FESTKLAR: Det har lenge gått rykter om at Vladimir Putin ville vise seg under sjakk-VM. Tirsdag kommer han til Sotsji.
FESTKLAR: Det har lenge gått rykter om at Vladimir Putin ville vise seg under sjakk-VM. Tirsdag kommer han til Sotsji. Foto:Alexander Zemlianichenko,AP

Putin skal være på VM-avslutningen

Russlands president vil hylle verdensmester Magnus Carlsen

SPORT

SOTSJI (VG) Russlands president Vladimir Putin vil være til stede når Magnus Carlsen (23) hylles for å ha vunnet sjakk-VM.

Publisert: Oppdatert: 24.11.14 13:37

Det får VG bekreftet av arrangørsjef Ilja Merenzon. Det har lenge gått rykter om at den russiske presidenten ville vise seg under sjakk-VM i Sotsji, men så langt har Putin valgt å holde seg borte.

Nå vil han imidlertid møte verdensmester Magnus Carlsen.

- Jeg kan bekrefte at Vladimir Putin vil være på avslutningsseremonien, sier Merenzon.

Etter det VG forstår skal Putin møte Carlsen, VM-utfordrer Viswanathan Anand og den tidligere sovjetiske verdensmesteren i sjakk, Boris Spasskij, tirsdag ettermiddag. Sammen skal de fire drikke te i den russiske byen.

Vil hilse på Putin

I en pressemelding sendt mandag formiddag, skriver Merenzon at Russlands øverste ledere vil være til stede under avslutningsseremonien. Seremonien finner sted i Sotsji tirsdag klokken 16 norsk tid.

- Det vil bli en veldig kort medaljeseremoni, med det som forhåpentlig blir interessante taler og en mottakelse, skriver Merenzon.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Trolig vil presidenten i Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE), Kirsan Iljumzjinov, og Putin sammen stå for premieutdelingen. Iljumzjinov ble i august gjenvalgt som president, blant annet takket være sterk støtte fra Vladimir Putin

Magnus Carlsen drøyet i det lengste med å underskrive kontrakten om å spille i Sotsji. Årsaken var det stadig kjøligere forhold mellom Russland og vesten i løpet av 2014, som er blitt til som følge av den russiske annekteringen av Krim og krigen mellom opprørere og regjeringsstyrker i Øst-Ukraina.

Vesten har innført en rekke sanksjoner for å ramme russisk økonomi og presse Putin til å velge en annen vei i Ukraina-konflikten.

Både Magnus Carlsen og manager Espen Agdestein har i flere intervjuer sagt at verdensmesteren kommer til å være høflig og hilse på Vladimir Putin om han får sjansen til det.

Presidenten hyllet VM-spillerne

Ettersom sjakk-VM ble lagt til Russland, var det ventet at president Putin ville gjøre åpningstrekket i det første sjakkpartiet. Det skjedde aldri, men han tok seg likevel tid til å hylle de to sjakkspillerne.

- Carlsen og Anand vil demonstrere ferdigheter og evner til å løse de mest komplekse oppgaver, sa Putin og fastslo at «vårt land er kjent for sin sjakkskole» og har stor erfaring i å gjennomføre store sjakkmesterskap.

Det har vært mye frem og tilbake fra russisk hold om hvilke statsoverhoder som skulle vise seg i Sotsji. Statsminister Dmitrij Medvedev skulle egentlig gjøre det første trekket i VMs 11. parti, men Medvedev dukket aldri opp.

VG spurte i den forbindelse president i Norges Sjakkforbund, Jøran Aulin-Jansson, om Carlsen kom til å hilse på statsministeren.

- Jeg kjenner Magnus som en høflig, ung mann. Jeg synes ikke man uttrykker best politiske forskjeller ved å være uhøflig.

- Det vil være ganske arrogant av nordmenn å reagere på besøket, sa Aulin-Jansson.

Men i stedet for Medvedev, kom visestatsminister Arkadij Dvorkovitsj for annen gang til VM-kampen. Dvorkovitsj var til og med på podiet da de to sjakkspillerne snakket til pressen etter at VM-kampen var avgjort.

Her kan du lese mer om