ET LITE STYKKE NORGE: Leirsjef Ingrid Bahr (t.h) sjekker om Olaf Tufte vil ta i bruk utstyr skipet fra Norge til Ipanema-stranden i Rio, for eksempel antibac (på bordet), blomst (!), flagget eller gulrotkake... Foto: Bjørn S. Delebekk

Dette har den norske OL-troppen med seg til Rio

Vaffelrøre, melkesjokolade og norske flagg

RIO (VG) Vaffelmiks, kakebunner, melkesjokolade, en desinfiseringsmaskin til 60.000 kroner og veldig mange norske flagg er et lite utvalg av over fem tonn utstyr som i mai ble skipet fra Norge til den norske OL-leiren i Rio.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Vafler er kosen og det er enkelt å lage. Vi sendte store pakker med ferdigmiks. I tillegg er det vel noe melkesjokolade i OL-leiren. Kokkene lager kake, derfor har vi med kakebunner. For noen dager siden gikk det gulrotkaker fra Mango Tree til Olympic Village, forteller Ingrid Bahr til VG.

RENSET HUSET: Olaf Tufte fikk desinfinsert bopelen på gården før han dro til Rio, med den samme maskinen som nå er på plass i Rio. Til høyre desinfiseringsekspert Bjørn-Jostein Singstad. Foto: Christian Clausen VG

Husker du denne? – Gleder meg til å spise hva jeg vil

Hun er administrasjonssjef ved Olympiatoppen og leiransvarlig for Norges utøverleir Mango Tree, som ligger ved rostadion på Ipanema-stranden og huser Olaf Tufte & co samt seilerne - og et par kokker.

5 tonn utstyr

Leste du denne? Rio-øyeblikk du ikke bør gå glipp av

Resten av Norges totalt 62 OL-utøvere er innkvartert i den store deltagerlandsbyen, Olympic Village, rett ved den store OL-parken der arenaene ligger på rekke og rad. Ingrid Bahr har oversikt over alle 260 kolli og totalt 5320 kilo utstyr som ble pakket og sendt av gårde i en container for over to måneder siden.

– Det er cirka det vi pleier å sende til sommer-OL. Men hit til Rio har vi ikke med mat, fordi kvaliteten på maten her er så fantastisk. Jeg har ikke hørt at det er noe vi har glemt, bortsett fra litt gaffatape og behov for ekstra bøtter og svamper, forteller Ingrid Bahr.

EGET EKSTRAUTSTYR: Ezinne Okparaebo (28) kom til Norges pressetreff tirsdag ved hjelp av sparkesykkel, som er tilgjengelig for alle i deltagerlandsbyen. Vesken og brillene er personlig utstyr. Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

Kjøkkenutstyr, romaskiner og sykler til roerne, massasjebenker til fysioterapeutene, klessnorer, vaskemidler, antibakterielle midler, myggnetting og spray og en desinfiseringsmaskin - den mest verdifulle gjenstanden (60.000 kroner) i spesialsendingen til Rio - er oppført på den lange, detaljerte listen over utstyret fra Norge.

Bakgrunn (krever innlogging): Olaf Tufte desinfiserte huset

Flagg standard utstyr

– Desifiseringsmaskinen er brukt én gang. Det var det samme vi gjorde i leiren oppe i fjelene under Beijing-OL. Rommene er renset én gang. I tillegg har vi innført norske vaskerutiner i leiren i Mango Tree, med forskjellige farger på klutene til bruk i kjøkken og på toalettene, sier Ingrid Bahr.

Alt utstyret er verdisatt til drøyt 300.000 kroner. Det høres ikke mye ut. Årsaken er at mye er brukt og er av liten verdi etter én gangs bruk. En bag med blant annet «flagg» er priset til 300 kroner.

Norges OL-tropp har selvsagt ikke kun med ett norsk flagg til Rio. Fasaden til høyblokken der utøverne bor i Olympic Village er prydet med flere. Men norske flagg - i flertall - er standard utstyr, for å si det slik.

Bakgrunn: Norges flaggbærer

HAR RODD LANGT: Olaf Tufte har fått tilsendt en egen romaskin (bildet) fra Norge til Mango Tree-leiren i Rio. Foto: Bjørn S. Delebekk

Vasker selv

Ellers blant mye annet:

Madrasser, strømkabel, sokker, «lim» (klister til håndballjentene?), printere, bordtennisbord, bord-curling, hagemøbler, ballpumper, hoppetau, volleyballer, ryggsekker...

Og vaffeljern, selvsagt.

På spørsmål om alt utstyret skal tas med hjem igjen, svarer Ingrid Bahr at tollreglene krever det. Men utøverne pleier å gi bort noe av sitt personlige utstyr, som de - i Mango Tree-leiren - vasker selv.

Leste du denne? Ezinne brøt ut i latter over Tinder-spørsmål

– I OL-leiren (Olympic Village) leveres klærne til vask i en pose. Her har vi to maskiner gående. Utøverne putter klærne inn i dem selv. Det er jo fint at de har noe å pusle med utenom trening og konkurransene, sier Ingrid Bahr.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder