SAMMEN I OL-KAMPEN: Daværende idrettspresident Børre Rognlien (foran) og generalsekretær Inge Andersen under en valgvake på folkeavstemningen for Oslo-OL i 2022. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Ekspresident Rognlien om Andersens avgang: – Dette er bare trist

Tidligere idrettspresident Børre Rognlien (72) roser Inge Andersen (52) for innsatsen for norsk idrett de siste 13 årene.

Artikkelen er over tre år gammel

Mandag kveld sprakk nyheten: Inge Andersen er ferdig som generalsekretær i Norges idrettsforbund (NIF). Idrettsstyret, ledet av president Tom Tvedt, ba Andersen om gå av – og begrunnet det med at tiden var inne for å slippe nye krefter til.

Andersen har vært den øverste administrative lederen i norsk idrett siden 2004 og har jobbet under syv presidenter. Den nest siste av dem i tid var Børre Rognlien.

VGs kommentator: Avgangen måtte komme

«Har ingen annen kommentar enn at dette bare er trist. Inge er et arbeidsjern og har nedlagt et kolossalt arbeid for norsk idrett i snart 13 år,» skriver Rognlien i en SMS til VG.

Han var idrettspresident fra 2011 til 2015, og jobbet tett med Andersen i kampen om å få OL til Oslo i 2022. Den kampen tapte de, etter at Høyres stortingsgruppe 1. oktober 2014 til slutt sa at de ikke ville støtte arrangementet.

Inge Andersen intervjues av VG etter Dagsrevyen-intervjuet på Marienlyst:

– En påkjenning de færreste kan tåle

Inge Andersen har stått i en mediestorm med jevne mellomrom det siste året, blant annet i debatten om åpenhet i norsk idrett. Mens det har stått på som verst, har Børre Rognlien en rekke ganger uttrykt støtte til Andersen via Twitter.

Nå sier Rognlien: «Han har dessverre de siste årene blitt utsatt for en påkjenning gjennom media som de færreste kan tåle.»

Kulturministeren: Freder ikke NIF

Andersen får også støtte fra utøvernes representant i idrettsstyret.

– Jeg vil ønske å takke ham for den innsatsen han har gjort. Den er formidabel, sier Kjartan Haugen.

VG-kommentator Leif Welhaven mener tiden var inne for Inge Andersens avgang:

Det kontroversielle vedtaket

Inge Andersen gjorde et direktesendt intervju med NRK Dagsrevyen mandag kveld. Der fortalte Andersen at han synes det er vemodig å gå av etter 13 flotte år.

Den nå avgåtte NIF-toppen ble utfordret av nyhetsanker Jon Gelius på hvorfor han ikke har gjort mer for å åpne for innsyn bakover i tid.

Så du? Masteroppgave avslører intern misnøye med NIF-ledere

I fjor vedtok nemlig idrettsstyret at det ikke skulle gis tilgang til enkeltbilag i regnskap fra tiden før juni 2015.

– Nå oppfatter ikke jeg at åpenheten har vært den store diskusjonen. Jeg har forholdt meg til de vedtak idrettsstyret har gjort, både i OL-prosessen og i de seneste årene. Idrettsstyret har ikke valgt å se i fortiden, men i fremtiden, sa Andersen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder