Marit Arnstad (Sp) mener NIF bør følge offentlighetsloven

Inge Andersen om hvorfor idrettsforbundet ikke vil frigi First House-tall

EKS-PRESIDENT: Tove Paule (innfelt) mener, i likhet med flere profilerte politikere og idrettsledere, at Norges idrettsforbund må legge frem hvor mye penger som er brukt på First House. Paule advarte mot bruk av firmaet da hun var president. Nåværende president Børre Rognlien (t.v.) og generansekretær Inge Andersen benytter seg derimot av First House. Foto: Terje Bringedal (VG) og Scanpix

Tidligere idrettspresident advarte mot First House-bruk

Som idrettspresident advarte Tove Paule sin egen organisasjon mot å bruke det profilerte konsulentselskapet First House.

 • Anders K. Christiansen

Artikkelen er over seks år gammel


Paule gikk av som president i Norges idrettsforbund i 2011. Inn kom i stedet Børre Rognlien.

- Jeg sa ifra om at «I løpet av min tid som president, skal vi ikke bruke First House». Det budskapet gjentok jeg på flere møter, sier hun til VG.

Les også: Idrettsforbundet nekter å avsløre First House-utgifter

Hun er i dag varaordfører for Høyre i Drammen bystyre. Men det var mens Paule var idrettspresident at First House ble etablert som rådgivningsfirma.

- Vi hadde hatt veldig tett kontakt med såpass mange av dem som ble ansatt i selskapet, at jeg mente det var viktig å være nøytrale. Det gjaldt både Per Høiby, Ketil Lindseth (tidligere informasjonssjef i NIF) og Bjarne Håkon Hanssen. I tillegg ble First House raskt kjent for å være kostbare. Summen av dette, og signaleffekten, gjorde at jeg mente vi ikke skulle bruke selskapet.

- Ble budskapet ditt tatt greit imot i NIF den gangen?

- Ja, jeg fikk ikke inntrykk av noe annet, sier Paule.

Skaset ber om åpenhet

VG forteller i dag hvordan idrettsforbundet den siste tiden i stor skala har benyttet seg av First House til både brosjyreproduksjon, kampanjejobbing for OL i Oslo, medietrening og generell rådgivning.

Hvor mye penger norsk idrett betaler First House, legges det lokk på. Heller ikke hvilke konkrete oppdrag firmaet har fått, er det åpenhet rundt.

Det mener Tove Paule er feil strategi.

- Det er veldig viktig for idretten å vise full åpenhet. Når man er en frivillig organisasjon, med mange entusiaster som driver dugnadsarbeid, er det viktig å fortelle hvordan man har benyttet midler på First House, samt hvor store summer det er snakk om, sier hun.

SENTERPARTI-POLITIKER: Marit Arnstad mener NIF bør følge offentlighetsloven. Foto: Terje Bringedal

VG var også i kontakt med tidligere formann i Norges idrettsforbund (1984-1990), og ekspedisjonssjef i idrettsavdelingen i Kulturdepartementet, Hans B. Skaset.

Også han er tydelig på Norges idrettsforbund må endre kurs.

«NIF mottar i år 593 millioner kroner i driftsstøtte fra Kulturdepartementet. I fjor var tilskuddet på 580 millioner kroner. Hvis det er disse pengene som brukes på First House for å fremme OL-2022, er det en selvfølge at offentligheten får innsyn i pengebruken» skriver Skaset i en SMS.

Informasjonsavdelingen i Norges idrettsforbund består av to personer, samt ytterligere to som har ansvaret for «samfunnskontakt». Tove Paule bemerker at organisasjonen, som har 2,1 millioner medlemskap, har mange dyktige folk i egne rekker.

Må være transparente

Norges idrettsforbund mottar store statlige bidrag, men er ikke underlagt offentlighetsloven.

- Nå som det gjøres et veldig viktig arbeid frem mot en mulig OL-søknad, tror jeg det er veldig viktig å være transparente. Norsk idrett er kjent for åpenhet og grasrotarbeid. Etter OL i Sotsji har mange et litt spesielt syn på IOC, og da må man ikke assosieres med noe annet enn åpenhet, sier Paule.

Stortingspolitikerne Ib Thomsen (Frp) og Arild Grande (Ap) har allerede gått ut og oppfordret Norges idrettsforbund til å legge frem oversikt over bruken av First House, og hvor mye selskapet har fått betalt.

I etterkant av VGs sak gikk deretter Senterpartiets Marit Arnstad ut på Twitter:

«Idrettsforbundet bør følge offentlighetsloven om de skal motta tippemidler. Nekter å avsløre First House-utgifter.» skriver Arnstad, som er leder av næringskomiteen på Stortinget.

Og:

«Idrettsforbundet mottar antagelig mer i statlige midler enn alle andre frivillige organisasjoner til sammen» bemerker hun.

VG var i kontakt med idrettspresident Børre Rognlien fredag. Han ble konfrontert med Paules advarsel mot bruk av selskapet da hun hadde presidentvervet.

«Det er opp til administrasjon å leie inn den hjelp de finner nødvendig og hensiktsmessig, innenfor gitte budsjettettammer. Det legger ikke styret seg opp i» svarte Rognlien per SMS.

Dette svarer NIF

Generalsekretær Inge Andersen sier at Norges idrettsforbund ikke vil forskjellsbehandle ulike konsulentselskaper ved å frigi informasjon om hvor mye penger som er brukt på First House.

- Tove Paule advarte mot bruk at First House. Hvorfor har dagens ledelse vurdert situasjonen annerledes?

- NIF er en meget stor organisasjon med en slank og kostnadseffektiv administrasjon. Det er hensiktsmessig at NIF bruker eksterne rådgivere på flere områder, knyttet til for eksempel toppidrett, juridiske spørsmål, IT, forretningsmessige forhold og kommunikasjon. Vi velger de rådgivere som vi mener både har stor innsikt i norsk idrett og størst kompetanse innen feltene hvor vi søker bistand. Dette er en helt normal forretningsmessig praksis. Vi vurderer at innsikt, kunnskap og kompetanse er kvalifiserende, ikke diskvalifiserende. Dette prinsippet gjelder for faste ansatte, og for innleide rådgivere, skriver Andersen i en epost.

- Hans B. Skaset mener det er en selvfølge at dere gir innsyn dersom pengene kommer fra driftsstøtten dere får fra departementet?

- Hvorvidt organisasjoner i Norge, som mottar spillemidler, skal underlegges offentlighetsloven er helt og holdent et spørsmål for Stortinget. First House er ett blant flere selskaper vi benytter som rådgivere, og som gir viktig og nyttig hjelp til norsk idrett. Den bistanden First House yter, gir ikke grunn til at selskapet skal behandles annerledes enn andre selskaper vi har et forretningsmessig forhold til.

- I hvilken grad er ledelsen i NIF bekymret for organisasjonens omdømme, at dere kobles tett på den kulturen mange assosierer med IOC?

- Omdømmet til norsk idrett formes først og fremst av arbeidet som gjøres blant 2,1 millioner medlemmer i 12000 idrettslag landet rundt. Internasjonalt er vi pådriver for verdier som de aller fleste nordmenn kjenner seg igjen i og støtter. Vi er en frivillig og demokratisk organisasjon som står ansvarlig for våre medlemsorganisasjoner - ikke overfor IOC. Norge har for øvrig deltatt i OL siden begynnelsen av 1900-tallet. Det er attraktivt for norske toppidrettsutøvere å representere Norge i Olympiske og Paralympiske Leker.

- Flere stortingspolitikere, tidligere idrettsledere - og tilsynelatende den store opinionen - ber NIF være åpne om bruken av First House: Er det aktuelt å endre standpunkt i denne saken?

- First House er en blant flere eksterne rådgivere som NIF benytter. Vi legger vekt på at alle våre rådgivere, og alle våre forretningsforbindelser, skal behandles likt og rettferdig. NIF finner det ikke riktig å opptre slik at vi flytter grensene for hvilke forpliktelser frivillige organisasjoner har overfor offentligheten, skriver Inge Andersen.

Les også

 1. Legger ut 6000 sider OL-krav

  Oslo kommune har i dag lagt ut alle de tekniske kravspesikasjonene fra IOC til eventuelt OL i 2022.
 2. Idrettsforbundet nekter å avsløre First House-utgifter

  Norges Idrettsforbund har benyttet det profilerte rådgivningsbyrået First House til å lage brosjyrer, skrive…
 3. Ny meningsmåling sier klart nei til Oslo-OL

  Sotsji-OL ble et av tidenes beste vinterleker for Norge. Men det virker ikke å ha skapt nye forkjempere for å arrangere…
 4. OL-motstanden vokser i Frp

  Per Sandberg og flertallet av Frps stortingsrepresentanter er i ferd med å vende ryggen til Oslo-OL 2022.

Mer om

 1. OL 2022

Flere artikler

 1. Tidligere idrettspresident kraftig ut mot bruken av rådgivere: Skaset mener idrettstoppene er «på ville veier»

 2. Vil forhøre seg om pengebruken i Idrettsforbundet

 3. Kilder: First House brukt i tre år

 4. Arnstad provosert av ledelsen i Idrettsforbundet

 5. Idrettsforbundet nekter å avsløre First House-utgifter

Fra andre aviser

 1. Tidligere idrettspresident: – Sjokkert over pengebruken

  Aftenposten
 2. Tidligere idrettspresident: – Sjokkert over at pengebruken har tatt så til de grader av

  Aftenposten
 3. Den manipulerende statsmakt

  Bergens Tidende
 4. Arild (47) fra Bergen vil rydde opp i Idrettsforbundet: – Det må nye mennesker på plass

  Aftenposten
 5. Idrettskretsledere mener tilliten kjapt må gjenopprettes

  Fædrelandsvennen
 6. «Jekk ned disse presidentene»

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder