KAN BLI ÅRETS NAVN: Magnus Carlsen kan bli folkets favoritt under Idrettsgallaen på Hamar i januar, men årets mannlige utøver blir han ikke. Her under London Chess Classic nylig. Foto: Ole Kristian Strøm, VG

KAN BLI ÅRETS NAVN: Magnus Carlsen kan bli folkets favoritt under Idrettsgallaen på Hamar i januar, men årets mannlige utøver blir han ikke. Her under London Chess Classic nylig. Foto: Ole Kristian Strøm, VG

Idrettspresidenten: - Carlsen er ingen idrettsutøver

Carlsen ikke nominert til «årets mannlige utøver» tross verdensrekord

Idrettspresident Børre Rognlien er helt klar på at verdens beste sjakkspiller ikke er en idrettsutøver.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Magnus Carlsen er ikke nominert til «årets mannlige utøver» til Idrettsgallaen på NRK 12. januar. Det er derimot hopper Anders Bardal, syklist Edvald Boasson Hagen, 1500-meterløper Henrik Ingebrigtsen, padler Eirik Verås Larsen og svømmeren Aleksander Hetland.

Men på den samme gallaen er Carlsen nominert som «årets navn», som stemmes frem av det norske folk.

- Blir ikke medlem

- Det er vel ganske liberalt av idretten å åpne for en pris til en som ikke er medlem av idrettsforbundet, uansett klasse. Jeg syns det er ganske beundringsverdig at juryen velger å nominere en som ikke er medlem av idrettsforbundet, sier Rognlien til VG.

Under en storturnering i London denne måneden overtok Carlsen verdensrekorden i poengrating fra Garri Kasparov.

Les også: Carlsen vant i London - tjener 365.000

- Sjakkforbundet er ikke medlem i idrettsforbundet. Magnus kan være medlem av et idrettslag, det vet jeg ikke. Men han har ikke prestert som idrettsutøver, men som sjakkspiller, sier Rognlien.

- Er Magnus Carlsen en idrettsutøver?

- Nei, han er en sjakkspiller. Om han driver med idrett på fritiden, det vet jeg ikke, svar idrettspresidenten.

- Hvorfor er ikke sjakkforbundet medlem av idrettsforbundet?

- Det er bare særforbund som driver idrett som blir tatt opp. Opptak til idrettsforbundet skjer på idrettstinget.

SJAKKSPILLER, IKKE IDRETTSUTØVER: Idrettspresident Børre Rognlien sier Magnus Carlsen er en sjakkspiller, og ikke en idrettsutøver. Foto: Ole Kristian Strøm, VG

- Tror du sjakkforbundet kan bli tatt opp som medlem i idrettsforbundet?

- Nei, for det må være et element av fysisk aktivitet, svarer idrettspresidenten og legger til:

Stemte på Carlsen

- Det er mange intelligensspill som kan tenkes å ville bli med i idrettsforbundet. Men det er en rekke krav for å bli medlem. Særforbundene hos oss er medlem av et internasjonalt særforbund. De fleste er også med i IOC og andre sammenslutninger.

Mange medier omtaler Carlsen på sportssidene, også hos NRK, som altså sender Idrettsgallaen, er Carlsen i kategorien sport.

- Det er mange redaksjoner som har diskutert hvorvidt sjakk er idrett eller ikke, i NRK er Magnus Carlsen p.t. definert som noe som dekkes som sportsinnhold, sier NRKs sportsredaktør Rune Haug.

- Derfor gikk min stemme til Magnus Carlsen i kåringen «årets idrettsnavn» i regi av Norske Sportsjournalisters Forbund, sier Haug.

1. januar vil 22-åringen fra Norge ha den høyeste ratingen i sjakksporten noensinne når den offisielle listen oppdateres. Simen Agdestein er tidligere landslagsspiller i fotball og storspiller i sjakk.

- At Magnus ikke er nominert i kategorien årets mannlige utøver tror jeg er så enkelt som at sjakkforbundet ikke er med i idrettsforbundet. Men sportsredaksjoner og i folks øyne tror jeg Magnus blir definert som en idrettsmann, noen sier jo også at han er tidenes største idrettsmann i Norge, sier Agdestein til VG.

- Blir du provosert av at idrettsforbundet ikke vil ha dere med?

- Jeg blir ikke provosert av det i det hele tatt. Jeg kan være litt frekk tilbake og si: Hvorfor skal vi «menge oss» med idretten? Vi har alt idretten har og mye mer. Vi har dybde, et vitenskapelig element og det er kunstnerisk. Et sjakkparti lever videre i flere 100 år, svarer Agdestein.

- Er det mest slitsomt å spille fotball eller sjakk?

- I en sjakkturnering må man være i toppform, den sitter i kroppen i flere uker etterpå. Forrige gang jeg skulle spille litt seriøst så var jeg med på old stars mot young masters. Det varte i to uker i Amsterdam. Jeg var sliten hele høsten. Da tenkte jeg at dette orker jeg ikke mer. Man blir fysisk sliten også, svarer Agdestein.

Toppidrettssjef Jarle Aambø er Idrettsgallaens juryformann. Han svarte ikke VGs henvendelser i går.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder