Magnus Carlsen: – Sjakkfans, denne er til dere!

Vladimir Putin kastet glans over sjakk-VMs avslutningsseremoni: Putin til VG: - Magnus Carlsen er et geni

SOTSJI/OSLO (VG) Han gjorde at dagens seremoni ble rundt tre kvarter forsinket, men til slutt dukket Vladimir Putin (62) opp - og hyllet Magnus Carlsen (23), som fikk sin VM-medalje.

 • Jonas Wikborg
 • Øyvind Knoph Askeland
 • Nora Thorp Bjørnstad
 • Chris-Håvard Berge
 • Wibeke Nord Haugland

Artikkelen er over fem år gammel

Etter at dagens medaljeseremoni var over, fikk VGs Nora Thorp Bjørnstad selv snakke med Vladimir Putin, og den russiske presidenten var full av lovord om Norges sjakkonge.

– Magnus Carlsen er et geni. Vi er veldig glad for at han kom hit til Russland for å utføre VM-kampen, sier Putin til VG.

– Det her er et viktig steg av utviklingen av sjakk i verden. Her i Russland er vi veldig opptatt av sjakk og derfor er det særlig viktig at slike sjakkhendelser skjer her i Sotsji, fortsetter han.

Les også: Én av disse byene blir trolig neste VM-arrangør.

Men hva synes Magnus Carlsen selv om å bli kalt et geni av selveste Vladimir Putin?

– Ingen kommentar, svarer Carlsen og smiler bredt.

Manager Espen Agdestein blir overrasket når VG forteller ham at den russiske presidenten kalte Magnus Carlsen et geni.

- Gjorde han det? Da må vi gjerne akseptere at han er det, sier Agdestein og ler.

Putin gratulerte Carlsen

Den russiske presidenten fikk avslutningsseremonien forsinket i omkring tre kvarter, men i motsetning til den russiske stastministeren Dmitrij Medvedev (49), som aldri dukket opp til det 11. partiet som først bekreftet, tok han i hvert fall turen.

– Det er en anerkjennelse av hvor stort VM i sjakk er, sier Jøran Aulin-Jansson, president i Norges Sjakkforbund til VG på spørsmål om hvor stort det er at Russlands president, Vladimir Putin, var til stede på dagens seremoni i Sotsji.

Putin inntok også talerstolen under avslutningsseremonien, og der brukte han også tiden på å gratulere den norske verdensmesteren.

– Først og fremst vil jeg gratulere Magnus Carlsen med hans velfortjente seier, seieren som gjorde at han sikret seg tittelen som verdensmester i sjakk. Og selvfølgelig vil jeg også takke Anand for stort og minneverdig spill, sier Putin fra talerstolen i Sotsji, og legger blant annet til:

AUTOGRAFJEGERE: Det er ikke lett å si hvem som var mest populær av Magnus Carlsen og Vladimir Putin under dagens medaljeseremoni i Sotsji. Her tar den russiske presidenten seg tid til å skrive et par autografer. Foto:,

– Russland har alltid, og vil alltid ha stor respekt for sjakk. Vi er glade og stolte over at det var den olympiske byen i Sotsji som avholdt VM-kampen mellom to store sjakkspillere.

Før den russiske presidenten gikk av talerstolen gratulerte han Carlsen nok en gang med seieren, før FIDE-president Kirsan Iljumzjin (52) ovoverrakk Magnus Carlsen (23) de synlige bevisene på at han vant VM i sjakk, det til applaus fra Putin selv.

Carlsen: – Sjakkfans, denne er til dere

Deretter var det tid for at Magnus Carlsen selv skulle ta til scenen, og en tydelig småsyk Carlsen hadde mange å takke etter å ha forsvart sin VM-tittel.

– Jeg og mitt lag har blitt behandlet på best mulige måte. Takk til laget mitt, alle som har hjulpet meg, mine sekundanter, min far, Espen, resten av familien og også doktoren og kokken min, sier den norske verdensmesteren, og fortsetter:

– Takk også til Anand, som ga alt i kampen og som gjorde det til en tøff kamp helt til siste slutt. Nok en gang var det en hard kamp, og jeg ønsker deg det beste i fremtiden.

– Og sist, men ikke minst, takk til alle sjakkentusiastene som har fulgt kampen rundt om i verden. Denne er til dere, legger han til slutt til.

Artikkelen fortsetter under bildet.

STORFINT BESØK: Vladimir Putin var på talerstolen under sjakk-VMs avslutningsseremoni, og gratulerte blant annet norske Magnus Carlsen med sin seier. Foto: Skjermdump:VG,

Arrangøren: Medalje av ett kilo sølv

Etter at medaljeseansen var over, håndhilste Putin på både Henrik Carlsen og manager Espen Agdestein, før han satte seg ned mellom de to VM-deltagerne Magnus Carlsen og Viswanathan Anand.

Og etter flere musikkinnslag kunne Magnus Carlsen forlate salen, som han ankom sammen med pappa Henrik Carlsen og manager Espen Agdestein, med én krans, én pokal og én medalje, som ifølge arrangøren er smeltet sammen av ett kilogram med sølv, som bevis på sin bragd.

Les også: - Ingen trussel er mer åpenbar.

Hyllet

POPULÆR: Magnus Carlsen tok seg tid til å skrive autografer før selve seremonien startet i dag. Foto:Berit Roald,NTB scanpix

På søndag var det en lykkelig og lettet Carlsen, som har planen videre for sjakksuksess, som møtte pressen da kampen først var vunnet, med et overlykkelig sekundant-lag hjemme i Norge.

Og etter å ha forsvart tittelen har Carlsen nytt stor hyllest, både i utlandet, på Twitter og av andre norske sjakkentusiaster, og i dag, under medaljeseremonien, var også den russiske presidenten Vladimir Putin til stede.

Les også: Carlsens innrømmelse - fikk VM-hjelp av sjakklegende.

Den russiske presidenten var ikke den eneste som kastet glans over dagens arrangement. Anatolij Karpov (62) er en av sjakkens aller største spillere gjennom tidene, og i forkant av seremonien ble han omsvermet av unge fans som ønsket hans autograf.

I tillegg til Karpov var blant andre sjakklegende Boris Spassky (77), den norske sjakkpresidenten Jøran Aulin-Jannson og FIDE-president Kirsan Iljumzjinov (52) til stede.

Les også

 1. Carlsen: - Kommer nok ikke til å snakke politikk med Putin

  SOTSJI (VG) Magnus Carlsen (23) er klar på at han må jobbe hardt for å beholde sin posisjon som klodens beste…
 2. Carlsens neste motstander: Norge

  SOTSJI (VG) Odd-stjernen Frode Johnsen og brettlegenden Terje Håkonsen stiller i spissen for 16 idrettsstjerner som…
 3. Sjekk denne sjakk-boomen

  SOTSJI (VG) (Carlsen – Anand 6,5-4,5) Suksessen til Magnus Carlsen (23) har endret alt i den norske sjakkverdenen.
 4. Neste VM-kamp blir trolig i USA

  SOTSJI (VG) De amerikanske byene New York og Los Angeles peker seg ut som aktuelle arrangørsteder for Magnus Carlsens…
 5. Carlsens innrømmelse: Fikk VM-hjelp fra Kasparov

  SOTSJI (VG) Verdensmester Magnus Carlsen (23) har holdt kortene tett til brystet, men nå forteller han at sjakklegenden…
 6. Carlsen om sjakkvidunderet Fabiano Caruana: - Ingen trussel er mer åpenbar

  SOTSJI (VG) Når neste VM-kamp i sjakk spilles i 2016, tror Magnus Carlsen (23) motstanderen fort kan være italiensk.
 7. Planen for å forlenge «Carlsen-æraen»

  SOTSJI (VG) Alle de tre VM-titlene i sjakkverdenen tilhører Magnus Carlsen.

Mer om

 1. Sjakk
 2. Russland

Flere artikler

 1. Putin om forholdet til Norge: – Håper vi ikke mister alt det gode vi har gjort

 2. Putin skal være på VM-avslutningen

 3. Putin kommer ikke til VM-åpning – men hyller Magnus Carlsen

 4. Medvedev klar for Carlsens VM-parti

 5. Slik hylles Carlsen på twitter

 6. Pluss content

  Vil ta Kasparovs rekord

Fra andre aviser

 1. Putin genierklærte Carlsen

  Fædrelandsvennen
 2. Norges sjakkpresident: - Magnus er en rakett som bare går videre og videre oppover

  Bergens Tidende
 3. Magnus Carlsen ble tema i Putin-møte

  Bergens Tidende
 4. Magnus Carlsen ble tema i Putin-møte

  Aftenposten
 5. Norges sjakkpresident: - Magnus er en rakett som bare går videre og videre oppover

  Fædrelandsvennen
 6. Magnus Carlsen ble tema i Putin-møte

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder