Han nekter å snakke med journalistene og feirer med å ta seg i skrittet: Superkontroversielle Lynch kan avgjøre Super Bowl

Håvard Rugland: – Han er en av de beste i sin posisjon

Marshawn Lynch (28) stiller opp på pressekonferanser bare
for ikke å bli bøtelagt og er omstridt fordi hans signaturfeiring er å ta seg i skrittet. Men natt til mandag kan han komme til å avgjøre Super Bowl.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Hans Seattle Seahawks møter New England Patriots og håper på sin andre Super Bowl-triumf på rad.

– Lynch er en av de beste i sin posisjon i ligaen, sier Håvard Rugland til VG.

– Han kan bli helt avgjørende i denne finalen, sier YouTube-fenomenet «Kickalicous» og holder Seahawks som favoritt mot Patriots.

Men Marshawn Lynch liker altså ikke journalister. Til stadighet nekter han å møte til obligatoriske intervjuer og får derfor store bøter. Men til den ene av pressekonferansene før Super Bowl møtte han opp og så skjedde dette:

Han fikk 29 spørsmål. Og svarte nøyaktig det samme på alle:

– Jeg er bare her for ikke å bli bøtelagt, var alt han sa til journalistene.

Usportslig opptreden

SIGNATURFEIRINGEN: Marshawn Lynch. Foto:Mark J. Rebilas,Reuters

Etter de obligatoriske fem minutter med spørsmål og det samme svaret sa han «tiden er ute» og forlot lokalet.

Pressenekten er ikke det eneste som gir Seattle Seahawks’ running back bøter. Hans spesielle feiring av touchdown ved å ta seg i skrittet faller nemlig ikke i god jord i NFL. To ganger har han blitt bøtelagt for usportslig opptreden, senest for ei uke siden fikk han betale drøyt 150 000 kroner for feiringen.

Om boten gjør noe stort inntrykk på Lynch, er vel heller tvilsomt.

Derimot er han tent på å føre Seattle til ny Super Bowl-triumf.

NFL-ledelsen håper at en lagstraff vil få Lynch på andre tanker. Det er viden kjent at spillere i NFL tjener mye penger, og en bot har ikke hatt den nødvendige virkningen.

LES OGSÅ: Han er giganten i Super Bowl-sirkuset (VG+)

Kan avgjøre

Asbjørn Slettemark, ekspert på amerikansk fotball, sier om Lynch:

– Han løper gjennom hva som helst når som helst. Jeg er ikke veldig overrasket hvis han avgjør Super Bowl utpå morgenkvisten.

– Lynch er både en karakter og en skrue og en maskin av en running back. Han løper gjennom alt.

Slettemark forklarer uttrykket «yards after contact»:

– Det er antall meter du kommer etter at noen takler deg. Når motstanderen tror de har dratt ned Lynch, så drar han med seg fire spillere i seks-syv meter til. Han pløyer et helt lag på ryggen.

Helt åpent

Mens Håvard Rugland holder Seahawks som favoritt på grunn av «bra forsvar», så synes Slettemark det er veldig åpent:

– Jeg kan ikke huske sist jeg var så usikker foran en Super Bowl. Det er to enormt gode lag med noen profilerte nøkkelspillere som kan avgjøre.

– Jeg forventer at nøkkelspillere som Tom Brady og Rob Gronkowski hos Patriots og Lynch og Richard Sherman hos Seahawks står opp og gjør dette til en magisk Super Bowl, sier Slettemark.

– Hva med quarterbackene?

– Tom Brady hos Patriots er jo alltid med i diskusjonen om hvem som er tidenes beste quarterback, og er nok ivrig etter endelig å vinne Super Bowl igjen. Seattles Russell Wilson kommer aldri til å være med i noen sånn diskusjon, men han er en type quarterback som kan gi Patriots problemer. Han improviserer og løper masse.

PS! Super Bowl spilles i Glendale, Arizona og går på Viasat4 fra søndag kl. 22.00.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder