REKORDJENTER: Australia satte nye verdensrekord på 4 x 100 meter fri. Foto: Marcos Brindicci Reuters

Slik var OL-natten: verdensrekorder, svenskesmell og flere overraskelser

To solide verdensrekorder var bare noen av høydepunktene i Rio i natt.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Allerede på første konkurransedag ble vi vitne til nye verdensrekorder. Begge kom i svømmebassenget, blant annet på kvinnenes stafett på 4 x 100 meter fri:

Den nye verdensrekorden er nå på 3.30,65.

Les også: Skjerahaug røk ut av OL

Flere verdensrekorder

Emma McKeon, Brittany Elmslie og søstrene Bronte og Cate Campbell fosset fram og parkerte konkurrentene i det olympiske bassenget. USA holdt nesten følge og lå også en stund an til å slå den gamle verdensrekorden, men til slutt måtte amerikanerne gi tapt for den australske overmakten. I mål var USA 1,34 bak. Nøyaktig ett sekund bak USA, svømte nabolandet Canada inn til bronse.

Også landsmann Mack Horton tok OL-gull på 400 meter fri. Han slo tittelforsvarer og rival Sun Yang, fra Kina, med 13 hundredels sekunder. På 400 meter medley for menn var det japanske Kosuke Hagino som tok gullet med vinnertiden 4. 06,05.

GULLGLIS: Katinka Hosszu tok OL-gull og satte ny verdensrekord. Foto: Michael Sohn AP

Les også: Skrekkskade for fransk turner

Men stafettrekorden var ikke den eneste verdensrekorden som ble forbedret i natt. Katinka Hosszú, fra Ungarn, var overlegen på 400 meter medley fri for kvinner. Vinnertiden 4.26, 36 er to sekunder bedre enn den forrige verdensrekorden.

– Det har vært en lang vei, så jeg er veldig glad nå. Det er helt sykt at jeg har klart å svømme to sekunder raskere enn det noen andre har klart noensinne, sa Hosszú.

Svenskene fikk brasilbank

Det svenske kvinnelandslaget i fotball gikk på en smell mot vertslandet Brasil i natt. Svenskene tapte hele 1-5.

Dermed har gullfavoritt Brasil sikret seg to seire på like mange kamper og leder klart i gruppe E. Den brasilianske scoringsfesten gjorde at Sverige falt ned til en tredjeplass i gruppen, bak Kina, som har bedre målforskjell.

LEKENT: Superstjernen Marta lurer svenskenes keeper Hedvig Lindahl under nattens kamp. Foto: Leo Correa AP

Beatriz åpnet ballet for hjemmelaget etter 21 minutter, og bare tre minutter senere fulgte Cristiane opp og økte ledelsen til 2-0. 44 minutter ut i første omgang sørget Marta for at Brasil kunne gå til pause med tre mål mot Sveriges null. Etter å ha hvilt og byttet side, var det igjen Martas tur, men det tok 35 minutter før det ble nettkjenning i andre omgang. Seks minutter etterpå scoret Beatriz sitt andre mål i kampen, og Sverige lå under hele fem null.

Ett minutt før full tid fikk Lotta Schelin endelig hull på byllen og satte inn svenskenes eneste mål.

Overraskelse i Norges gruppe

Det gikk bedre på håndballbanen for svenskene. Da vant åpningskampen mot Argentina 31-21.

– Deilig å vinne. For oss spiller det ingen rolle hvem motstanderen er, sa Sveriges stjerne Isabelle Gulldén etter åpningsseieren.

I Norges håndballgruppe ble ekspertene tatt på sengen av Angolas håndballjenter. De slo Romania 23-19. Dermed er det vertsnasjon Brasil, Angola og Spania som står med full pott, mens regjerende trippelmester Norge, Romania og Montenegro står med null poeng etter første runde i gruppespillet.

Williams røk ut

UTE: Stor skuffelse for småsyke Venus Williams. Foto: Kevin Lamarque Reuters

Vi fikk en tennisoverraskelse da Venus Williams røk ut i første runde. Belgiske Kirsten Flipkens er bare ranket som nummer 62 i verden, men lyktes med å slå amerikaneren, som har vært syk de siste dagene. Settsifrene var 4-6, 6-3, 7-6 (7-5).

Venus skal spille dobbel sammen med søster Serena, og satser på gull der.

Ellers er det verdt å nevne at USA sine mannlige basketfavoritter er i gang i Rio. De hadde få problemer med å ta seg av Kina og vant åpningskampen 119-62.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder