DOPTATT: Floyd Landis hadde æren i behold som vinner av Tour de France i fem dager. I dag ble det avslørt at han testet positivt for prestasjonsfremmende midler under sykkelløpet. Foto: AFP

Landis dopingtatt

Sammenlagtvinner i årets Tour de France, Floyd Landis, har avlagt positiv dopingprøve.

  • Kristian Holli
  • Vidar Enerstvedt
ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL


Det bekrefter amerikanerens lag, Phonak. De opplyser at Landis skal ha hatt for høye testoseron- og epitestosteronverdier i kroppen da han ble testet.

- Både teamet og utøveren er overrasket over resultatet av testen, heter det i uttalelsen fra Phonak-teamet.

Hushovd:- Det er bare trist

Landis har nå bedt om at B-prøven også blir analysert for "å finne ut om resultatet kan ha naturlige årsaker eller om det hele skyldes en feil."

Inntil B-prøven er klar er Landis suspendert fra Phonak. Dersom også B-prøven viser ulovligheter vil utøveren bli sparket fra teamet, skriver den sveitiske høreapparatprodusenten i pressemeldingen.

Oscar Pereiro Sio ble nummer to i rittet, og vil overta førsteplassen dersom Landis blir diskvalifisert.

- Jeg foretrekker å se på meg som selv som toer i rittet helt til B-prøven er analysert, sier spanjolen til nyhetsbyrået EFE.

Caisse d'Epargne-Iles Baleares-syklisten, som selv har vært lagkamerat med Landis i Phonak, sier at han hadde foretrukket å feire en eventuell Tour-seier på toppen av podiet i Paris, og ikke slik det trolig blir nå.

- Meldingen fra Phonak gir meg en todelt følelse fordi dette først og fremst er veldig trist for sykkelsporten. Det beste hadde vært at jeg forblir nummer to og at B-prøven er negativ,

Spekulasjoner

Testen skal ha blitt utført etter den 17. etappen i
Tour de France. Landis vant etappen med 5.42 minutter, og
prestasjonen ble omtalt som en av de største i
Tour-historien. Spesielt med tanke på at han hadde store problemer med å henge med dagen før.

Tidligere i dag ble det spekulert i at Landis hadde testet positivt etter at han ikke dukket opp til et planlagt løp i Nederland i går. I dag skulle Landis være med i et løp i Danmark, men heller ikke her dukket Tour de France-kongen opp. Arrangørene har heller ikke maktet å komme i kontakt med hverken Landis eller managementet hans.

- Utrolig sint

Onsdag offentliggjorde Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) at en Tour de France-rytter hadde avgitt positiv dopingprøve. De ville imidlertid ikke gå ut med syklistens identitet - eller hvilket lag han kjører for.

Kaggestad:

- Årets bedrag

Alle etappevinnere i Tour de France blir dopingtestet. Etter å ha tapt mange minutter på en fjelletappe, sjokkerte Landis en hel sykkelverden da han slo tilbake og smadret hele feltet dagen etter - den 20. juli.

Danske Ekstrabladet spurte onsdag den irske presidenten Pat McQuaid i UCI om Landis er den nye mistenkte. Da skal han ha svart:

- Det kan jeg ikke si. Men jeg kan si at jeg er utrolig sint for denne saken. Hele sykkelsportens troverdighet står nå på spill.

VG Nett kommer tilbake med mer

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder