SPILLER I KROATIA: Magnus Carlsen (t.v.) og hans far Henrik Carlsen er i Zagreb, der verdensmesteren spiller en turnering. Foto: Martin Sorge Folkvord

Norge trekker VM-søknad etter Carlsen-krav

OSLO/ZAGREB (VG) Stavanger trekker sin søknad om å arrangere sjakk-VM. Det skjer etter at Team Carlsen gikk ut på Facebook og ba arrangøren om å stoppe arbeidet for å få sjakk-VM til Stavanger.

– Med de ytringene som nå er kommet fra Carlsen, ser vi ikke lenger muligheten/vitsen til å fortsette prosessen med å få VM i sjakk til Norge i 2020. Det blir umulig for oss som arrangør å jobbe for å få det til, når det er så mye usikkerhet rundt om verdensmesteren i det hele tatt kommer til å spille i Norge, skriver arrangøren Norway Chess i en pressemelding.

Det skjer etter at pappa Henrik Carlsen gikk ut på Facebook, og ba arrangøren stoppe sitt arbeid om et VM i 2020.

– Vi ber om at norsk sjakk og Stavanger legger til siden kampen om et VM på hjemmebane i denne omgang, skriver Henrik Carlsen på vegne av seg selv, sønnen Magnus Carlsen og manager Espen Agdestein.

Faren forklarer at presset rundt et VM på hjemmebane er såpass stort at det gjør det enda tøffere for Carlsen å gjennomføre. Derfor ønsket de i utgangspunktet å ha det på hjemmebane i Bærum eller Oslo, hvor verdensmesteren kunne bo og oppholde seg i hjemlige omgivelser.

– Å spille sjakk-VM på hjemmebane i Norge er på den ene side en helt unik drøm og mulighet som kan gå i oppfyllelse en eller annen gang, men i utgangspunktet også en vesentlig sportslig ulempe pga mer eksponering og mer trykk fra høye forventninger, skriver han videre.

VG fikk tak i Henrik Carlsen, som er i Zagreb, like før klokken 12.30 torsdag, men han ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

– Facebook-posten var ment å være utfyllende nok i seg selv, så svaret er pent «nei takk», sier verdensmesterens far.

Magnus Carlsen har tidligere sagt til VG at han er usikker på om han vil forsvare VM-tittelen.

les også

Carlsen til VG: «Usikker» på om han vil forsvare VM-tittelen i 2020

I mars ble Stavanger valgt som den norske kandidaten til å arrangere sjakk-VM. Nå vrakes de planene.

– Vi er veldig skuffet over utfallet av denne saken. Regionen har stått samlet bak dette initiativet og jobbet iherdig for å få et Sjakk VM realisert i Stavanger, sier ordfører i Stavanger, Christine Sagen Helgø, og fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal i en felles pressemelding.

Henrik Carlsen forteller også om prosessen i forkant av avgjørelsen, i sitt innlegg. Der skal Magnus Carlsen ha gått med på en to-delt løsning, med en halv VM-kamp i Stavanger og andre halvdel i Oslo. Carlsen var så interessert i denne løsningen at de tok kontakt med det internasjonale sjakkforbundet, FIDE.

– Vi var så opptatt av å finne en løsning at vi tok kontakt med FIDE-Presidenten for å få FIDE til å åpne for å akseptere en delt løsning, noe de signaliserte på hjemmesidene, skriver Henrik Carlsen.

– Svært kritiske

Han reagerer også på at at Magnus Carlsen ikke var en formell høringspart da NSF skulle ta avgjørelsen om norsk søkerby til VM, og kaller det «uforståelig».

– Vi ble dog muntlig bedt om innspill. Espen (Agdestein, journ. anm.) og jeg var tydelige på hva Magnus ønsket i møte (i slutten av januar) og flere ganger på telefon i mars til generalsekretær Nesheim. Nesheim la frem Magnus sine synspunkter for sentralstyret, og vi var naivt trygge på at Magnus ville bli lyttet til.

Faren konkluderer med at de er «svært kritiske» til avgjørelsen om å sette Stavanger som søkerby til VM.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder