I FORM: Kenneth Gangnes klinte til med 138 meter i kvalifiseringen. Nest lengst. Bakkerekorden i Schattenbergbakken har Sigurd Prettersen med 143,5 meter. Foto: Geir Olsen , VG

Gangnes kunne vært fysioterapeut uten skrekkskaden

Derfor gråt trener Lunder på Sportsrevyen

Alle norske klare for Oberstdorf-rennet

Kanonhopp av Forfang i kvalifiseringen

OBERSTDORF (VG) Kenneth Gangnes (26) hadde studert fysioterapi i Danmark i dag – og gitt opp hoppkarrieren – hadde det ikke vært for den grusomme kneskaden for to år siden.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Norges store håp i Hoppuka, som innledes med åpningsrennet i Oberstdorf tirsdag kveld, hadde nemlig bestemt seg for å parkere skiene hvis han ikke kom på laget til Sotsji-OL i 2014. Etter at korsbåndet røk – for andre gang på tre år – i østerrikske Hinzenbach et halvt år før OL var alle drømmer om olympiske vinterleker i Russland knust.

– Det var et alternativ å bli fysioterapeut hvis jeg skulle legge skiene på hyllen. Nå er jeg skihopper på heltid. Det skal jeg være så lenge jeg kan, sier Kenneth Gangnes.

Han bekreftet form med femteplass i kvalifiseringen (var forhåndskvalifisert som tredje beste i verdenscupen) med en hopp på 138 meter. En meter bak Johann Forfang. Tromsø-hopperen var lengst med 139 meter. Det ga tredje beste poengsum i kvaliken, som ble vunnet av Peter Prevc (Slovenia).

Samtlige syv norske hoppere er klare for åpningsrennet i den 64. utgaven av den tysk-østerrikske hoppuken.

Les også: Gangnes betalte selv for operasjonen

Den kompliserte skaden reddet på en måte karrieren for Gangnes. Hopperen fra Kolbukameratene på Toten ville – selv om han ble advart – gjøre et nytt forsøk. Planene om studier i Danmark ble lagt på is. Et møysommelig opptreningsprogram ble prioritert.

Strigråt

Ifølge landslagstrener Alexander Stöckl skal det ikke være mulig å hevde seg i verdenstoppen i skihopping etter to korsbåndskader. Han kaller det en medisinsk sensasjon. Da Gangnes sto øverst på seierspallen etter Lillehammer-rennet i verdenscupen (6. desember) strigråt trener Jermund Lunder «backstage».

Du husker han kanskje fra Sportsrevyen på NRK samme kveld. Han hulket og gråt under hele intervjuet. Men hva var det egentlig han sa. Lunder poengterer at han blir lett beveget. Historien om Gangnes ble for sterk.

– Jeg har vært så tett på Kenneth gjennom tiden med alle skadene. Jeg følte at han fortjente den oppturen, etter alle nedturene, sier Jermund Lunder.

Han understreker at han har sansen for idrettsutøvere som «legger ned jobben». Gangnes har han vært trener for i 11 år. Helt fra tiden på juniorlandslaget. Det handler om en helt spesiell type ifølge Lunder.

– De fleste hoppere må takle en skadeperiode i løpet av karrieren. Men Kenneth har måtte tåle to. Til sammen har han vært ute i fire år. Og han har lagt ned en kjempeinnsats alene, sier Lunder.

Husker du denne: Jacobsen vant Nyttårshopprennet

Han peker på styrketreningene i Håkon Hall på Lillehammer som helt avgjørende for suksessen. VG har til stede på en økt Lillejulaften. Det så tøft ut. Og temmelig vondt med mye jern på vektstangen.

Artikkelen fortsetter under bildet

GIR JERNET: Kenneth Gangnes smeller vektene i været under trening i Håkons Hall sportssenter på Lillehammer før avreisen til hoppuka. Trener Jermund Lunder følger med. Foto: Geir Olsen , VG

– Det gjelder å ha kraft og fart i beina. Spenst rett og slet. Og en av Kenneths store styrker, sier Lunder.

Forrige vinter begynte det å bli sving over Gagnes. I sommer hoppet han utmerket i Grand Prix (verdenscupen på plast). Nå er han vår bestemann i verdenscupen med tredjeplass. Og regnes blant favorittene til å vinne Hoppuka sammenlagt.

Åtte nordmenn har klart det før ham i det som regnes som verdens tøffeste hoppkonkurranse. Den siste var Anders Jacobsen i 2007.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder