SJAKKTABBE: Magnus Carlsen var ikke veldig imponert over hvordan Martin Ødegaard og Mats Møller Dæhli (innfelt) hadde satt opp brikkene sine. Foto:Foto: OLE KRISTIAN STRØM / VG Innfelt: PRIVAT (med tillatelse),

Finner du feilene?: Carlsen med sjakkrefs av Ødegaard og Møller Dæhli etter nybegynnerfeil

Sjakkpresident: - Er som å sette målet på midtbanen

Det er kanskje greit at Martin Ødegaard (16) og Mats Møller Dæhli (20) er fotballspillere og ikke får betalt for å spille sjakk. Der sliter de nemlig med å sette opp brettet riktig.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

De to landslagsspillerne skulle bare slappe av med et parti sjakk under samlingen i Marbella, men det uskyldige bildet av brettet før åpningstrekket ble tatt, fikk et etterspill de to kanskje ikke hadde regnet med.

For brettet var langt fra satt opp riktig. Brikkene sto langs kantene (foran de nummererte rekkene og ikke foran bokstavrekkene) og dronningene og kongene sto ikke overfor hverandre. Det gikk ikke upåaktet hen.

Verdens desidert beste sjakkspiller, Norges egen Magnus Carlsen, var ikke sen med å refse de to fotballspillerne.

– Dere satt opp brettet feil. Utilgivelig, skriver Magnus Carlsen på sin Twitter-profil, i en melding som må ses på med et glimt i øyet.

– Nå driver Pompel og Pilt og krangler om hvem som gjorde feil. De synes det er veldig flaut å bli satt på plass av sjakkongen, og de legger seg paddeflate, sier Jan Åge Fjørtoft på telefon fra Marbella til VG.

Dæhli om skaden: - Det har vært tungt

I bakgrunnen høres de to kranglende og leende over hvem som faktisk har skylda for feilene. Ingen vil ta på seg ansvaret alene.

Vanlige nybegynnerfeil

Men feil, det er det ikke tvil om at de gjorde.

– Det er to klassiske nybegynnerfeil. Én er å bytte om dronningen og kongen, én annen er å sette opp brikkene langs kantene. Her har de gjort begge, og det blir litt som å sette målet på midtbanen i en fotballkamp, sier sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson til VG.

– Andre nybegynnerfeil er å åpne med randbonden, altså a- eller h-bonden, eller å gå ut med dronningen altfor tidlig, fortsetter han.

Så når Ødegaard og Møller Dæhli får skikk på oppstillingen, blir det deres tips videre. Aulin-Jansson synes uansett det er moro at det spilles sjakk også på fotballandslaget.

– Det er bra! Jeg tror det var en argentinsk landslagstrener som en gang på 80-tallet tvang landslaget til å spille sjakk. Det skulle hjelpe dem til å fokusere på kampen, forteller sjakkpresidenten.

Sjakkfeber

SJAKKFEBER: Håvard Nielsen i kamp mot Vegar Eggen Hedenstad. Foto:Foto: PRIVAT (med tillatelse),

Om sjakkspillingen hjelper Ødegaard og Møller Dæhli frem mot Kroatia-kampen kan derfor stemme. Det er uansett liten tvil om at sjakk er blitt populært på det norske fotballandslaget.

– Vi har et spillerom, med ludo, Play Station, sjakk, backgammon, kort og andre spill. Nå spiller de mye mindre Play Station og mye mer sjakk. Det har ikke alltid vært normalt, for å si det slik... Og jeg har vært med en del år, sier Fjørtoft.

I tillegg til Ødegaard og Møller Dæhli er Vegar Eggen Hedenstad og Håvard Nielsen ivrige spillere. Fjørtoft postet i går et bilde av de to spillende sjakk på sin Twitter-profil, og også den stillingen fikk Carlsen med seg.

Da hadde pipen imidlertid en annen lyd.

– En av mine favorittsluttspill! Ser ut som om de vet hva de driver med - virkelig! skrev Magnus Carlsen på sin Twitter-profil da.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder