VEGRER SEG: NRK har ennå ikke bestemt seg for om de skal sende SVTs nye dopingdokumentar «Blodracet 2». Statskanalen fikk mye kritikk av Skiforbundet da de viste den finske dopingfilmen til Arto Halonen (t.v.). Her er han sammen med den tidligere finske skitreneren Kari-Pekka Kyrö. Foto: HELGE MIKALSEN.

NRK usikre på svensk dopingdokumentar

SVT-journalist Hasse Svens til VG: - Overraskende

NRK: - Må vurdere om det er hold i filmen

Onsdag rettes det nok en gang mistanke mot norske langrennsløpere i en svensk dopingdokumentar. NRK har ikke avgjort om de vil sende filmen.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Statskanalen hadde tilbud av «Uppdrag Granskning» om å sende filmen i Brennpunkt allerede til tirsdag. Det tilbud er avslått.

Nå vil NRK vurdere om de i det hele tatt kommer til å sende «Blodracet 2».

- Det er snakk om upublisert materiale, det kan bli redigering helt frem til sending i Sverige. Derfor velger vi å se an det ferdige produktet, før det tas noen endelig beslutning, sier dokumentarredaktør i NRK, Lars Kristiansen til VG.

Han omtaler likevel bakgrunnsmaterialet til SVT som interessant.

- Noen blir alltid forbannet

NRK sendte den finsk dopingdokumentaren «When heroes lie» på tampen av 2012. Det førte til et svært anspent forhold til Norges skiforbund. Bare måneder senere valgte kanalen å droppe fjorårets SVT-film.

Tidligere Antidoping Norge-ansatt Mads Drange skriver i sin ferske bok at avgjørelsen ble tatt på «syltynt grunnlag». Han antydet at noen hadde pratet sammen på bakrommet.

- Føler NRK press denne gangen?

- Det er bare én ting vi må vurdere, om det er hold i innholdet i filmen. Det er alltid noen som blir forbannet, sier Lars Kristiansen.

- Blir dere feige etter bråket rundt den finske filmen?

- Det er vanskelig å se seg selv i en slik sammenheng. Våre diskusjoner handler ikke om hvem som blir sinte, men hva vi har og ikke har kontroll på med tanke på innhold.

- Har NRK-ledelsen hatt kontakt med skiforbundet før den kommende filmen?

- Nei.

At NRK fortsatt er i tenkeboksen, overrasker Hasse Svens, som er en av journalistene bak den kommende filmen.

- NRK har fått se en versjon som er bortimot ferdig. Det er bare noen bittesmå justeringer som skal gjøres. Vi har også sendt dem manus til filmen. Så at de fortsatt tviler, overrasker meg, sier Svens til VG.

- Tror du de velger å se an reaksjonene etter sending i Sverige først?

- Det er mulig, det er vanskelig å vurdere. Men jeg håper også nordmenn får se filmen, for den er interessant.

Debattert

BLODRACET: Det ble en voldsom oppmerksomhet rundt den første dopingdokumentaren til SVT. Hasse Svens (t.v.), Dag Kaas (midten) og Otto Ulseth (t.h.) diskuterte den med stort engasjement for ett år siden. Foto: OLE KRISTIAN STRØM.

Det ble en voldsom debatt da SVT sendte dopingdokumentaren «Blodracet» for et år siden. Den gangen ble flere norske langrennsutøvere fra 90-tallet navngitt og mistenkeliggjort for juks.

Den høyt respekterte professoren, og tidligere lederen av FIS' medisinske komité, Bengt Saltin var en av skeptikerne til norsk langrenn.

I oppfølgerfilmen, som altså sendes onsdag kveld i Sverige, er fokuset flyttet til langrennssporten på 2000-tallet. VG vet at Norge er ett av flere land som må tåle et kritisk søkelys også denne gangen.

På spørsmål om årets film vil skape like mye rabalder som fjorårets, svarer Hasse Svens:

- Ja, jeg tror den får like mye oppmerksomhet.

- Navngir dere nordmenn i den kommende filmen?

- Det ønsker jeg ikke å kommentere, sier han til VG.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder