SKJØNNER IKKE LOGIKKEN: Idrettshistoriker Tom A. Schanke mener Magnus Carlsen burde vært nominert i én kategori til. Foto: Ole Kristian Strøm/Magnar Kirknes, VG

Schanke om Carlsen-nominasjon: - Helt på trynet!

Toppidrettssjef og juryleder Øvrebø: - Ville være veldig krevende å ha ham med

Carlsen-manager fornøyd med to nominasjoner

Idrettshistoriker Tom A. Schanke (73) kaller det en «logisk kortslutning» at Magnus Carlsen (23) ikke er nominert i kategorien «årets mannlige utøver» til Idrettsgallaen.

  • Lillian Holden
  • Øyvind Askeland
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Carlsen er nominert i kategoriene «årets navn» og «åpen klasse». I tillegg kan han i teorien få to priser til, som «årets forbilde» og «årets utøver». Ikke i noen av de to siste kategoriene foreligger det nominasjoner, den ene av dem stemmes fram av utøverne selv, den andre av juryen.

- Her mangler årets mannlige utøver, og det er helt på trynet! Når han samtidig er nominert i andre kategorier, har de jo definert ham som idrettsutøver, sier Schanke til VG.

Schanke skulle gjerne sett Carlsen inne i den siste kategorien, men juryen ville det annerledes. Sjakkforbundet er ikke en del av Norges Idrettsforbund (NIF), og da nominasjonene ble gjort kjent i dag, var nettopp dette argumentet for at Carlsen ikke var blant navnene til «årets mannlige utøver».

- Raust av NIF

- Jeg snakket litt med Magnus om dette i går. Både han og jeg er fornøyde med at han er nominert i to klasser. Det setter vi stor pris på. Slik jeg har forstått det er «årets navn»-kategorien litt mer romslig enn «årets mannlige utøver». Jeg synes det er raust og hyggelig av Idrettsforbundet, sier Espen Agdestein, Magnus Carlsens manager, til VG.

ALLTID I NÆRHETEN: Manager Espen Agdestein (bak) følger verdensmesteren i sjakk, Magnus Carlsen, tett. Her fra da Carlsen landet på Oslo lufthavn etter å ha tatt VM-tittelen. Foto: Thomas Winje Øijord, NTB Scanpix

Idrettgallaen arrangeres av Idrettsforbundet, nettopp derfor synes ikke Agdestein det er underlig at Carlsen ikke kan bli årets mannlige utøver i Norge.

- Det er naturlig at NIF nominerer utøvere fra sine forbund. Det er en stor begivenhet for idretten, og selv om Magnus setter stor pris på oppmerksomheten og anerkjennelse, blir han ikke veldig skuffet om han ikke får en pris. Jeg tror faktisk han synes det er enda hyggeligere at han får lov til å dele ut en, sier Agdestein.

- Veldig krevende

Toppidrettssjef Tore Øvrebø er juryleder for Idrettsgallaen, og forklarer overfor VG hvorfor Carlsen ikke er inne på listen over nominerte i kategorien «årets mannlige utøver».

- I den kategorien er det en tydeligere og smalere definisjon av idrett. Der har juryen falt ned på at det ville være veldig krevende å ha ham med, så lenge sjakk ikke er definert som en del av idretten.

JURYLEDER: Toppidrettssjef Tore Øvrebø. Foto: Trond Solberg, VG

- Hvorfor ville det vært krevende?

- Det hadde utfordret idrettsbegrepet enda mer og ville være å sette likhetstegn mellom sjakk og idrett. Det opplever vi at det ikke er nå, sier han.

- Ikke umulig å ta ham med

Når Carlsen er nominert i kategorien «åpen klasse», er det ifølge juryen fordi kriteriene i denne er noe annerledes enn i flere av de andre kategoriene.

- For å bli nominert må du drive med noe som er idrett eller tett slekter til idrett. At sjakk kan oppfattes som idrett av mange, har vi jo sett den siste tiden, sier Øvrebø og ler.

- Selv om vi egentlig har disse formelle, klare og betydelige forskjellene.

- Var det umulig å ikke ha med Magnus Carlsen i disse kategoriene etter hans prestasjoner i år?

- Det var ikke umulig, men vi valgte å ta ham med der vi gjorde. Det er første gang han er med i åpen klasse, og det var så langt vi følte det var grunnlag for å gå.

«Solberg-løsning»

Da Idrettsgallaen ble holdt i 2004, og prestasjoner i 2003 skulle hedres, ble Petter Solberg den store gallahelten. Han stakk av med hele fire priser, til tross for at Bilsportforbundet ikke var en del av Norges idrettsforbund.

Likevel fikk han en kvartett med priser, på grunn av en regelendring. Schanke mener det er den rette løsningen også i Carlsens tilfelle.

- At han kan få fire priser, men ikke årets mannlige, er en logisk kortslutning, sier han.

Schanke er klar på at han mener sjakk ikke er vanlig idrett. Han kaller det i stedet «intellektuell idrett». Han peker også på at Vishy Anand, som Carlsen slo i VM-kampen for noen uker siden, flere ganger er kåret til årets største idrettsutøver i hjemlandet India.

- Dette er et vanskelig tema, medgir idrettshistorikeren.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder