STILIG: Rune Velta på vei ned mot tredjeplass i verdenscupavslutningen i Planica. Foto:Darko Bandic,Ap

Velta nummer tre i Planica: - Fin måte å avslutte en utrolig sesong på

Tepes fløy ned til 244 meter og vant sesongens siste hopprenn

Freund dømt foran Prevc i verdenscupen - begge fikk 1729 poeng

Fannemel: - Kult å ha verdensrekorden en stund til.

PLANICA/OSLO (VG) Anders Fannemel beholder verdensrekorden. Og Rune Velta endte på tredjeplass i det dramatiske rennet i Planica.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Det var et veldig bra resultat, og en fin måte å avslutte en utrolig sesong på, sier Rune Velta.

Han hoppet til fire medaljer under Falun-VM. To av dem var gull. I Planica sto han på seierspallen med vinneren Jurij Tepes og Peter Prevc (2. plass).

Artikkelen fortsetter under bildet

PLANICA-PALLEN: Jurij Tepes feirer seieren i Planica sammen med Peter Prevc (t.v.) og Rune Velta(t.h.) på tredjeplass. Foto:Darko Bandic,Ap

– Flyvingen min var mye bedre enn tidligere her, men de to slovenerne er eksepsjonelt gode i akkurat denne bakken, sier Velta.

Jurij Tepes fikk til ett kjempehopp i 2. omgang med 244 meter. Sloveneren ble belønnet med fem ganger 20 i stil. Han sørget samtidig for at Severin Freund vant verdenscupen. Både Freund og Prevc endte på 1729 poeng. Men tyske Freund gikk foran på flere seiere.

– Så fortjent. Han rører ikke en finger. Fra kulen og ned går han rett ut i bakken, sier NRK-ekspert Johan Remmen Evensen om Tepes som hadde 237,5 meter som sitt lengste hopp før dette hoppet.

VANT: Slovenske Jurij Tepes vant skiflyvningsrennet og sesongavslutningen i Planica søndag. Foto:Darko Bandic,Ap

Landsmannen Prevc var bare 2,8 poeng bak Tepes. De to var i en klasse for seg.

Rune Velta dro til med 230,5 meter i 1. omgang, han slo av fire meter til 226,5 meter i 2. omgang. Det holdt til nok en pallplass på Velta denne sesongen. Han ble nummer tre: 18,2 poeng bak vinneren.

Verdensrekordholder Anders Fannemel landet på 214 meter i 2. omgang etter at han hoppet 226 meter i 1. omgang. han endte på 11. plass.

– Jeg får ikke til hoppingen min, men det er kult å ha verdensrekorden en stund til, sier Anders Fannemel.

Skuffet

For lørdag 14. februar satte Anders Fannemel verdensrekord med 251,5 meter i Vikersund. Dagen før satte Peter Prevc verdensrekord med et hopp på 250 meter.

Fannemel skadet seg i Lahti da han ledet rennet etter første omgang. Siden har han slitt med belastningsskaden i kneet.. Landslagstrener Alexander Stöckl bekrefter at Fannemel ikke er helt frisk ennå.

– Han (Fannemel) kjenner det fortsatt, og da kan du ikke prestere toppresultater. I hvert fall ikke i en bakke som denne, sier Alexander Stöckl.

I Planica var ikke de norske hopperne like godt på hugget som på hjemmebane i februar. Johann André Forfang ga uttrykk for skuffelse i kroppsspråket etter 209 meter i det andre hoppet. Andreas Stjernen hoppet 211,5 og 203,5 meter i Planica.

Severin Freund skuffet i avslutningen, tyskeren endte på 7. plass etter 222,5 og 226 meter. Han så som han hadde tapt slaget om verdenscuptrofeet etter finalehoppet. Men hoppet i været i tåkehavet i Planica da det gikk opp for ham at glasskulen var hans.

Anders Jacobsen tapte sammenlagttittelen til den polske stjernen Adam Malysz nettopp i Planica i 2007. Han sto på sidelinjen og opplevde dramaet nå.

– Det er utrolig at det går an etter 32 renn. Freund var mer blek enn han bruker å være. Han var ikke så rå lenger. Men det var kult at de kom på samme poengsum, sier Anders Jacobsen.

Helt likt

NRKs tidligere hoppkommentator Arne Scheie kan nesten ikke begripe at det er mulig at to hoppere kan havne på samme poengsum.

– Det kommer vi aldri til å få oppleve igjen. Det er like utrolig som å vinne 15 kilometeren i OL i 1980 med ett hundredel, slik Thomas Wassberg gjorde da han slo Juha Mieto, sier Arne Scheie.

Verdenscupen i hopp er blitt arrangert siden 1979/1980.

Resultater skiflyging Planica:

1. Jutij Tepec, Slovenia, 436,4 poeng
2. Peter Prevc, Sloveina, 433,6 poeng
3. Rune Velta, Norge, 418,2 poeng
Øvrige norske:
11. Anders Fannemel, 386,7 poeng
15. Johann A. Forfang, 363,3 poeng
17. Andreas Stjernen, 356,7 poeng
21. Anders Jacobsen, 347,2 poeng

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder