SAMARBEIDET: I 2009 var Igor Zagorskij (til venstre) og Viatsjeslav Sinev, daværende direktør i Russlands antidopingbyrå, på plass i Norge for å snakke med Antidoping Norge. De to organisasjonene har samarbeidet tett, men nå er det trolig slutt. Foto:Jon-Michael Josefsen,NTB Scanpix

Russisk antidopingsjef til VG: – Vi er blant verdens beste

Ler av påstandene om at «nesten alle» doper seg

En ny dokumentarfilm hevder «alle» idrettsutøvere i Russland er dopet. Det russiske antidopingbyrået avviser dette fullstendig.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Reaksjonene lot ikke vente på seg etter den tyske TV-kanalen ARDs dokumentar om doping i russisk toppidrett. Flere kilder hevder i dokumentaren at nesten samtlige utøvere på høyt nivå bruker forbudte stoffer, og at det hele er nøye regissert av navngitte trenere på nasjonalt nivå.

En utøver skal også ha måttet betale flere millioner kroner til det russiske friidrettsforbundet for å få delta i London-OL.

Den utestengte diskoskasteren Jevgenija Pecherina hevder i tillegg at de aller fleste, «99 prosent», av russiske toppidrettsutøvere doper seg.

– Jeg kan ikke annet enn å le av den påstanden, sier visedirektør i Det russiske antidopingbyrået (RUSADA), Igor Zagorskij, til VG.

Han forteller at representanter for RUSADA jobber med å få oversikt over påstandene.

Zagorskij sier at antidopingbyrået foreløpig ikke har fått oversatt den tyske dokumentaren og derfor ikke kan kommentere anklagene som kommer frem der.

– Et sterkt antidopingprogram

Faktum er at både dopinglaboratoriet i Moskva og Det russiske antidopingbyrået anklages for å ha utro tjenere i sine egne rekker: En positiv dopingprøve «forsvinner» dersom mektige personer ønsker det, hevdes det i filmen.

800-meterløper Julia Rusanova (nå Stepanova) forteller om det hun mener er en toppidrett full av doping. Norske Ingvill Måkestad Bovim har konkurrert mot henne og flere andre dopingtatte russere. Hun synes det hele er trist.

– Hvordan er holdningene til doping i russisk toppidrett?

– Russernes holdning til doping er den samme som i resten av den moderne verden: Vi jobber knallhardt for å forhindre det, sier Zagorskij.

STÅR FREM: Under innendørs-VM i Istanbul i 2012, løp Julia Rusanova (nå Stepanova) 800 meter. I ARDs dokumentar snakker hun detaljert om hvordan hun mener russisk idrett er gjennomsyret av doping. Foto:Martin Meissner,AP

– Hvor godt er arbeidet dere gjør i RUSADA?

– Det har blitt gjort mye hos oss siden vi startet i 2008. Vi har blant annet jobbet med Antidoping Norge og bygget et sterkt program til kampen mot doping. Jeg vil si at RUSADA er blant verdens beste nasjonale antidopingbyråer.

– Hva tenker du da om påstandene i dokumentaren til ARD?

– Jeg har ikke sett dokumentaren og kan ikke kommentere dem.

– Det internasjonale antidopingbyrået (WADA) kaller dem for «fryktelig sjokkerende». Hvordan reagerer du på det?

– Det er umulig for meg å svare på så lenge jeg ikke har sett dokumentaren selv, sier Zagorskij.

Roser Russland

WADA sendte onsdag ut en pressemelding der de understreket at opplysningene fra Tyskland nå skal granskes nøye. Zagorskij presiserer at også RUSADA vil uttale seg om detaljene i dokumentaren etter hvert.

– Men det er viktig å si at det har skjedd mye i Russland de siste årene. Sportsministeriet jobber hardt for å begrense doping og det er kommet flere nye lover som vil hjelpe det arbeidet. Jeg vil si at systemet fungerer, noe som for øvrig er bekreftet av WADA, Den olympiske komité (IOC) og antidopingmiljø verden over, sier Zagorskij.

Antidoping Norge har, som Zagorskij påpeker, samarbeidet med RUSADA siden 2009. De tre siste årene har Utenriksdepartementet brukt 900.000 kroner på den russiske organisasjonen.

HJALP TIL: Daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, har vært med å gi RUSADA tips om hvordan de skal bekjempe doping. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Vil diskutere med russerne

Nå er daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, bekymret.

– Vi har gitt dem veiledning og råd om hvordan de kan bygge opp organisasjonen og antidopingarbeidet sitt. Det har handlet om medisinske fritak, prøvetaking og opplæring av dopingkontrollører. Vi har tatt prøver med dem i felt og bistått i oppbyggingen av deres forebyggende arbeid, sier Solheim om samarbeidet.

– Hvordan har du opplevd RUSADAs holdning i dette arbeidet?

– De har vært interesserte og engasjerte i de møtene vi har hatt med dem.

– Har dere reagert på noe underveis i løpet av disse årene?

– Det er WADA som er tilsynsorganet overfor RUSADA. Dette har vært et trilateralt samarbeid mellom Antidoping Norge, RUSADA og WADA. Vår rolle har vært å gi input på hvordan de kan bygge opp antidopingarbeidet sitt, sier Solheim.

Samarbeidsavtalen mellom Antidoping Norge og RUSADA går ut i år. Solheim sier at det er ingen planer om å forlenge den, men sier:

– Det er helt naturlig at vi vil ta opp de opplysningene som nå fremkommer med russerne.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder