VIL VÆRE NØYTRAL: Børre Rognlien ønsker i dag ikke å ha noen holdning til om sjakk er idrett eller ikke. Foto: BJØRN S. DELEBEKK Foto:

Rognlien: - Må være et element av fysisk aktivitet

Men nå vil sjakkforbundet ta kontakt med Norges Idrettsforbund

Idrettspresident Børre Rognlien vil ikke definere sjakk som idrett.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Nei, for det må være et element av fysisk aktivitet, svarte idrettspresidenten på direkte spørsmål fra VG sist vinter

Nå sier Rognlien:

- Det er et filosofisk spørsmål som gjerne må diskuteres. Jeg forholder meg til at sjakk ikke er medlem av NIF nå. Men her kan det komme en medlemssøknad fra sjakkforbundet. Derfor velger jeg å holde meg nøytral til spørsmålet, sier Rognlien til VG og viser til at sjakk og andre spill skal ha søkt opptak i Norges Idrettsforbund på 90-tallet.

Sjakkpresident Jøran Aulien-Jansson mener helt klart at sjakk skal betraktes som idrett:

- Sjakk er et ferdighetsspill, du må trene og forberede deg for å ha en mulighet, sjakk inneholder idrettens psykologi, og du har ingen mulighet til å hevde deg på høyt nivå uten å være i fysisk god form, argumenterer han og viser også til at aldersforskjellen Magnus Carlsen (22 år) og Viswanathan Anand (43 år). Den har vært trukket frem som et viktig moment - fordel Carlsen - under VM-matchen.

PÅ TRENING: Magnus Carlsen under baskettrening i Chennai søndag. Foto: OLE KRISTIAN STRØM

- Anand har trent hardt fysisk det siste halve året, men Magnus er i bedre fysisk form. Det betyr noe. Og disse gutta trener ikke for å være sunne. De trener for å vinne, påpeker Aulien-Jansson.

Det har de siste årene ikke vært mye kontakt mellom NIF og Norges Sjakkforbund.

- Etter VM er ferdig kommer jeg og sjakkforbundet til å ta kontakt med idrettsforbundet for å høre litt om dette, og om vi kan dra nytte av hverandre, sier sjakkpesident Aulien-Jansson til VG.

- Vi hadde et sonderingsmøte med idrettsforbundet for et halvt år siden, men det førte ingen vei fordi vi ikke ønsket å følge barneidrettsreglene til idrettsforbundet.

I Norges Idrettsforbund kan det ikke settes opp resultater og rangeringer før barna er fylt 11 år. I sjakk konkurrerer ungene fra første dag. Det finnes ingen nedre aldersgrense for resultatlister.

- Jeg er blant de som er overbevist om at det å legge press på barn kan være sunt. De lærer seg tidlig å takle nederlag og vi vet jo at de etter hvert skal ut i en tøff verden. Selvfølgelig ser vi også de uheldige sidene ved dette, men mener det positive sidene ved å konkurrere i ung alder er langt større, sier sjakkpresidenten.

Børre Rognlien sier også dette:

- Det er mange intelligensspill som kan tenkes å ville bli med i idrettsforbundet. Men det er en rekke krav for å bli medlem. Særforbundene hos oss er medlem av et internasjonalt særforbund. De fleste er også med i IOC og andre sammenslutninger, sa Rognlien - som et par dager senere presiserte over for VG at han ikke hadde gjort noen nedvurdering av Magnus Carlsens prestasjoner.

- Magnus Carlsen er et sjakkgeni som hele Norge er stolte av, skrev Rognlien i et innlegg.

VGs sportskommentator Truls Dæhli argumenterer for at sjakk er idrett og viser til at den internasjonale olympiske komiteen, IOC, allerede i 1999 anerkjente sjakk som idrett. Hele 115 nasjonale olympiske komiteer har gjort det samme. I India er Viswanathan Anand kåret til tidenes idrettsutøver.

Likevel fikk Magnus Carlsen som 18-åring en ekstrapris på Idrettsgallaen i 2009. Det var lenge før Børre Rognlien ble valgt til NIF-president i 2011.

- Det er bare særforbund som driver idrett som blir tatt opp. Opptak til idrettsforbundet skjer på idrettstinget, sa Rognlien til VG i fjor.

Sjakkpresident Jøran Aulien-Jansson sier:

- Om sjakk er idrett eller ikke er en rar debatt når ingen i Norge egentlig er kommet med endelig definisjon på om sjakk er idrett eller ikke. Men sjakkforbundet er ikke med idrettsforbundet. I India, Tyskland og Russland er sjakk derimot ansett som idrett.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder