Skistjernen: - Har måttet godta forhold jeg ikke er fornøyd med

Skrev under landslagsavtalen lørdag

Klar for Falun-VM og verdenscupen

TØFFE FORHANDLINGER: Petter Northug, her i Val Senales med Are Løseth hengende etter seg, har jobbet lenge med Norges Skiforbund om å bli enige før vinteren. Foto:Cornelius Poppe,NTB Scanpix

Northug enig med Skiforbundet

Petter Northug (28) har signert avtalen som gjør at han kan representere Norge i verdenscup og Falun-VM i vinter.

 • Øyvind Askeland
 • Anders K. Christiansen
 • Hanne Skjellum

Artikkelen er over fem år gammel

Det bekrefter kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund Espen Graff overfor VG.

- Vil ikke gi noe særlige detaljer før vi har snakket mer sammen i morgen, men det har vært en del aktivitet den siste timen, sier Graff.

Klokken 23.29 skrev han i en tekstmelding at en løsning var nært forestående. Like etter midnatt kom bekreftelsen.

– Petter har lenge sagt at VM er sesongens store mål og Skiforbundet ser frem til å gi han og alle på landslaget den støtten som trengs for å sikre norsk suksess kommende vinter Dialogen med Northugs team har likevel vært krevende og derfor er vi i NSF glade for at vi nå er enige, sier generalsekretær Stein Opsal til Skiforbundets nettside.

Les også:Ekspert-reaksjon: - Northug får særbehandling

Der kommer det også frem at fra 24. november og ut sesongen, kan ikke Northug markedsføre sin private sponsor Coop - som er en direkte konkurrent av skiforbundets sponsorer.

Coop kan imidlertid fortsette å selge «Northug-matvarer» i butikkene i vinter, er partene enige om.

– Jeg har valgt å signere avtalen med Skiforbundet. De har kommet meg i møte på enkelte punkter, og jeg har måttet godta forhold jeg ikke er fornøyd med. Jeg er likevel lettet over at dette nå er avklart. Nå kan jeg fokusere fullt og helt på oppkjøringen til verdenscupen og VM. Dette blir bra – svenskene kan glede seg, sier Petter Northug i en uttalelse sendt fra hans manager Are Sørum Langås.

VG har ikke lykkes i å komme i kontakt med Langås etter midnatt natt til søndag.

Tidsfrist-drama

Norges Skiforbund (NSF) ga Northug frist til midnatt lørdag om å bestemme seg for å skrive under eller ikke på landslagsavtalen. Inn mot tidsfristens utløp uttalte Coops administrerende direktør, Svein Fanebust, til VG at han trodde Petter Northug trengte tid på å sette seg nærmere inn i saken.

– Petter har kommet hjem i kveld og driver og oppdaterer seg på saken. Han gjør sine refleksjoner og vil etter hvert si ifra om hva han har bestemt seg for, sa Fanebust til VG.

Coop-direktøren har ikke svart på VGs henvendelser etter midnatt.

TRODDE PÅ LØSNING: Coops administrerende direktør Svein Fanebust hadde et håp om at Petter Northug og Norges Skiforbund ville bli enige. Foto:Terje Pedersen,NTB Scanpix

Avtalen Northug nå skriver under på stiller en rekke krav til hva utøvere som står utenfor landslaget, men vil representere Norge i verdenscup og mesterskap, kan gjøre. Blant annet kan ikke Petter Northug vise frem egne sponsorer i sesong.

- Vi har sagt hele tiden at vi vil hjelpe Petter, og alle de andre med å gå fortest mulig, så vi er selvfølgelig glad. Petter har sagt at VM er sesongens største mål. Han er en viktig profil, både i norsk og internasjonal langrenn, så hvis han er god nok så er vi derfor glad om han går både verdenscup og VM, sier Graff i Skiforbundet til VG.

- Var dere bekymret for at dere ikke skulle bli enige om denne avtalen i kveld?

- Vi har kun forholdt oss til at vi skulle bli enige.

Nettopp dette med egne sponsorer har vært kjernen i forhandlingene mellom Northug på den ene siden og Skiforbundet på den andre.

Reklame-forbud

For mens Team Northug og sponsor Coop ønsker å vise frem en kleskolleksjon og matvarer med 28-åringens navn på med det samme sesongen er over 15. mars, vil Skiforbundet at avtalen skal strekke seg til 15. april.

Mannen som styrer Coop-kjeden har holdt en lav profil den siste tiden. Samtidig har kjeden, i samarbeid med Swix, utviklet en stor kleskolleksjon med navnet til Petter Northug. Klærne står på et lager, klare til å rulles ut til butikker over hele landet.

Men mye tyder på at de blir stående til våren.

- Klærne er produsert allerede: Er det mulig for dere å la være å selge dem i vinter?

- Vi er opptatt av at Petter skal ha godt grunnlag for å lykkes, og har derfor kommunisert at disse klærne ikke skal bli noe problem i denne saken, sa Fanebust lørdag ettermiddag.

Firet på krav

Avtalen gjør at Northug ikke kan gjøre noen reklamesprell for personlige sponsorer fra 24. november til tidligst én måned etter sesongslutt. Skistjernen kan heller ikke delta i aktiviteter som er arrangert av andre enn NSF eller NSFs sponsorer og samarbeidsparter så lenge avtalen gjelder.

Generalsekretær Stein Opsal i Skiforbundet har tidligere sagt at de har firet på kravene for å få Northug til å skrive under på avtalen med dem.

Et krav om at Northug måtte være en del av landslaget gjennom sommerhalvåret ble frafalt i april. Startdato på avtalen er skjøvet fra 1. november til 24., mens sluttdato ble flyttet fra 30. april til 15. april tidlig i prosessen.

– Det er kommet et nytt innspill fra Northug nå i sluttfasen. Det har vært kjent siden i april i år at kontrakten ville binde Petter til landslaget til 30. april neste år. Vi fikk en skriftlig bekreftelse fra John Northug i september, at 30. april var greit. Vi har gått med på at avtalen kan oppheves 15. april, har Opsal sagt til VG.

Les også

 1. Tror Northug-konflikten fortsetter

  Petter Northug (28) har frist ut dagen med å signere skiforbundets landslagsavtale dersom han skal delta i verdenscupen…
 2. Coop-sjefen tror Northug trenger mer tid

  Coop-direktør Svein Fanebust tror Petter Northug (28) trenger tid før han signerer landslagavtalen.
 3. Langløp-sjef hyller Northug: – Han er redningen for sporten

  Fremtiden til Petter Northug (28) avgjøres trolig i løpet av noen timer.
 4. Coop-sjefen: - Dette er Petters valg

  Petter Northug (28) skal få Coop-råd dersom han ber om det. Men hvorvidt han signerer landslagsavtalen til skiforbundet…

Mer om

 1. Langrenn
 2. Petter Northug

Flere artikler

 1. Coop-sjefen tror Northug trenger mer tid

 2. Slik er Northugs nye avtale

 3. - Northug får særbehandling

 4. Her ser du Northug-stridens kjerne

 5. Generalsekretæren: - Har ikke hatt kontakt med Northug på flere dager

 6. Coop om hvorfor Northug ikke har signert avtalen: - Vi vet at han synes det er urimelig

Fra andre aviser

 1. Slik reagerer Coop på forbundets Northug-krav

  Aftenposten
 2. Langrennstopp: - Jo mer vi gir, desto mer krever Northug

  Bergens Tidende
 3. Northug: - Jeg har måttet godta forhold jeg ikke er fornøyd med

  Aftenposten
 4. Northug-mail bekrefter omstridt dato

  Bergens Tidende
 5. Northug: - Jeg har måttet godta forhold jeg ikke er fornøyd med

  Bergens Tidende
 6. Northug og forbundet krangler fortsatt etter at avtalen er på plass

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder