MEDALJEGUTTENE: Håvard Lorentzen (t.h.) tok sølvmedaljen og Henrik Fagerli Rukke bronsemedaljen sammenlagt under sprint-EM på skøyter i Italia. Nederlands Kai Verbij forsvarte sin europeiske sprinttittel. Foto: Øystein Jarlsbo

Sølv-Lorentzen innrømmer: – VM blir vanskelig

COLLALBO (VG) Håvard Lorentzen (26) erkjenner at det kan bli tøft for ham å hamle opp med Nederlands europamester Kai Verbij, dobbelt OL-gullvinner Kjeld Nuis, verdensrekordholder Kulizjnikov og «et par japanere» i distanse-VM om en måned.

 • Øystein Jarlsbo

Artikkelen er over ett år gammel

– Verbij har vært stabilt god de tre siste sesongene. Det blir vanskelig med Kulizjnikov, en revansjesugen Nuis og to japanere som går styggfort, svarer Håvard Lorentzen på spørsmål om distanse-VM om en måned i Inzell.

– Det blir et rotterace. Det blir atskillig tøffere, sier han.

I et intervju med på engelsk med en nederlandsk reporter, understreker han imidlertid at han «vet» at toppnivået hans er godt nok til å ta gull.

Henrik Fagerli Rukke (22) jublet vilt som andre nordmann på sammenlagtpallen – bak Håvard Lorentzen på 2. plass – etter 1.10,13 på sin avsluttende 1000-meter. Håvard Lorentzen avsluttet med 1.09,60 i par mot europamester Kai Verbij, som fikk 1.08,88. Nederlands Thomas Krol vant distansen på bane og utendørs verdensrekord 1.08,68.

To uker etter mesterskapet i Tyskland 7. til 10. februar, venter sprint-VM i Heerenveen 23. til 24. februar for Norges regjerende sprintverdensmester, OL-gullvinner på 500 meter og OL-sølvvinner på 1000 meter (samt sprint-verdenscupvinner sammenlagt forrige sesong).

– Jeg kan gå bedre enn nå. Jeg liker meg bedre innendørs enn ute. Jeg foretrekker å gå inne, sier han konfrontert med at han som bergenser vel er en typisk utendørsmann.

– Jeg har mer inne. Det kan krible mer i bena enn det gjorde før start her. Egentlig har det bare kriblet ordentlig én gang denne sesongen. Det var i sesongpremieren i Japan. Da knuste jeg alle, påpeker Håvard Lorentzen.

Her i Italia tok han sin første EM-medalje – valør sølv – men han måtte se seg grundig slått av solide Kai Verbij, som i forbindelse med OL forrige sesong slet med ettervirkningene av en langvarig lyskeskade.

Verbijs landsmann Kjeld Nuis gikk også så det suste på utendørsbanen 1100 meter over havet i Collalbo. Men den dobbelt OL-gullvinneren ble disket etter å ha tatt en vel krapp sving under den første 1000-meteren fredag.

Norges EM-gullfavoritt: – Synd at de beste russerne ikke starter

Verdensrekordholder Pavel Kulizjnikov startet ikke i OL på grunn av sin doping-historikk. Nå droppet han EM, angivelig fordi han ville spare kneet sitt etter en operasjon i sommer. Japanerne, som ifølge Lorentzen går styggfort, var ikke i EM av geografiske årsaker.

På toppen av dette bør nevnes at nederlandske Thomas Krol satte banerekord og utendørs verdensrekord med 1.08,68 på den siste 1000-meteren søndag. Han var sjanseløs i sammendraget etter fall på samme distanse fredag.

Hege Bøkko om nedturen: – Det var en rar følelse

Håvard Lorentzen måtte ha slått tittelforsvarer Kai Verbij med to sekunder (1,95 bak) på mesterskapets avsluttende 1000 meter for å knipe gullmedaljen i sammenlagtmesterskapet. Han tapte ytterligere 72/100.

På spørsmål om det er tekniske ting han kan gjøre bedre fram til verdensmesterskapene, svarer han at han kunne gått litt lavere på den første 1000-meteren.

Det er snakk om detaljer, med andre ord.

– Jeg vil følge den oppsatte planen. Det skal bli godt å få mer enn én helg fri fra konkurranseløp nå. Det har gått i ett siden i høst. Det har vært ti helger med løp, nå er det bare fire igjen - og så er sesongen over, sier han.

Den avsluttes med verdenscupfinalen i Salt Lake i begynnelsen av mars.

PS! Håvard Lorentzen fikk ifølge Det internasjonale skøyteforbundets hjemmeside 34.000 kroner i premiebonus for 2.-plassen sammenlagt i Collalbo. Norges Skøyteforbund gir ikke løperne pengepremier i EM.

Mer om

 1. Vintersport
 2. Håvard Lorentzen

Flere artikler

 1. Håvard Lorentzen bak tre nederlendere: – Vil slå dem i sprint-VM

 2. Håvard Lorentzen tok sesongens første pallplass på 1000-meter

 3. Lorentzen: – Kan bli to norske på EM-pallen

 4. Norges EM-gullfavoritt: – Synd at de beste russerne ikke starter

 5. Gull-Lorentzens trener: Vil presse det siste ut av sitronen

Fra andre aviser

 1. Dramatikk i EM: To Lorentzen-rivaler forsvant ut av gullkampen

  Aftenposten
 2. Håvard Lorentzen så ut til å ende 14 års ventetid. Så ødela to små feil alt.

  Bergens Tidende
 3. Håvard Lorentzen så ut til å ende 14 års ventetid. Så ødela to små feil alt.

  Fædrelandsvennen
 4. Før var det iskaldt mellom rivalene. Nå har Lorentzen fått et bedre forhold til sin fremste konkurrent.

  Aftenposten
 5. Før var det iskaldt mellom rivalene. Nå har Lorentzen fått et bedre forhold til sin fremste konkurrent.

  Bergens Tidende
 6. Lorentzen havnet utenfor pallen etter kruttsterk russisk 1000 meter

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no