«Zucca»: – Det stolteste øyeblikket i karrieren min

JORDAL AMFI (VG) (Norge - Frankrike 2-1) Norges ishockeylandslag er klar for 2018-OL etter at backen Mattias Nørstebø i overtallsspill ble matchvinner to og et halvt minutt før slutt mot Frankrike.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det er veldig moro for norsk hockey og spillerne, men jeg syns det var veldig godt å «levere» et OL. Det betyr mye for oss. Motiverende for hele Hockey-Norge, sier trener Petter Thoresen til Eurosport etter historiens siste landskamp på nåværende Jordal.

– Dette var deilig! En lettelse. Publikum hjalp oss frem. Det var en super laginnsats. De skapte ikke så mye og Haugen sto bra. Å, det var deilig. Jeg tror ikke jeg har vært så nervøs før. I første periode klarte jeg ikke ta imot en pasning. Dette er det stolteste øyeblikk i karrieren min. Å gå til OL på denne måten... Utrolig, sier Mats Zuccarello til Eurosport.

VG Direkte: Vi fulgte dramaet minutt for minutt!

Et smekk fullt Jordal ble stående igjen og hylle de norske spillerne helt til de forlot isen og startet feiringen i garderoben. Norge måtte vinne og klarte det takket være Mattias Nørstebøs sene scoring.

– Dette var kult! Morsomt. Fullsatt Jordal og avgjøre på denne måten og ta oss til OL... Dette er jeg stolt av. Ubeskrivelig, sier kaptein Ole-Kristian Tollefsen.

Det var nærmest hogget i stein at OL-kvalifiseringens finalekamp om 2018-billetten til Sør-Korea ville bli målfattig, men ikke hendelsesfattig - og knallhard.

En forestilling for voksne; brutal og med én eller to spesielle hendelser som ville bli avgjørende for utfallet.

Slurv - baklengs

Oppgjøret foran statsminister Erna Solberg og et fullsatt Jordal Amfi startet i henhold til antakelsen. Nærkampene var tøffe og Norges lagkaptein, Ole-Kristian Tollefsen (32), var involvert i brorparten, som for å fortelle franskmennene hvor skapet skulle stå.

Backveteranen var imidlertid ikke helt stødig da rekken med Andreas Martinsen, Mathias Trettenes og Martin Røymark slurvet i midtsonen. Fransk spillevendig, inkludert en pasning mot Yorick Treille - som Tollefsen burde stoppet før den kom så langt.

Men pucken kom frem til Treille, via køllen til Tollefsen, og etter snaut to minutter av midtperioden lå pucken bak Norges keeper Lars Haugen, og det sto med ett 0-1.

310 sekunder senere:

Patrick Thoresen (32) plasserte seg der han trodde en pasning fra en fransk back ville komme. Det gjorde den. Thoresen fanget pucken rett foran Norges spillerboks i Frankrikes forsvarssone og spilte den frem til en typisk luntende Mats Zuccarello.

Zucca-show

Zuccarello (29), med «verdens lengste kølle»: Finte mot høyre, tilbake mot venstre - pucken opp i nettaket bak Frankrikes tidligere NHL-keeper, Cristobal Huet (41). Han fikk forøvrig prisen som franskmennenes beste av Erna Solberg ute på isen etter kampslutt.

Thoresens fjerde målgivende pasning i OL-kvalifiseringen, Zuccarellos andre mål.

– Verdensklasse, mener trener Thoresen.

– Kunst, sier Eurosport-ekspert Espen «Shampo» Knutsen.

Utlikning, og deretter Norge i ledelsen for første gang i kampen - halvveis.

Trodde «alle», inntil dommerne kikket på videoopptak av Patrick Thoresens «tennisslag» til 2-1 og annullerte scoringen. Fordi Thoresen hadde køllebladet for høyt (over skulderen) da det traff pucken. Den vurderingen og beslutningen var tvilsom.

– Jeg mener det burde vært scoring, sier «Shampo».

Helt likt foran siste ordinære periode på 20 effektive minutter, med andre ord.

Oppløftende sett med norske øyne var at Petter Thoresens mannskap virket piggere offensivt enn kollega Dave Hendersons spillere. Spesielt med tanke på de beste. Jonas Holøs, Patrick Thoresen og Mats Zuccarello, samt selvsagt brødrene Mathis og Ken Andre Olimb i rekke med Mats Rosseli Olsen.

Olimb i stolpen

På den annen side ville Frankrikes veldig gode brødrepar, Stephane og Teddy Da Costa, begge være tilbake fra et totalt sett lengre opphold i utvisningsboksen.

Ikke så bra: Ole-Kristian Tollefsen hadde åpenbart fått seg en skikkelig smell og trengte intens behandling på spillerbenken rett foran siste periodepause.

Tollefsen var imidlertid ikke slått ut og på isen igjen fra start i 3. periode, som Mathis Olimb så å si åpnet med å skyte pucken i venstre stolpe bak Cristobal Huet: Pling-plong!!

Med 10 minutter igjen å spille, tok Petter Thoresen en kjapp kikk ned i papirene sine inneholdende Norges kampplan, og matchet laget enda «strengere» slik at de nevnte, offensivt beste, skulle få mest mulig spilletid med pucken.

Bonussjanse

En bonus i så måte, åpenbarte seg da Frankrike, som skal arrangere VM neste mai sammen med Tyskland, pådro seg en utvisning (Teddy da Costa).

En reklamepause ga i tillegg Norges overtallsoppstilling med Zucca & co ekstra hvile før avgjørelsen - syv til åtte minutter før ordinær spilletids slutt?

Den kom ikke, og dte var fem mot fem igjen - med drøyt fem minutter igjen. Da matchuret viste 4.37 igjen, fikk Zuccarello en halvstor sjanse (pasning Bastiansen) to meter rett foran Huet, og så fikk Norge enda en mulighet til å sikre seg OL-billetten i et nytt overtallspill.

Og da dukket Frölunda-backen Mattias Nørstebø opp rett foran Huet, etter at Andreas Martinsen forgjeves hadde forsøkt å presse seiersmålet inn, og vippet det - seiersmålet - opp i nettakket.

PS! Mattias Nørstebø slo gjennom internasjonalt i VM i Tsjekkia for halvannet år siden. Han spiller for den svenske toppklubben Frölunda sammen med Mats Rosseli Olsen og Johannes Johannesen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder