MEDALJEGUTTENE: Håvard Lorentzen (t.h.) tok sølvmedaljen og Henrik Fagerli Rukke bronsemedaljen sammenlagt under sprint-EM på skøyter i Italia. Nederlands Kai Verbij forsvarte sin europeiske sprinttittel. Foto: Øystein Jarlsbo

Sølv-Lorentzen innrømmer: – VM blir vanskelig

COLLALBO (VG) Håvard Lorentzen (26) erkjenner at det kan bli tøft for ham å hamle opp med Nederlands europamester Kai Verbij, dobbelt OL-gullvinner Kjeld Nuis, verdensrekordholder Kulizjnikov og «et par japanere» i distanse-VM om en måned.

– Verbij har vært stabilt god de tre siste sesongene. Det blir vanskelig med Kulizjnikov, en revansjesugen Nuis og to japanere som går styggfort, svarer Håvard Lorentzen på spørsmål om distanse-VM om en måned i Inzell.

– Det blir et rotterace. Det blir atskillig tøffere, sier han.

I et intervju med på engelsk med en nederlandsk reporter, understreker han imidlertid at han «vet» at toppnivået hans er godt nok til å ta gull.

Henrik Fagerli Rukke (22) jublet vilt som andre nordmann på sammenlagtpallen – bak Håvard Lorentzen på 2. plass – etter 1.10,13 på sin avsluttende 1000-meter. Håvard Lorentzen avsluttet med 1.09,60 i par mot europamester Kai Verbij, som fikk 1.08,88. Nederlands Thomas Krol vant distansen på bane og utendørs verdensrekord 1.08,68.

To uker etter mesterskapet i Tyskland 7. til 10. februar, venter sprint-VM i Heerenveen 23. til 24. februar for Norges regjerende sprintverdensmester, OL-gullvinner på 500 meter og OL-sølvvinner på 1000 meter (samt sprint-verdenscupvinner sammenlagt forrige sesong).

– Jeg kan gå bedre enn nå. Jeg liker meg bedre innendørs enn ute. Jeg foretrekker å gå inne, sier han konfrontert med at han som bergenser vel er en typisk utendørsmann.

– Jeg har mer inne. Det kan krible mer i bena enn det gjorde før start her. Egentlig har det bare kriblet ordentlig én gang denne sesongen. Det var i sesongpremieren i Japan. Da knuste jeg alle, påpeker Håvard Lorentzen.

Her i Italia tok han sin første EM-medalje – valør sølv – men han måtte se seg grundig slått av solide Kai Verbij, som i forbindelse med OL forrige sesong slet med ettervirkningene av en langvarig lyskeskade.

Verbijs landsmann Kjeld Nuis gikk også så det suste på utendørsbanen 1100 meter over havet i Collalbo. Men den dobbelt OL-gullvinneren ble disket etter å ha tatt en vel krapp sving under den første 1000-meteren fredag.

Norges EM-gullfavoritt: – Synd at de beste russerne ikke starter

Verdensrekordholder Pavel Kulizjnikov startet ikke i OL på grunn av sin doping-historikk. Nå droppet han EM, angivelig fordi han ville spare kneet sitt etter en operasjon i sommer. Japanerne, som ifølge Lorentzen går styggfort, var ikke i EM av geografiske årsaker.

På toppen av dette bør nevnes at nederlandske Thomas Krol satte banerekord og utendørs verdensrekord med 1.08,68 på den siste 1000-meteren søndag. Han var sjanseløs i sammendraget etter fall på samme distanse fredag.

Hege Bøkko om nedturen: – Det var en rar følelse

Håvard Lorentzen måtte ha slått tittelforsvarer Kai Verbij med to sekunder (1,95 bak) på mesterskapets avsluttende 1000 meter for å knipe gullmedaljen i sammenlagtmesterskapet. Han tapte ytterligere 72/100.

På spørsmål om det er tekniske ting han kan gjøre bedre fram til verdensmesterskapene, svarer han at han kunne gått litt lavere på den første 1000-meteren.

Det er snakk om detaljer, med andre ord.

– Jeg vil følge den oppsatte planen. Det skal bli godt å få mer enn én helg fri fra konkurranseløp nå. Det har gått i ett siden i høst. Det har vært ti helger med løp, nå er det bare fire igjen - og så er sesongen over, sier han.

Den avsluttes med verdenscupfinalen i Salt Lake i begynnelsen av mars.

PS! Håvard Lorentzen fikk ifølge Det internasjonale skøyteforbundets hjemmeside 34.000 kroner i premiebonus for 2.-plassen sammenlagt i Collalbo. Norges Skøyteforbund gir ikke løperne pengepremier i EM.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder