==01111: Slik ser rekka til Magnus Carlsen ut etter at syv av 13 partier i Tata Steel Chess - to remis, ett tap og fire seire. Det holder til fem av syv mulige poeng. Her er han under åpningen av turneringen. Foto:Koen Van Weel,Afp

Slo verdens beste kvinnelige sjakkspiller: Ny triumf sikret Magnus Carlsen sin beste seiersrekke siden 2010

(Magnus Carlsen - Hou Yifan 1-0) Magnus Carlsen storspiller i Tata Steel Chess. I dag tok han sin fjerde strake partiseier, og vi må tilbake til sommeren 2010 for å finne sist gang den norske verdensmesteren hadde samme seiersrekke.

 • Jonas Wikborg

Artikkelen er over fem år gammel

Det viser statistikk fra Veggavisen Sjakk, som har statistikkført alle Magnus Carlsen (24) sine partier fra 2009.

Etter først å ha skrevet at vi må tilbake til desember 2009 for å finne sist gang det skjedde, fikk VG påpekt fra en observant leser at det er sommeren 2010 som er riktig. Partiet mot Wang Yue i Medias King-turneringen i juni 2010 ble nemlig registrert som remis hos Veggavisen Sjakk, mens partiet endte med seier til Magnus Carlsen.

Etter det vant han også de neste tre partiene i turneringen, og det er også sist gang han vant fire partier på rad.

VGs sjakkstudio: Slik var dagens parti trekk for trekk.

I dag kom seieren etter at den kvinnelige verdensmesteren, kinesiske Hou Yifan (20), som i 2008 ble den yngste kvinnelige stormesteren i verden, gjorde feil da hun kom i tidsnød i forkant av trekk 40.

Og selv om Carlsen gikk på et prestisjenederlag litt senere, da han ble nødt til å flytte dronningen sin tilbake igjen til der han opprinnelig hadde flyttet den fram fra, var det den norske verdensmesteren som gikk seirende ut av duellen.

Stillingen hans var såpass bra at han, etter 54 trekk og nesten seks timer med spill, kunne innkassere seieren.

Ikke helt fornøyd

– Magnus spiller veldig bra i dag. Han har langsomt utspilt henne og har spilt utrolig godt taktisk, sa Carlsens danske trener, Peter Heine Nilsen, til TV 2 underveis i partiet.

Det er ikke hovedpersonen selv helt enig i, men han er likevel fornøyd med seieren.

– Det er man fornøyd med etter den dårlige starten, sa Carlsen til TV 2 etter at oppgjøret var over, og mente selv han gjorde feil underveis i partiet.

– Heldigvis gjorde hun feil hun også. Hadde hun utnyttet sjansene sine, er jeg ikke sikker på om jeg hadde vunnet, sa verdensmesteren.

I teten

Men seieren er ikke den eneste gode nyheten for Carlsen i dag. Ukrainske Vasilij Ivantsjuk ble presset, men berget remis mot Anish Giri, som Magnus Carlsen for øvrig aldri har slått i klassisk sjakk. Det betyr at Carlsen er i delt ledelse med ukraineren i Tata Steel Chess-turneringen etter at syv runder er spilt.

Det gjenstår nå seks partier, og i morgen møter Magnus Carlsen Baadur Jobava med svarte brikker, en motstander han tidligere har slitt mot. Nå ligger georgieren blant de nederste på lista i Tata Steel Chess, og dersom Carlsen fortsetter storspillet, slik han brutalt slo italienske Fabiano Caruana med svarte brikker i går, kan han nærme seg nevnte italieners fantastiske seiersrekke på syv strake partiseire.

Den klarte Caruana i prestisjetunge Sinquefield Cup i fjor, og den gang var det Magnus Carlsen som vippet ham av pinnen.

– Det er vanskelig å forutse hva han (Jobava) kommer til å gjøre. Han er ikke så dårlig som det kanskje virket som i starten. Han er ofte litt for kreativ for sitt eget beste, men når det funker ser det imponerende ut, sier Carlsen om morgendagens parti til TV 2.

Stillingen etter syv runder: 1. Carlsen og Ivantsjuk (5 poeng), 3. Vachier-Lagrave, So og Liren (4,5 poeng), 6. Wojtszek og Giri (4 poeng), 8. Caruana og Radjabov (3,5 poeng), 10. Aronian og Saric (2,5 poeng), 12. Yifan og Van Wely (2 poeng), 14. Jobava (1,5 poeng)

Les også

 1. Magnus Carlsen etter seier: - Nå er jeg tilbake

  (Loek van Wely-Magnus Carlsen 0-1) Endelig løsnet det for Magnus Carlsen (24): i dag kom den første seieren i 2015.
 2. Carlsen knuste verdenstoeren: – Det gikk over all forventning

  (Fabiano Caruana - Magnus Carlsen 0-1) Magnus Carlsen fortsetter storspillet og viste verdenstoer Fabiano Caruana hvem…
 3. Giri-forbannelsen fortsetter for Carlsen

  (Anish Giri - Magnus Carlsen 0,5-0,5) Syv sies å være et lykketall, men heller ikke på det syvende forsøket klarte…
 4. Carlsen med i tetstriden etter knallsterk seier

  (Magnus Carlsen - Levon Aronian 1-0) Ved å slå tidligere verdenstoer Levon Aronian (32) er Magnus Carlsen (24) fremdeles…
 5. Mener Carlsen spilte som da han var 13 år: Sjakkekspert: – Det var brutalt

  Magnus Carlsen (24) fant tilbake til sitt ungdommelige mot og gikk rett i strupen på verdenstoer Fabiano Caruana (22).

Mer om

 1. Sjakk

Flere artikler

 1. Magnus Carlsen til VG: – Var viktig med ny turneringsseier

 2. Giri-forbannelsen fortsetter for Carlsen

 3. Carlsen knuste verdenstoeren: – Det gikk over all forventning

 4. Internasjonal sjakkekspert: – Magnus Carlsen kan ta «en Caruana»

 5. Carlsen: – Jeg skammer meg over hvordan jeg spilte

 6. Carlsen suveren i Belgia - sikret seieren to runder før slutt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder