HANSKES MED FORVENTNINGENE: Roerne Olaf Tufte og Kjetil Borch (med svarte hansker) endte på andreplass i semifinalen på Lagoa stadion i Rio de Janeiro tirsdag. Stor underholdnng i en idrett man sjelden følger med på, mener VGs sportssjef. Foto: Heiko Junge NTB scanpix

Kommentar

VGs sportssjef kommenterer: OL-innrømmelsen: Det er morsomst å følge de norske

De er kanskje ikke best i verden, men i OL er det de norske som det stort sett er spennende å se på.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Og selvsagt noen til av de 11.500 deltakerne, da.

Selv for oss som ofte får hedersbetegnelsen sportsidiot, er det mye fra Rio som ikke fenger maksimalt. Tidsforskjellen forsterker det hele, og ikke at det er noe feil med de flotte utøverne i sving her, men: Opp med labben dere som har alarm på mobilen for å se kvartfinalene i judo?

Og når TV 2 viser seiling eller håndballkamper uten Norge i prime time på hovedkanalen, er det nok flere som plukker opp fjernkontrollen på jakt etter grønnere gress foran husalteret.

Da snakker jeg ikke om OL-fotballen. Turneringen med spillere under 23 år, med tre overårige tillegg, blir aldri det helt store i olympisk sammenheng.

Stor VG-guide: Sjekk hva som skjer når i OL

KOMMENTERER: Øyvind Brenne, sportssjef VG. Foto: Therese Alice Sanne VG

På øvelser med norske deltagere, derimot, er omtrent alt interessant. At roing ikke dominerer sportsseingen hjemme resten av året, spiller liten rolle når Olaf Tufte og kompani setter seg i båten. Da er det thriller-spennende – og håpet om medaljer skaper puls. Og historiene rundt Kjetil Borchs hanskejakt eller Thorir Hergeirssons disponeringer på keeperplass er toppstoff i disse dager.

Ikke dermed sagt at Norge burde sendt flere til Rio: Årsaken til fascinasjonen er at de er i OL med et håp å levere medaljer, eller det Olympiatoppen definerer som en sjanse til en topp 12-plassering. Uten at det har sett slik ut av for mange av de norske til nå.

Men 1500-meterfinalen på natta skal ses – så lenge Ingebrigtsen-gutta er med. Stig André Berges kvalifiseringsbryting ligger inne i kalenderen. Seks omganger spydfinale, denne gang uten Andreas Thorkildsen, mister imidlertid meg som ivrig seer.

VGs trafikktall under OL forteller at jeg ikke er alene: Det er de norske utøverne og de største stjernene vi er mest opptatt av. Helt naturlig, kanskje, men samtidig tankevekkende: Burde det være de idrettslige prestasjonene alene være nok?

Noen spesielt interesserte vil sikkert svare ja, enhver har i tillegg enkeltøvelser man av ulike grunner følger ekstra med på, men her er vi ved kjernen av de olympiske lekers popularitet: Hele verden er med. Nasjonenes beste atleter i kappestrid med eliten for øvrig. Og alle land har det på samme måte, dette er intet særnorsk fenomen. Også har vi historiene og skjebnene på og utenfor banen i tillegg. OL er blandingen av navlebeskuelse, sportsinteresse og fest – en cocktail som funker som bare det hver fjerde sommer.

Unntaket kan deles opp i to: Du har øvelser, som turn, hvor den imponerende utførelsen er så åpenbar at bare å se på alltid er interessant.

STJERNE: Usain Bolt jubler over VM-gull i 2013. Foto: Kai Pfaffenbach Reuters

Så er det de virkelig store OL-øvelsene, med internasjonale stjerner i kappestrid. 100-meterfinalen er alltid i et høydepunkt i OL, helt uavhengig av om Jays Ndure stiller på startstrek. Michael Phelps’ gulljakt er også fascinerende, USAs basketlag morsomme å følge med og når Andy Murray og de andre duellerer på tennisbanen er underholdningen sikret. Og mye, mye mer.

Mye av det andre får holde på i fred. Helt til en nordmann dukker opp – som vi så da Bartosz Piasecki sjokkerte seg frem til fektefinale for fire år siden. Sensasjonen i Excel Arena i London er lett inne på topp-ti-listen over idrettsopplevelser ringside for min del.

På tide å sette punktum. Bård Nesteng skal nemlig snart i ilden igjen - etter en herlig omskyting i 32-delsfinalen i bueskyting!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder