BRØDRE PÅ TRENING: Fredrik Aukland (t.h) er treningsrådgiver for sine eldre brødre Anders (t.v) og Jørgen Aukland (nr 2 fra høyre). I midten tidligere landslagsløper Jens Arne Svartedal. Bildet er fra trening i 2008. Foto: Robert S. Eik/VG

BRØDRE PÅ TRENING: Fredrik Aukland (t.h) er treningsrådgiver for sine eldre brødre Anders (t.v) og Jørgen Aukland (nr 2 fra høyre). I midten tidligere landslagsløper Jens Arne Svartedal. Bildet er fra trening i 2008. Foto: Robert S. Eik/VG

Fredrik Aukland: Familien bedt om å holde munn av skipresidenten

Hele Aukland-familien reagerer kraftig etter å ha blitt kontaktet personlig av skipresident Erik Røste flere ganger. De mener å ha fått beskjed om å holde munn i den pågående debatten om den svenske dopingdokumentaren.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Erik Røste har ringt meg og rådet meg og min familie til ikke å kommentere saken, sier Fredrik Aukland til VG.

Røste sier i en kommentar til VG at det ikke er hans oppfatning av han har gitt konkrete råd om ikke å uttale seg (se hele tilsvaret til slutt i artikkelen).

VG skrev i dag om at Anders Aukland og Tore Ruud Hofstad stod på en mistenktliste som Det Internasjonale Skiforbundet (FIS) hadde i 2005.

Les også: To nordmenn på mistenktliste hos FIS

Personlig beskjed

I SVTs nye dopingdokumentar «Skidåkarnas hemmeliga blodvärden» blir Aukland konfrontert med høye blodverdier og mistenktlisten.

Anders Aukland reagerer kraftig på at han ikke har fått støtte fra Skiforbundet selv om han har bedt om at forbundets helsepersonell skal imøtegå konfrontasjonen fra SVT.

Men nå forteller hans yngre bror at hele familien har blitt bedt om å holde munn av skipresidenten personlig.

Foreldrene opprørt

Aukland-familien har vært sentrale i skisporten i Norge og Vestfold gjennom over 30 år.

Foreldrene til Anders, Jørgen og Fredrik Aukland har nå reagert kraftig på Skiforbundets opptreden og fremgangsmåte i saken.

- Mine foreldre er opprørt og skuffet over Norges Skiforbund. De er veldig lei seg. De stiller seg spørrende til hvorfor ikke NSF har gått ut med en gang og støttet Anders, sier Fredrik Aukland.

- Spesielt

Han har ikke noen rolle i norsk idrett bortsett fra å være rektor på Wang Toppidrettsgymnas i Tønsberg. Videre er han bror av Anders Aukland og langrennsekspert for TV 2.

- Det er spesielt at presidenten tar personlig kontakt og ber meg om ikke si noe, sier Aukland som er treningsrådgiver for OL-kongen Dario Cologna fra Sveits.

Aukland føler saken er blitt meget ubehagelig fordi han mener deres åpenhetsholdning ikke blir møtt av Skiforbundet, som i stedet har kritisert Aukland for hans åpenhet i saken.

Oppringt flere ganger

Han syns det er meget rart at han som bror blir kontaktet av skipresidenten.

- Når tok Skiforbundet første gang kontakt med deg?

- Røste hadde et møte med meg under OL i Sotsji. Han tok også telefonkontakt i går og to ganger i dag, sier Aukland.

- Hva var beskjeden fra Røste etter at Anders Aukland sa han følte seg sviktet av Skiforbundet?

- Han sa at han var skuffet over Anders, at han hadde gått ut i media for å ha kritisert skiforbundet for manglende støtte.

Han er uenig med Røstes måte å håndtere saken på.

- Jeg opplever hele saken som ubehagelig. Og jeg tolker også at Røste vil informere meg hvorfor de tar de valgene de gjør. Men samtidig er det naturlig at jeg vil støtte min bror i den saken. Jeg vil også være klar på min filosofi om at åpenhet er det eneste fornuftige i denne saken. For meg som trener og leder helt ulogisk med noe annet. NSF burde kalt inn til pressekonferanse som i fjor og forsvart Anders. Så jeg er uenig med Røste i selve måten saken er løst på, sier Aukland.

Røste kjenner seg ikke igjen

Skipresident Erik Røste kjenner seg overhode ikke igjen i beskrivelsen av at han skal ha forsøkt å presse familien Aukland til taushet.

- Jeg har vært i kontakt med Anders siden desember, da vi ble kontaktet av «Uppdrag Granskning». Den jevnlige kontakten vår har kun vært i beste hensikt, vi har ønsket å ivareta Anders og hans interesser. Vi har blant annet flere ganger foreslått møter mellom skiforbundet og Anders, uten så langt å ha fått det til. Så tar jeg til etterretning at det ikke har blitt opplevd som godt nok, sier Røste til VG.

- Du har ikke uttrykt et ønske om at de skal forholde seg tause?

- Nei, det er ikke min oppfatning. Jeg har ikke gitt konkrete råd om det, men jeg har sagt hvorfor vi i skiforbundet har valgt vår strategi.

- De kan godt prate for din del?

- Ja, absolutt. Det gjelder de og alle andre. Jeg har ingen problemer med det. Norges skiforbund har svart SVT skriftlig, og sånn sett deltatt i programmet. Vi har også svart samtlige norske medier helt fra starten av. Men vi har ikke ønsket å bidra med intervjuer i programmet, siden vi mener at det ville gitt spekulasjoner knyttet til enkeltutøvere legitimitet.

Erik Røste har ikke pratet med Auklands foreldre. Han bekrefter at han har vært i kontakt med Fredrik Aukland flere ganger den siste tiden.

- Jeg så tidlig at Anders kom til å få en fremtredende plass i dokumentaren. Derfor har jeg jevnlig informert ham om kontakten vår med SVT. Det gjorde jeg også med Fredrik, sånn at folk rundt Anders skulle være infomert om hva som foregikk.

Skiforbundet mener fortsatt at de valgte rett mediestrategi, med å droppe intervjuer med SVT, etter å ha sett onsdagens dopingdokumentar.

- Vi har brukt mye tid i fjor og i år på å ivareta utøvernes interesser. Jeg gjentar at det ikke finnes noen dokumentasjon som tyder på at det har skjedd noe ureglementert i norsk langrenn. Jeg beklager at Anders utsettes for det han opplever nå og jeg forstår godt at han er frustrert. Frustrasjonen bør imidlertid rettes mot rette vedkommende som er svensk tv. Vi er støttespillerne hans, sier Erik Røste til VG.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder