er ingen tekniker og løser det på min måte. Men denne gangen kom jeg «inn» med rett ben. Derfor er det på tide å legge fra meg navnet «Kråka». Fra nå er jeg bare Karsten, sier Karsten Warholm.

Årsaken til kallenavnet «Kråka» er at han frem til nå - i OL-semifinalen - har måttet «kompensere» dårlig teknikk med å bytte satsben foran nest siste hekk.

– Kråka er blitt en svane, sier Warholm til VG.

Satser videre på tikamp

– Du sier at du har ufattelig mye å lære. Det betyr vel at du kan bli ufattelig mye bedre?

– Alt er mulig. Folk har vært nede på 47-tallet før. Det er ingenting i veien for at jeg skal klare det, svarer Karsten Warholm på VGs spørsmål.

Hjemme i Ulsteinvik fulgte venner, familie og sambygdinger den nye friidrettsheltens semifinaleløp i en fullsatt kinosal.

– Jeg skal fortsette å ha det gøy, og det innebærer å fortsette med tikamp. Jeg skal fortsette med ting som motiverer meg, sier Warholm.

Les også: – Vil fortsette å kaste spyd med Thorkildsen

På spørsmål om han vil delta i Tokyo-OL om fire år på langhekken eller tikamp, svarer han «stein, saks eller papir». Det er til de grader i det blå, foreløpig.

Toppidrettssjef Tore Øvrebø ventet på Norges mulitalent i friidrett ved utgangen fra pressesonen. Han trodde helt til det siste at Warholm skulle klare å knipe en finaleplass. Øvrebø gir uttrykk for at han er veldig imponert over ungguttens uredde stil.

Karsten Warholm bekrefter at han enda en gang satset etter planen «bære eller briste».

– Ja, egentlig. Det er den stilen der, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder