WADA-PRESIDENTEN: Sir Craig Reedie, her fra et besøk og hos Antidoping Norge i 2014.
WADA-PRESIDENTEN: Sir Craig Reedie, her fra et besøk og hos Antidoping Norge i 2014. Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix

WADA har fått tak i russisk dopingdatabase: – Nå må alle kortene på bordet

SPORT

Verdens antidopingbyrå har sikret seg en intern russisk database over dopingtester. WADA-visepresident Linda Hofstad Helleland krever russiske innrømmelser.

  • NTB
Publisert: Oppdatert: 10.11.17 21:29

Databasen gjelder årene 2012-15, en periode da Russland skal ha operert et omfattende statsstøttet dopingprogram.

WADA meldte fredag at byråets etterretnings- og etterforskningsavdeling nå er i ferd med å gå gjennom «enorme» mengder data og vil levere en rapport til styremøtet i Sør-Korea neste uke.

– De nye funnene styrker WADAs krav til russiske myndigheter om å akseptere betingelsene i McLaren-rapporten. Nå må alle kortene på bordet, og det er tid for troverdige forklaringer. Det er bare på denne måten vi kan komme oss videre, sier WADA-visepresident Linda Hofstad Helleland i en uttalelse til NTB.

Bakgrunn: Fire nye russere utestengt - Sundby kan rykke opp til sølv

Kulturministeren mener at dette må diskuteres åpent og grundig på WADA-styremøtet i Seoul, og at det ikke er tvil om at det vil knyttes store forventninger til IOCs reaksjoner.

– En hel idrettsverden har vært preget av uvisshet siden avsløringene i 2016. Nå håper jeg vi kan gå videre i arbeidet med å gjenoppbygge tilliten til russisk idrett, sier hun.

Les også: Russiske utøvere innrømmer at de fikk «doping-cocktail»

Lekket

Det var New York Times som først meldte at WADA har fått tak i den russiske databasen.

Avisen viste til to kilder som sa at dokumentene ble lekket av en varsler etter at russiske myndigheter avslo å dele informasjonen med etterforskere.

I dokumentene finnes informasjon om tusenvis av dopingtester gjennomført av russiske myndigheter på russiske utøvere.

Les også: Legkov utestengt på livstid og fratatt OL-gull

De nye opplysningene kommer mens IOC forbereder seg til å avgjøre om Russland skal utelukkes fra vinter-OL i 2018. Avgjørelsen skal fattes på et styremøte tidlig i desember.

I øyeblikket er IOCs disiplinærkommisjon i ferd med å behandle dopingsakene som ble innledet mot 28 russiske utøvere på grunnlag av opplysningene i McLaren-rapporten. Seks langrennsløpere er diskvalifisert fra Sotsji-OL og utestengt fra OL på livstid, mens en kunstløper er frikjent.VG-kommentator forklarer Legkov-saken:

I dokumentene finnes informasjon om tusenvis av dopingtester gjennomført av russiske myndigheter på russiske utøvere.

Les også: Antidoping Norge: Bot til Russland holder ikke

De nye opplysningene kommer mens IOC forbereder seg til å avgjøre om Russland skal utelukkes fra vinter-OL i 2018. Avgjørelsen skal fattes på et styremøte tidlig i desember.

I øyeblikket er IOCs disiplinærkommisjon i ferd med å behandle dopingsakene som ble innledet mot 28 russiske utøvere på grunnlag av opplysningene i McLaren-rapporten. Seks langrennsløpere er diskvalifisert fra Sotsji-OL og utestengt fra OL på livstid, mens en kunstløper er frikjent.

Les mer: Derfor fikk Johaug 18 måneder

Tungt

IOC-styret vil ta hensyn til disiplinærkommisjonens avgjørelser og til granskingsrapporten en kommisjon ledet av Samuel Schmid snart skal legge fram. WADA ønsker også å ha et ord med i laget, og de nye dokumentene kan komme til å veie tungt avhengig av hva som finnes der.

Så du? Hockey-legende forsvarer Legkov: – Dette er en skam

Russland skal under Sotsji-OL ha operert et system for å bytte ut dopingprøver avgitt av utøvere med tilgang til dopingmidler.

Slik er Putin på ferie:

Landets president Vladimir Putin anklaget torsdag USA for å stå bak dopingbeskyldningene mot Russland for å påvirke det kommende presidentvalget, dette som hevn for påstått russisk innblanding i det amerikanske valget.

– Russland har aldri hatt og vil aldri, håper jeg, ha et system for statlig doping, hevdet Putin.

Les også: USAs antidopingsjef: - Russland må ikke få delta i OL

Her kan du lese mer om