HELTER: Norges sjakkhelt Magnus Carlsen er snart like populær som langrennsheltene Marit Bjørgen og Petter Northug. Foto: NTB Scanpix/Afp/Mattis Sandblad

Carlsen snart like pop som langrennsheltene

Nesten 18 prosent mener sjakkgeniet er Norges fremste idrettsutøver

Sjakk regnes ikke som sport her til lands, men Magnus Carlsen (22) er nå på topp-3-listen over Norges fremste idrettsutøvere.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

I en spørreundersøkelse som InFact Norge AS har utført for VG er det bare Petter Northug (21,3 prosent) og Marit Bjørgen (22,9 prosent) som akkurat nå er mer populære enn sjakkgeniet som kjemper om verdensmestertittelen i India.

17,7 prosent av de spurte mener nemlig at Magnus Carlsen er Norges fremste idrettsutøver.

- Det er litt vanskelig å forholde seg til det Magnus Carlsen foretar seg. Men når sjakk blir erklært som idrett skal han jo selvsagt ha alt av priser her hjemme. Han er jo verdensener i en sport som har over 600 millioner utøvere, sier Tom A. Schanke.

SLÅR ET SLAG FOR TUTTA: Idrettshistoriker Tom A Schancke mener Suzann Pettersen er Norges største internasjonale stjerne. Foto: NTB Scanpix

Idrettshistorikeren mener undersøkelsen som ble tatt opp i mandag, favoriserer de som er brennhete akkurat nå. Selv mener han Suzann Pettersen er Norges fremste idrettsstjerne.

I undersøkelsen til InFact får hun «bare» 6,4 prosent av stemmene.

- Vi elsker Marit

- Tatt i betraktning golfens utbredelse kontra langrenn, så er Tutta vår største internasjonale profil. Men vi har ikke noe forhold til Tutta. Vi ser utslaget eller når hun putter på TV, mens langrennsløperne ser vi hundrevis av timer på TV. Slike målinger gjenspeiler også popularitet og tilhørighet, sier Schanke.

Han kaller Marit Bjørgen «idrettskjæresten» sin.

- Du blir ikke «forelsket» av å sitte og se på en alvorlig, litt småsur og dypt konsentrert Carlsen. Det er klart vi elsker Marit og Therese og de andre når de suser gjennom snøen i TV-ruta. Men for all del, blir Carlsen verdensmester så er det ingen som kan overgå det rent prestasjonsmessig, beskriver idrettshistorikeren.

Se hva som skjer i det 8. partiet mellom Carlsen og Anand i vårt livestudio her

Den sportsinteresserte PR-mannen Ingebrigt Steen Jensen mener Norges fremste idrettsutøver kan være flere ting.

- Største profil er sikkert Petter Northug, mest populære er kanskje Marit Bjørgen. Hvis man med fremste mener den som gjør den største prestasjonen - basert på konkurransen i sin gren - er Tutta Pettersen og Magnus Carlsen Norges fremste. Det finnes kanskje 20 reelle, tøffe konkurrenter nasjonalt og internasjonalt for Bjørgen og Northug, mens det finnes flere hundre millioner sjakkspillere og flere titalls millioner golfspillere, sier Steen Jensen.

I egen klasse

Han vil ikke være bombastisk fordi det kan godt hende at både Northug og Bjørgen er like ekstremt gode i sin sport som Carlsen er i sjakk.

- Men i den grad man skal måle mot tøff, internasjonal konkurranse med et enormt antall utøvere, er Pettersen og Carlsen i en klasse for seg.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder