STERK, STERKERE, STERKEST? Ida Njåtun er blitt sterkere og bedre det siste året. Etter VM-bronsen sammenlagt i Calgary i fjor, har hun høye forventninger til seg selv foran EM i Minsk lørdag og søndag. Foto: Frode Hansen , VG

Ida Njåtun: – Håper jeg vil være veldig sterk i EM

Skøytehåpet satser på ønskereprise av VM-bronsen i Calgary

Ida Njåtun (24) overrasket seg selv og skøyteverden med 3. plass i allround-VM i fjor. Nå mener hun at sjansen til å gjenta suksessen i EM er stor.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Det er ikke slik at det sier seg selv, svarer hun på VGs spørsmål om hun – minst – bør være på pallen sammenlagt i EM i Minsk 9. til 10. januar.

Med tanke på og på bakgrunn av bronsemedaljen sammenlagt i Calgary i mars 2015.

BAKGRUNN: – Jeg skjønner ikke helt hva som har skjedd

Første siden Bjørg Eva

– Føler du en forventning om å gjøre det enda bedre, plasseringsmessig, i EM enn i VM. Det er jo lett å si at europamesterskap er «lettere» enn verdensmesterskap?

– Nei, jeg føler ikke noe press utenfra. Det er mer fra min side. Jeg ønsker å få det til igjen. Jeg leter etter den følelsen; jeg vil gjøre alt for å få den igjen, svarer Ida Njåtun med tanke på de historiske marsdagene i Canada.

• Bronsemedaljen hun tok var Norges første i allround-VM på kvinnesiden siden Bjørg Eva Jensen i 1980.

I Calgary-VM gikk hun en forrykende 1500-meter – som hun vant – på høylandsisen i den gamle OL-ovalen.

God følelse på 5000

LESTE DU DENNE? Bøkko sliter med ny kneskade

Ida Njåtun er ikke blitt dårligere på favorittdistansen siden den gang. På lavlandsbanen i Minsk – der temperaturen inne i arenaen er 16–17 varmegrader – er hun imidlertid avhengig av en god start lørdag for å kunne være med i toppkampen søndag.

35 ÅR SIDEN SIST: Ida Njåtun (t.h) tok bronsemedaljen sammenlagt bak Martina Sablikova fra Tsjekkia og Nederlands Ireen Wüst i allround-VM i Calgary i mars forrige sesong. Foto: Derek Leung , Afp

– Nøkkelen er åpningsdistansen 500 meter. Det gjelder å henge med fra start. Den er like viktig som det er å henge med på 5000-meteren. I Calgary i fjor (VM) hadde jeg for første gang en god følelse på 5000-meteren, sier Ida Njåtun.

Hun understreker at hun må kjempe mot tre nederlendere og i alle fall én russer når det gjelder pallplasseringen etter fire distanser.

– Og så holdt jeg på å glemme Martina Sábliková (Tsjekkia). Hun er soleklar favoritt, sier Ida Njåtun.

– Veldig sterk

På den annen side legger hun heller ikke skjul på at hun er i god form.

– Hele sesongen sett under ett, er det VM enkeltdistanser i februar og allround-VM i mars jeg sikter inn på. Men jeg tenker som så at det neste mesterskapet er det viktigste. Jeg hører om at noen trener «gjennom» EM, men jeg ser på dette mesterskapet som veldig viktig, sier Ida Njåtun.

– Jeg håper jeg vil være veldig sterk, tilføyer hun.

Landslagssjef Sondre Skarli (29) vedgår overfor VG at han er «usikker» når det gjelder Ida Njåtun i EM. Årsaken er sykdom i forrige uke. Hun måtte stå over tre dager med trening på grunn av forkjølelse.

Jul er forkjølelse

SKØYTE-IDA: Analyserer «verdens raskeste kråke»

– Jeg er optimistisk, men det vanskelig å vite om sykdommen vil påvirke henne eller ikke. Hun har vært god i hele år (sesongen). Jeg vil ikke sette press på henne, sier Sondre Skarli.

– Ingen jul uten forkjølelse. Men den hindret meg ikke. Det var over på et par dager, sier Ida Njåtun og ler.

Til forskjellig fra tidligere, for eksempel i forbindelse med verdenscupen i Calgary og Salt Lake i høst, ble hun ikke satt på en kur antibiotika.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder