101 UTE: Ikke lett å slå Magnus Carlsen i langsjakk. Mandag spilte han sitt 101. parti uten å tape. Det har ingen tidligere gjort mot høyt rangerte motstandere. Foto: Ole Kristian Strøm / VG

Magnus Carlsen satte verdensrekord: 101 partier uten tap

(Levon Aronian-Magnus Carlsen 0,5–0,5) Han nærmer seg uslåelig i langsjakk. Mandag satte Magnus Carlsen verdensrekord med 101 partier uten tap. Den siste kampen på Isle of Man endte med remis.

– 100 er et magisk tall å passere. Jeg trodde jeg aldri skulle klare det, sier Carlsen i et intervju med arrangøren. Han er ikke storfornøyd med eget spill den siste tiden og mener at han også har hatt en del flaks. Carlsen har tidligere aldri hatt en lengre rekke enn 42 partier uten tap (2015–16).

Verdensmesteren har ikke tapt et parti langsjakk siden nederlaget for Shakhriyar Mamedyarov 31. juli i fjor. Magnus Carlsen gjorde en klar tabbe og tapte for aserbajdsjaneren i Tyskland.

les også

Magnus Carlsen med 100 partier uten tap: – På vei mot å bli historiens fremste sjakkspiller

Siden har verdensmesteren ikke tapt et langsjakkparti på 447 dager. 33 seire og 68 remiser gir 101 partier uten tap.

– Det er åpenbart en stor prestasjon, ikke minst fordi Magnus er villig til å ta risiko i mange partier. Til tross for at han er en underholdende spiller, klarer han å være ubeseiret over så mange partier, det er imponerende, sier Dirk Jan ten Geuzendam, sjefredaktør for magasinet New in Chess.

– Denne prestasjonen sier mye om hans posisjon i sjakk-hierarkiet i øyeblikket, fortsetter sjakkeksperten til VG.

les også

Magnus Carlsen om forhold til sjakkforbundet: – Markant verre

Levon Aronian var på offensiven mot Carlsen i mandagens oppgjør, men nordmannen spilte til slutt inn en grei remis. Dermed satte 28-åringen ny rekord med 101 kamper uten tap mot høyt rangerte motstandere. Sergej Tiviakov og Bogdan Lalic står riktig nok begge notert med 110 uten nederlag, men motstanden blir ikke vurdert sterk nok.

– Rekorden var all right. Prestasjonen medioker, er Carlsens egne ord mandag.

– Det er nok et skritt på veien mot å bli historiens fremste sjakkspiller, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae til VG.

Kinesiske Ding Liren spilte 100 partier på rad uten å tape i 2017/18. Mikhali Tal hadde 95 strake partier uten å tape i 1973/74.

– Det er interessant at Fischer og Kasparov ikke var i nærheten av slike serier. Capablanca hadde 62 på rad og var regnet som «uovervinnelig». Så dette er en godt vedlegg til søknaden fra Magnus om å være tidenes sjakkspiller, sier Atle Grønn, sjakkspaltist i Aftenposten og NRK-ekspert, til VG.

Armenske Aronian valgte en meget offensiv åpning med hvite brikker i mandagens parti, og det gjorde at Carlsen brukte en del tid i starten. Men nordmannen forsvarte seg godt, og stillingen var så å si helt jevn etter tolv trekk, ifølge datamaskinen som analyserte partiet.

les også

Carlsen og Caruana kan møtes i ny VM-duell: – Bikkjeslagsmål!

Etter det begynte Aronian å bruke mer tid på trekkene. Armeneren hadde spilt svært hurtig i åpningen. Det jevnet seg ut på tiden etter nordmannens 16. trekk. Ifølge dataanalysene hadde svart også en liten fordel i stillingen.

Etter 34 trekk ble spillerne likevel enige om remis. Aronian sa etterpå at han aldri følte seg truet i partiet. Carlsen var aldri nervøs.

– Det var bare moro å spille, sier han og kaller partiet «interessant».

Magnus Carlsen tangerte søndag rekorden til kinesiske Ding Liren med 100 partier uten tap. Med hvite brikker slo han russeren Maksim Matlakov 

Til tross for seier og tangert rekord var Carlsen irritert over eget spill søndag.

– Det var mange årsaker til ikke å være fornøyd med partiet. Jeg gjorde feil etter feil, sa han til Chess24.

Et halvt poeng var riktignok ikke nok til å sikre turneringsseier. Carlsen endte på 7,5 poeng. Fabiano Caruana endte på 8 sammen med kinesiske Wang Hao.

Neste oppgave for Carlsen blir tidenes første offisielle VM i Fischer-sjakk. Semifinalene starter kommende søndag, og VM spilles på Henie Onstad-senteret på Høvik utenfor Oslo.

– Det blir en stor utfordring for meg. Det blir interessant, sier Carlsen og minner igjen om at han ikke har spilt på sitt beste.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder