Stålmannen Knut

PENRITH (VG Nett) Lørdag var han gullmannen. Søndag var Knut Holmann også OLs stålmann. I et seks timers utsettelsesdrama holdt han nervene i ro og knuste konkurrentene med en knallsterk avslutning.

Artikkelen er over 19 år gammel

Se video fra Knut Holmanns gullfeiring her!

Dermed ble han den første i padlehistorien som både har vunnet 500 og 1000 meter individuelt - ett døgn etter at han ble tidenes norske sommerolympier.

Etterpå dro rakk han en liten feiring i sitt midlertidige hus før han dro til avslutningsseremoni og middag i Sydney sentrum.

På VG Netts video kan du se bilder og eksklusivt seiersintervju fra feiringen.

- Jeg kunne ikke slutte på en bedre måte, forteller Holmann på videoen.

Drømte om seier

- Jeg drømte nok om å vinne innerst inne, men hadde ikke tro på det. Har aldri vunnet 500 meter i et mesterskap tidligere. Derfor var det veldig artig å gjøre det helt på slutten av karrieren, sier han også.

Seieren var ikke mindre imponerende med tanke på at han dagen før tok gull på 1000 meteren. At han vant et løp som var preget av utsettelser og kaos sier det meste om Holmann. Han er stålmannen som holder hodet kaldt når andre stresser.

Med sin målbevissthet og sitt sterke fokus har han planlaget og gjennomført alt i detalj de siste månedene. I en gren der OL er alfa-omega, har konkurrentene fått en leksjon i profesjonalitet.

Ikke noe har forstyrret Holmanns oppladning. Hans sterke fokus hjalp ham å holde konsentrasjonen på topp og nervene i ro da kaoset hersket søndag morgen.

- Utsettelsen var tung. Vi var fem ganger utpå. Det sliter psykisk. Men følte at jeg beholdt roen, sier han.

Virret rundt

Da arrangøren for fjerde gang forsøket å sette igang finalen, satt Holmann til slutt igjen som eneste deltaker. Mens alle de andre virret rundt og dro på land for å tømme kajakken for vann, satt Holmann igjen og ventet på nedtellingen.

- Jeg forholdt meg til meldingen om at det var tre minutter igjen til start. Deretter to og ett minutt, sier han til VG Nett.

Men Holmann fikk ingen walkover og måtte tilbake i båten to og en halv time etterpå. Løpet kom omsider i gang 06.00 norsk tid - seks timer senere enn planlagt. All viraken var med på å styrke trener Zoltan Bakos tro på Holmann.

- Jeg trodde på gull i dag. Visste at Knut er best til å håndtere slike situasjoner, forteller han.

Gir seg på topp

Med seks OL-medaljer og 12 VM-medaljer avsluttet Holmann søndag en bemerkelsesverdig karriere.

- Ja, det er 99 prosent sikkert at jeg slutter. Greit å gi seg mens man er på topp. Det er nok mange som ønsker at de hadde gjort det, forteller han.

Og på topp er Knut etter utrolige to OL-gull på like mange dager. Søndagens triumf rangerer han som den mest overraskende - og kanskje også det morsomste.

- Dette er overraskende og enda mer gledelig enn gullet på 1000 meter. Er så glad som det er mulig for meg å være, sa padleren som ikke akkurat er kjent for overdrevet vise sine følelser.

- Hadde ikke trodd dette. Men jeg hadde drømmen - det er viktig.

Skår i gleden

Eneste skår in gleden for Holmann var innsatsen til kjæresten Caroline. Den kanadiske jenta var storfavoritt på K1 500 meter, men måtte nøye seg med sølv. Lii senere kom hun på 5. plass i toerbåten.

- Caroline er sikkert veldig skuffet nå, sier Holmann.

Selv om paret har bodd i nærheten av hverandre og trent på samme sted, har kontakten mellom de to så og si begrenset seg til telefonsamtaler. Begge har vært svært bevisste på ikke å ødelegge fokus.

Men etter avslutningsseremonien søndag kunne de omsider kose seg med middag - og blandede følelser.

- Det blir nok ikke den helt store feiringen på grunn av hennes skuffelse, sier Holmann.

Til uken reiser de to sammen på ferie i Australia.

- Vi skal på ferie i nærheten av Great Barrier Reef. Der skal fiske og slappe av på stranden, sier han.

Rørt

Før Holmann fikk gullmedaljen satt han i flere minutter med hodet mellom hendene. Følelsene ble sterke og måtte bearbeides.

- Jeg ble rørt. Skjønner det ikke helt, og trenger litt tid for å bearbeide gleden. Derfor satt jeg slik, forteller han.

Men der og da skjønte han nok at gull-løpet var hans siste i internasjonal kajakksport. Hvordan han vil takle et liv uten trening og atter trening, er han usikker på.

- Det kommer nok til å bli et savn og utrolig rart. Det vil bli en omstilling på godt og vond. Jeg vil savne frihetsfølelsen når jeg padler, men vil i stedet få friheten til å gjøre hva jeg vil.

- Visste ikke at jeg lå sist på starten. Konsentrerte meg om mitt. Det ble et ordentlig sliteløp, men jeg kjørte det jevneste løpet av samtlige. Det er ofte oppskriften til suksess.

Gøy

- Vanskelig å få en god følelse i slike forhold. Fikk aldri noen god rytme. Er normalt ikke så god i mye vind. Derfor var det gøy at jeg klarte å takle slike forhold. Heldigvis var de like for alle.

- Det var tungt. Vanskelig å padle teknisk bra. Det var viktig å ha kortest mulig pause, og å ligge lavt.

- Når skjønte du at seieren ville bli din?

- Like før mål. Fikk ikke med meg hvordan de andre lå an, men visste det gikk ganske bra da jeg tok igjen Merkov (sølvvinner).

- Jeg åpnet rolig. Visste det ville bli et tøft løp og holdt igjen litt. Tro til etter 250 meter.

Trener Kjell Tore Solvang mener søndagens 500 meter i praksis ble som 600 meter på grunn av motvinden. Holmann har hverken fordel eller ulempe av å padle i motvind. Nordmannen har en teknikk i særklasse, men er ingen spesiell sterk padler.

- Jeg er ingen sterk slugger. Tar 120 kilo i benkpress. Det er lite i denne sammenhengen. Flere som tar 200 kilo, og jeg er ganske spinkel.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder