Nå risikerer Norges mestvinnende travtrener Frode Hamre å miste lisensen

UTESTENGT PÅ LIVSTID: Dette bildet fra februar skal vise at Atle Hamre ikke bryr seg om livstidsutestengelsen fra Det Norske Travselskap. Foto:PRIVAT,

Hevder utestengte Atle Hamre trener brorens hester - ulovlig

Iført den velkjente gullhjelmen skal utestengte Atle Hamre (55) ha kjørt såkalt hurtigarbeid på Jarlsberg Travbane med hestene som trenes av broren Frode Hamre (51).

 • Morten Stokstad

Artikkelen er over fem år gammel

Daglig leder på travbanen i Vestfold, Øystein Dale, forteller at han selv har sett den tidligere toppkusken kjøre lillebrorens hester ved flere anledninger de siste månedene. Det har Atle Hamre ikke lov til – etter at han i fjor høst fikk avslag på å få behandlet livstidsutestengelsen i Høyesterett.

GAMMEL TRAVER? Atle Hamre vil ikke kommentere bildene som skal vise at han oppholder seg ulovlig på Jarlsberg Travbane. Foto:PRIVAT,

– Bør vurdere å suspendere Frode Hamre

Nå mener Dale at Det Norske Travselskap (DNT) bør reagere med å straffe bror Frode Hamre. 51-åringen har de siste årene vært Norges mestvinnende travtrener, angivelig med god hjelp fra Atle Hamre som en slags stallgutt og libero på hovedkvarteret Ulleberg Gård i Larvik.

– Vi etterlyser handling fra DNT. Det finnes ingen sanksjonsmuligheter mot Atle Hamre, men det er naturlig at man vurderer å suspendere lisensen til Frode Hamre. Det er han som trener hestene som er blitt kjørt av Atle Hamre. Vi har gitt Frode Hamre en anledning til å rette på atferden, men vi registrerer at så ikke skjer. Nå er vår tålmodighet oppbrukt, for å si det sånn, sier Dale til VG.

Les også: Rytterprofilen Malin leverte lisensen i protest

Atle Hamre vil ikke kommentere bildene

Etter to utpressingsdommer ble Atle Hamre i 2009 utestengt på livstid fra travsporten og baner tilsluttet DNT. Han er også fratatt lisensen som kusk og trener.

Bildene VG har fått tilgang til skal imidlertid vise Hamre i aksjon på Jarlsberg Travbane i februar.

TIDLIGERE TOPPKUSK: Atle Hamre, her på et bilde fra 1999, var i mange år en av Norges mest suksessrike travkusker. Foto:Morten Rakke,VG

– Jeg har ikke noen kommentar til dette, sier Atle Hamre til VG.

Øystein Dale er lei av at den gamle traveren oppsøker en bane han ikke har lov til å oppholde seg på.

– Etter at han fikk avvist saken i Høyesterett i fjor høst, har aktiviteten økt den siste tiden. Vi har vært plaget med ham nærmest ukentlig. Nå har vi etterlyst at DNT skal gå på ansvarlig trener Frode Hamre. Det er han man har sanksjonsmuligheter mot, sier Dale.

Bakgrunn: Her skal utpressingen ha startet

DNT har avtalt møte med Frode Hamre

Generalsekretær Rune E. Gustavsen i DNT sier til VG at det er avtalt et møte med Frode Hamre for å ta tak i den betente saken. Han bekrefter at et mulig scenario kan være å frata den suksessrike bergenseren lisensen.

Det vil i så fall skape et lite jordskjelv i norsk travsport med tanke på at flere av landets beste hester trenes og kjøres av Frode Hamre.

– Det er det vi må vurdere. I første omgang kommer jeg til å ha et møte med Frode Hamre. Han har tidligere bedyret at det var et engangstilfelle at Atle Hamre kjørte hans hester på Jarlsberg, men siden den gang har det skjedd flere ganger. Vi kan ikke sitte stille å se på dette lenger, sier Rune E. Gustavsen.

Les også: Blånektet for utpressing

– Hvor sikre er dere på at det er Atle Hamre som har kjørt brorens hester på Jarlsberg?

– Vi har bilder, det er folk som har ringt inn, og det er for mange kilder til at det kan være en misforståelse. Atle Hamre jobber for sin bror, men har ikke lisens, og er ute og kjører hurtig på Jarlsberg Travbane med hester som står i trening hos sin bror. Det siste har han ikke anledning til å gjøre.

Skylder DNT en million kroner

– Hva synes du om at Atle Hamre bryter utestengelsesdommen ved å kjøre hester på travbanen?

– Jeg synes ikke det er noe særlig. Han skylder også DNT-fellesskapet en million kroner i saksomkostninger uten at han gjør noe med det. Vi kan ikke sitte å se på at en person bare ignorerer en dom i norsk rettsvesen, svarer Gustavsen.

KAN BLI FRATATT LISENSEN: Frode Hamre har vært landets mestvinnende trener de siste årene. Her etter seieren med Mystical News i Norsk Derby i 2006. Foto:Stian Lysberg Solum,NTB scanpix

Frode Hamre ønsker ikke å si for mye om saken før han har møtt generalsekretæren i Det Norske Travselskap.

– Jeg skal i møte med Gustavsen i neste uke. Det er nytt for meg at det er snakk om å dra inn min lisens, men jeg kan ikke si noe mer nå før jeg har snakket med Gustavsen, sier Hamre.

Innrømmet Jarlsberg-besøk i november

Allerede i november i fjor meldte fagbladet Trav og Galopp-Nytt at Atle Hamre hadde blitt observert på travbanen utenfor Tønsberg iført finlandshette.

– Ja, jeg har vært på Jarlsberg én gang og kjørt på rundbanen der. Det gjorde jeg fordi jeg hadde et sterkt behov for å kjenne hvordan det var å sitte i sulkyen igjen. Det hadde jeg ikke gjort på syv år. Men nå må ikke travselskapet og han daglige lederen på Jarlsberg overdramatisere dette med finlandshette, det høres jo ut som jeg har ranet en travbane. Jeg understreker at jeg ikke har noe behov for å dekke meg til overfor noe menneske på denne planeten, sa Hamre til Dagbladet den gangen.

Nå har Øystein Dale fått nok av Hamres stadige besøk.

– Vi har bedt om tiltak for å få slutt på dette. Det er en belastning for oss. Vi ønsker ikke å være synonymt med det Atle Hamre har stått for og er dømt for. Når han er uønsket på norske travbaner, så må vi forholde oss til det, sier Øystein Dale.

Les også

 1. Hesteprofilen Malin har levert inn rytterlisensen i protest

  Fredag kveld varslet montérytter Malin Berås (25) at hun har levert inn lisensen sin, og dermed ikke lenger kan ri og…
 2. Hamre nekter å gi seg

  I går røk Atle Hamre (52) i nok en rettssak. Nå vil han prøve livstidsutestengelsen fra travsporten for lagmannsretten.
 3. Hest er best for landslagsgutta

  BJERKE TRAVBANE (VG) Har du en god travhest du kunne tenke deg å bli kvitt?
 4. Travlegenden Hans Petter Tholfsen er død

  Med sine 3986 seirer i Norge og med flere triumfer i utlandet, er Hans Petter Tholfsen nummer fem på adelskalenderen.
 5. Rytter-Malin saksøker Det Norske Travselskap

  Rytterstjernen Malin Berås (25) har valgt å saksøke Det Norske Travselskap (DNT) i kjølvannet av bråket rundt hennes…

Mer om

 1. Atle Hamre-saken
 2. Trav

Flere artikler

 1. Trav 365: Frode Hamre får beholde lisensen

 2. Norsk toppkusk mener Atle Hamres travbane-nekt må oppheves

 3. Travprofilen Frode Hamre falt om hjemme: – Veldig dramatisk

 4. Trenerveteran tror Westergaard dopet hestene bevisst

 5. Travtrenere utestengt i to år etter dopingsak

Fra andre aviser

 1. Norsk travsport helt i kne: DNT-sjef er koronasmittet, «livsgrunnlag kan forsvinne»

  Aftenposten
 2. Jarlsberg travbane åpner for konkurranse i helgen

  Aftenposten
 3. Jarlsberg travbane åpner for konkurranse i helgen

  Fædrelandsvennen
 4. Ny nedtur for Ivar Sånna

  Aftenposten
 5. Har de funnet problemet med fiaskohesten?

  Aftenposten
 6. Ny nedtur for Ivar Sånna

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder