SKIFTER FARVE: Anne Line Gjersem (20) gikk til finalen som siste løper etter at hennes svenske konkurrent Viktoria Helgesson falt etter henne i kortprogrammet. Foto: Scanpix

- Får lykkeønskninger fra folk jeg ikke kjenner

Anne Line Gjersem har aldri gått foran så mange tilskuere før

SOTSJI (VG) Anne Line Gjersem (20) er overrasket over at hun får så mange lykkeønskninger fra folk hun ikke kjenner foran kveldens OL-finale i kunstløp.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Ja, jeg får lykkeønskninger fra folk jeg ikke kjenner. Det er mange som følger med, og mange som følger med som jeg ikke trodde gjorde det, sier Anne Line Gjersem til VG.

Hun er Norges første kunstløper i OL på 50 år. I Innsbruck i 1964 ble Berit Unn Johansen og Anne Karin Dehle nummer 30 og 28. Malmö-bosatte Anne Line Gjersem ble nummer 24 i kortprogrammet med personlig poengrekord 48,56 i går (tidligere fra Nebelhorn Trophy i september: 48,35).

Direkte: Følg vårt OL-studio her!

Dermed kvalifiserte hun seg til det avgjørende friløpet OL-parkens gedigne «Is-palass». 24 av 30 startende gjorde det.

- Anne Line er fantastisk. Jag är så glaaaaaaad, jublet hennes polskfødte trener Ela Magnusson i en SMS til VG etter at OL-målet var innfridd.

Friløpet starter klokken 16.00 i ettermiddag.

- Jeg heier mest på Carolina Kostner (27), sa Anne Line Gjersem til VG under pressemøtet i deltakerlandsbyen tidligere denne uken.

12 000 tilskuere

Italias VM-sølvvinner fra i fjor ligger på 3. plass foran friløpet. Hun er Gjersems spesielle favoritt, og også venninne fra sommertreningsleirer i Oberstdorf, som ledes av Kostners trenerguru, tyske Michael Huth (44).

- Hun er den mest grasiøse. Det ser ikke ut som om hun bruker energi. Hoppene hennes er bra og hun kjører trippel-trippel og lutz, forklarer Anne Line Gjersem.

Hun skal ut foran 12 000 tilskuere som femte løper. Ifølge programmet på slaget 19.38,50 lokal tid (16.38,50 norsk tid).
I sin røde, «dramatiske» kjole til musikk fra West Side Story av Leonard Bernstein. Hun vedgikk at hun var spent foran kortløpet onsdag, og at hun hadde for liten fart inn i det første hoppet - som ikke ble som hun ønsket.

Det var imidlertid ikke publikumstrykket som hemmet henne. Det er første gang hun opptrer foran så mange som 12 000 tilskuere. Men hallen var også fullsatt med 9000 tilskuere i London i kanadiske Ontario da hun fikk 32. plass i VM i mars i fjor.

- I EM (i Budapest for en md siden) var det ikke så mange. Men i Canada var det helt fullt. Det er stor interesse der, og det er det her også, sier Anne Line Gjersem.

Kim i tet

Sør-Koreas OL-gullvinner fra 2010, Yuna Kim (27), leder med 74,92 fra kortprogrammet. Hun er sist ut i friløpet. Russlands Adelina Sotnikova (17) er på 2. plass med 76,64 og Italias Karolina Kostner (27) på 3. plass med 74,12 poeng fra kortprogrammet.

- Jeg liker ikke å starte sist. Men jeg har vært gjennom dette før, så det blir ikke et stort problem, sier Yuna Kim til OL-arrangørens presse-service.

På spørsmål om at hun kan vinne sitt andre OL-gull på rad, svarer hun at det ikke er hennes mål. Yuna Kim hevder at «det betyr litt», men at det ikke er «så viktig».

- Jeg gjorde det bra i kortprogrammet. Men ingen vet hva som vil skje i friløpet, sier verdensmesteren fra mars 2013.
Den forrige kunstløperen som klarte å vinne to OL-gull på rad i kvinnenes individuelle konkrranse, Katarina Witt, ser at hun ønsker Kim velkommen i «vår lille klubb». Sonja Henie vant gull tre OL på rad: 1928, 1932 og 1936.

Kan trippel lutz

I og med at Julia Lipnitskaja (15) falt og ligger på 5. plass med 65,23 poeng, håper hjemmefansen på Adelina Sotnikova (17) som er på 2. plass med 76,64 poeng fra kortprogrammet. Kostner har 74,12 og USAs yndling Gracie Gold (18) 68,63 på 4. plass.

- Jeg er veldig glad for å være tilbake i OL for tredje gang, og for å få anledning til å vise meg frem fra min beste side, sier Carolina Kostner - som var nær ved å legge opp etter at hun mislyktes i Vancouver-OL for fire år siden.

Anne Line Gjersem mente foran kortprogrammet at Sotnikova kunne være en pall-kandidat.

- Hun kan være med i medaljekampen. Hun kan trippel lutz og trippel slynge. Hun uttrykker seg bra. Vi får se hva hun kjører på med, sa Gjersem.

Selv vil hun «kjøre på» som Norges første finalekunstløper siden, tja - Sonja Henie?

Gjør hun et hopp eller to opp på resultatlisten, er det ikke godt å si hva det kan føre til. En indikasjon kan være amerikanske NBCs «10 ting du ikke visste om Gracie Gold» i dag: Når hun føler seg «litt eventyrlysten» tar hun morgenkaffen chai latte med et ekstra shot espresso, og når hun hører på musikk er det Lana del Reys «National Anthem».

- Guilty Pleasure?

- Sandwich crepe med peanøttsmør, Nutella og marshmallows med marsmallows-saus!

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder