PROGRAMLEDERE: Magnus Carlsen skal sammen med Kaja Snare lede sjakksendingen som skal avgjøre hvem som blir tiende og siste deltager i Norway Chess. Foto:Ole Kristian Strøm,VG

Magnus Carlsen blir programleder: – De skal ikke føle seg trygge

Magnus Carlsen (24) skal bli programleder for TV2s uttak av den siste Norway Chess-deltageren. Nå advarer han de andre sjakkspillerne.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Jeg må advare de som skal spille. De skal ikke føle seg trygge i det hele tatt, gliser Magnus Carlsen, som sammen med Kaja Snare skal lede programmene.

– Særlig de norske spillerne må nok passe seg. Jeg kommer til å spørre dem grundig hvorfor de valgte de trekkene de gjorde.

Ni av de ti deltagerne i Norway Chess er allerede klare, men den tiende skal være velges ut under en turnering som skal gå på TV2 sportskanalen i tiden 10. til 15 .mai.

– Er det første gang en verdensmester kommenterer en sjakkturnering?

– Tja... Mikhail Botvinnik kommenterte visstnok Sovjet-mesterskapet i 1940. Men det var før han ble verdensmester, fastslår Carlsen, som gleder seg til sin nye jobb.

Når VG stiller opp til bilde med ham og Kaja Snare, så er meldingen fra Carlsen klar:

– Det er jeg som er programleder altså!

GLEDER SEG: Magnus Carlsen ser fram til å bli programleder når den tiende og siste spilleren i Norway Chess skal avgjøres under en turnering på TV2 sportskanalen. Foto:Cornelius Poppe,NTB scanpix

I fjor ble den tiende Norway Chess-deltageren kåret gjennom en hurtigsjakk-turnering mellom Simen Agdestein og Jon Ludvig Hammer, de som ligger nærmest Carlsen av nordmenn på verdensrankingen. Denne gang er det seks deltagere, i tillegg til Agdestein og Hammar blant andre den beste svenske og beste danske spilleren.

– Dette blir spennende for meg. Jeg liker ikke bare å spille sjakk. Jeg liker å snakke om sjakk også, sier Magnus Carlsen.

Det blir en desperat kamp om den siste Norway Chess-plassen, og spillerne får ikke like god tid som i vanlig sjakk.

– Jeg tror dyret i dem kommer til å våkne. De vil uunngåelig komme i tidsnød, og da kan nervene komme til å spille inn, sier Magnus Carlsen.

– Min erfaring er at folk har vanskelig for å legge om til å spille hurtigere enn vanlig. Plutselig kommer de i tidsnød.

Turneringen blir på mange måter annerledes. Det blir blant annet en egen «skriftebod» der spillerne kan komme og fortelle hva de gjør - under selve partiene.

– Jon Ludvig kommer til å bruke den mye. Han er passe PR-kåt, smiler Carlsen.

– Er dette bare starten på TV-karrieren?

– Ja, jeg regner jo med å få mitt eget talkshow etter hvert, svarer verdensmesteren med et glimt i øyet.

Deltagerne i kvalifiseringsturneringen på TV2 Sportskanalen er foruten Simen Agdestein og Jon Ludvig Hammer, det norske stortalentet Aryan Tari (15), Carlsens franske treningskompis Laurent Fressinet (34), danske Curt Hansen (51) og svenske Nils Grandelius (22).

Disse er klare for Norway Chess (i parentes plasseringen på liveratingen): Magnus Carlsen (1), Fabiano Caruana (3), Aleksander Grisjtsjuk (6), Veselin Topalov (5), Viswanathan Anand (2), Levon Aronian (10), Anish Giri (9) og Hikaru Nakamura (4). Norway Chess går i juni.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder