MISTET PLASSEN: Finn Hågen Krogh, her under NM i fjor, skal ikke gå OL-sprinten. Foto: NTB Scanpix

MISTET PLASSEN: Finn Hågen Krogh, her under NM i fjor, skal ikke gå OL-sprinten. Foto: NTB Scanpix

Krogh vraket fra sprinten: - Han er svært skuffet

Landslagsledelsen innrømmer at de gjorde en feil da de gjorde uttak etter NM

OSLO/SOTSJI (VG) Finn Hågen Krogh (23) trodde han skulle gå OL-sprint om seks dager. I dag kom den sure kontrabeskjeden.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Finn Hågen er svært skuffet, og det har han all mulig grunn til. Det skjønner vi at han er. Men han kommer over det. Det er lov å være skuffet og deppe i kveld, sier sprinttrener Arild Monsen på en pressekonferanse i Sotsji i dag.

Han innrømmer at det ikke var noe hyggelig å gi Krogh beskjeden om at det er han som ikke får gå sprinten på tirsdag. Krogh ønsket selv ikke å møte media etter vrakingen.

De fire løperne som får gå Sotsji-sprinten er følgende kvartett: Eirik Brandsdal, Anders Gløersen, Ola Vigen Hattestad og Petter Northug.

- Vi har hatt et krevende uttak i henhold til sprinten. I ettertid ser vi at uttaket som ble gjort i forbindelse med NM på Lillehammer ble feil, sier Monsen.

Innrømmer uttaks-tabbe

Sprinttrener Monsen innrømmer dermed at det ble gjort en tabbe i etterkant av årets NM. Både Krogh, Brandsdal og Gløersen ble lovet plass etter mesterskapet. Ifølge Monsen var dette for å gi løperne ro til å forberede seg inn mot Sotsji-lekene.

- Vi ser at det vedtaket vi gjorde da, ble feil. Det beklager vi. Dette har vi fått kritikk for, og det er helt sikkert fortjent, melder Monsen.

I tillegg til at Petter Northug har vært det sterkeste kortet til den fjerde og siste plassen, kom Ola Vigen Hattestad inn fra venstre da han klinket til og vant sprinten i Toblach under verdenscuprunden som var OLs generalprøve.

Valget

Sprintplassene ble dermed en kamp mellom fem løpere. Brandsdal, Gløersen, Krogh, Northug og Hattestad.

Slik er deres sprintresultater i år:

Petter Northug - ingen pallplasseringer.
Eirik Brandsdal - én seier og en andreplass.
Anders Gløersen - én seier.
Ola Vigen Hattestad - én seier.
Finn Hågen Krogh - ingen pallplasser.

MÅTTE SVARE FOR SEG: Sprinttrener Arild Monsen i Sotsji i dag. Foto: Ole Kristian Strøm, VG

Det er dermed kun Northug og Krogh som ikke har tatt seg på pallen - men løypa i OL er til gjengjeld en trasé som passer de to løperne godt, siden den er lengre enn sprintløyper flest.

Begrunnelsen

Etter en del møtevirksomhet falt landslagsledelsen til slutt ned på at Krogh var det svakeste kortet. I pressemeldingen som ble sendt ut i dag begrunner de valget av Northug og Hattestad framfor Krogh slik:

- Petter Northug er den løperen som har hatt minst resultatkrav rettet mot seg i forbindelse med uttaket. Petter har en resultat-CV som ingen kan måle seg med, han er i form og har den kapasiteten som skal til for å kjempe om sprintgullet, melder Monsen.

- Etter helgens resultater i Toblach mener vi at Ola Vigen Hattestad er nærmere å vinne OL-sprinten enn hva Finn Haagen Krogh er. Sammen med Eirik Brandsdal og Anders Gløersen er da Ola en av tre som denne sesongen har vunnet verdenscuprenn i sprint, sier Monsen.

- En tabbe

NRKs langrennskommentator Jann Post meldte følgende på Twitter etter at laget ble presentert i dag.

- Ubeskrivelig surt for Finn Hågen Krogh å få klarsignal for sprinten og så bli vraket. Dette ble feil uansett. Forhåndsuttaket var en tabbe.

VG har forsøkt å komme i kontakt med Krogh i dag, uten hell.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder