Treningsforbud etter sølv-drama

HAMAR (VG) Sverre Lunde Pedersen (27) er ilagt tre uker treningsforbud etter hundredelsdramaet på 10.000 meter og sin fjerde sølvmedalje i allround-VM.

 • Øystein Jarlsbo
 • Bjørn S. Delebekk (foto)
 • Bjørn Arne Johannessen

– Ja, den er ferdig utredet, svarer han på spørsmål fra VG om hjernerystelsen han pådro seg i et sykkeluhell for fem måneder siden.

Han forteller at det ikke er noe alvorlig, men at han fortsatt trenger tid for å finne tilbake til formen han var i før det inntraff under en treningsleir i Inzell i september i fjor. For bare et par uker siden ble han tvunget til å ta en hviledag på sofaen fordi han ikke følte seg i form til å gjennomføre den planlagte treningen.

– Nå har jeg fått tre uker treningsnekt etter denne helgen. Så får jeg håpe jeg er rastløs og klar til å trene igjen etter det, sier han i pressesonen etter sprekken som medførte at han var 65 hundredeler fra å ende med bronsemedalje.

– Symptomene er borte. Jeg klarer å stå tre løp, men på 10.000 meter kommer jeg til kort. Det var rart. Jeg følte meg bra de fem første rundene. Men så var det som om en bryter ble slått av, svarer Sverre Lunde Pedersen på spørsmål om når det begynte å koke.

– Jeg kjente at det var tidlig tomt på tanken. Det var en kamp fra 15 runder og inn, tilføyer han.

Det vil si 10 runder, eller 4000 meter før mål.

les også

Lorentzen skal bli «OL-munk» igjen

Nordmannen måtte slå Patrick Roest i siste par på 10.000-meteren med elleve sekunder for å bli første nordmann siden Johann Olav Koss (51) i 1994 til å vinne sammenlagtmesterskapet i allround.

Sverre Lunde Pedersen tok VM-sølv i allround i 2016, 2018, 2019. Nederlenderen Patrick Roest sto med VM-gull fra 2018 og 2019 foran mesterskapet i Vikingskipet. Med sin overlegne seier på Hamar tok han sitt tredje sammenlagtmesterskap på rad, etter å ha slått Sverre Lunde Pedersen på 1500-meteren og mil-løpet søndag - med meget god margin.

– Jeg tror alle så at det var en lang, lang reise. Det var tøft. Men jeg er glad for at jeg klarte sølvet, sier Sverre Lunde Pedersen i pressesonen.

Nordmannen ble fullstendig distansert i finaleløpet og måtte inn til litt over 13.19 for ikke å tapte 2. plassen til japanske Seitaro Ichinohe (24) - som gikk på 13.07,88. Japaneren satte personlig rekord med 19,57 sekunder.

les også

Håvard Bøkko (33) legger opp: – Ekstremt viktig for norsk skøytesport

Sverre Lunde Pedersen gikk inn til 7. plass på distansen med 13.19,22. Roest vant på 13.02,45, fem sekunder foran japaneren.

Totalt var Patrick Roest 27,94 sekunder foran Sverre Lunde Pedersen, 28,60 sekunder foran Seitaro Ichinohe.

– Er det litt irriterende at du i likhet med Håvard Bøkko (Sven Kramer) nå står i skyggen en ny nederlender?

– Ja, det er alltid surt å tape for dem. Men i ettertid ser jeg at sølv er mer enn jeg hadde forventet med tanke på hvordan jeg har følt meg i det siste, svarer Sverre Lunde Pedersen.

les også

Sverre Lunde Pedersen langt unna VM-medalje

Patrick Roest sier til VG at han er glad for å kunne vise at han kan gå fort og avslutte sesongen på denne måten, etter å ha vært ute av slag - kanskje på grunn av høyden - under distanse-VM i Salt Lake City for et par uker siden.

Sverre Lunde Pedersen tok 5. plass på 500 meter, 2. plass bak Roest på 5000 meter, 2. plass bak Roest på 1500 meter og 7. plass på 10.000 meter. Roest ble nummer syv på 500 meter, men vant altså de tre neste distansene - mens Ichinohe vant 500-meteren, ble nummer åtte på 5000 meter, nummer tre på 1500 meter - og avsluttet forrykende med 2. plass på 10.000 meter.

PS! Det er femte sammenlagtmedalje til Sverre Lunde Pedersen. Fana-løperen gikk også inn til VM-bronse i Calgary i 2015.

Mer om

 1. Vintersport
 2. Skøyter
 3. Sverre Lunde Pedersen

Flere artikler

 1. Sølv-Sverre avhengig av favoritt-feil i finalen

 2. Lunde Pedersen knuste Kramer – gullsjansen litt mindre

 3. Sverre Lunde Pedersen langt unna VM-medalje

 4. Lunde Pedersen går for OL-revansj 2022: – Har ikke god tid

 5. Trosset konas advarsel: – Dyr lærepenge

Fra andre aviser

 1. Pedersen tok VM-sølv på hjemmebane med et nødskrik. Nå får han treningsnekt.

  Aftenposten
 2. Pedersen hadde tre allround-sølv fra før. Det fjerde skildrer han som «ekstremt viktig».

  Aftenposten
 3. Pedersen om den årelange kampen mot nederlenderne: – Ingenting er gøyere enn å slå dem

  Aftenposten
 4. Pedersen hadde tre allround-sølv fra før. Det fjerde skildrer han som «ekstremt viktig».

  Fædrelandsvennen
 5. Pedersen om den årelange kampen mot nederlenderne: – Ingenting er gøyere enn å slå dem

  Bergens Tidende
 6. Pedersen slo Kramer i prestisjeduell – kjemper om VM-gull

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder