FORTALTE OM PLANENE: Toppidrettssjef Tore Øvrebø fortalte om målsettinger og status foran OL i Brasil neste sommer mandag. Foto: Gorm Kallestad , NTB scanpix

Her er toppidrettssjefens mål for Rio-OL

SOGNSVANN (VG) I London leverte Norge sitt svakeste
sommer-OL på 28 år. I Rio de Janeiro er målsettingen begrenset til å gjøre det bedre enn sist.

 • Anders K. Christiansen

Artikkelen er over fire år gammel

To gull, ett sølv og én bronse. Den norske medaljefangsten under OL for tre år siden var av den magre sorten.

– Til sommeren er målsettingen å gjøre det bedre enn i London. Det betyr enten flere medaljer, eller fire medaljer i bedre valører, sier toppidrettssjef Tore Øvrebø.

I dag møtte han norske sportsjournalister på Olympiatoppen sammen med sommeridrettssjef Marit Breivik og Cato Zahl Pedersen.

Les også: Idrettspresidenten etterlyser tidlig medaljemål for Rio-OL

– Ikke trist

Øvrebø la ikke skjul på at Norge har en vei å gå når det gjelder suksess i sommeridretter.

– I sommer sa du til VG at målene skulle være noe å «strekke seg etter». Om vi skal strekke oss etter fire medaljer: Sier det noe om hvor trist det står til i norsk sommeridrett anno 2015?

– Det er ikke trist i norsk sommeridrett. Det er mye som går bra, og mye som ikke går bra. Med tanke på hva vi opplevde i London, og hva vi har sett i sommer, så er dette en målsetting å strekke seg etter.

– Målet er «bedre enn sist»: Er det ikke en selvfølgelig når vi gjorde vårt dårligste sommer-OL på 28 år i London?

– Dette står alle fritt til å mene noe om. Det er fair om noen synes det er for lavt, men vi gjorde det vi gjorde i London. Det kan vi ikke bortforklare. Vi må jobbe derfra med de forholdene og utøverne, og trenerne, vi har i Norge. Og så må vi jobbe langsiktig med å få flere idretter til å gjøre tøffere prioriteringer inn mot toppidretten. Sånn at flere særforbund tar toppidrettsansvaret lenger enn de gjør i dag, sier Øvrebø.

Les også: Her VGs medaljedom 400 dager før Rio-OL

Klart 249 dager i forkant

Kritikken etter London-OL sist, var av den knusende sorten. Toppidrettssjefen er byttet ut, og det tas nå grep i norsk toppidrett.

TOPPIDRETTSSJEF: Tore Øvrebø. Foto: Gorm Kallestad , NTB scanpix

På Sognsvann håper man å bygge gigantprosjektet «Campus Sognsvann». Antall regionale toppidrettssentre skal økes. Og man skal ta bedre vare på ungdommen mellom 19 og 23 år. Målet er å minke frafallet i denne aldersgruppen.

Samtidig er målsettingen for Rio-OL definert 249 dager før lekene starter. Tidligere har man nøyd seg med en seanse 100 dager før OL. Johan Kaggestad og idrettspresident Tom Tvedt er blant dem som har ment at dette har vært altfor sent.

– Det er 249 dager igjen til OL når dere presenterer målet i dag: Er dere tidligere ute i år på grunn av kritikken dere har opplevd?

– Vi kommer med en ny seanse 100 dager før OL også. Da kan vi justere målene. Men vi går ut med dette nå fordi vi har hatt felles idrettslige prosesser, sier Tore Øvrebø til VG.

– Men er det kritikerne som har fått dere på banen nå?

– Ikke i seg selv. 100 dager har også fungert bra. Men vi forholder oss til alt rundt oss, og om noen opplever at vi har ventet for lenge: Da kan de oppleve at de får rett. Det er hyggelig å imøtekomme dem. Men samtidig er det en vurdering vi har gjort for å få trøkk nok i prosessen.

– Hvor gode kan Norge ha som mål å være i sommeridretter?

– Det vi iallfall ikke skal gjøre er å legge en øvre begrensning på hvor gode vi kan bli. Vi skal jobbe beinhardt og tror vi har mulighet til å bli betydelig bedre enn hva vi er. Og så håper vi at regimer som driver med juks og fanteri blir radert ut. Da vil Norge komme høyere opp på resultatlistene. For vi kjører rent.

Mener man kunne vært mye bedre

– Hvor trykker skoen for norsk sommeridrett i dag? Hva er avgjørende for at man får et løft? Vi er jo ikke gode?

– Nei, vi er ikke gode. Vi kunne vært mye bedre. Vi ønsker at det skal være flere utøvere i de idrettene der vi har en god prestasjonskultur, og så ønsker vi at det skal utvikles god utviklingskultur i flere idretter. Da vil dette tallet gå opp, sier Øvrebø og peker på sitt «eget» medaljemål for Rio-OL.

– Samtidig ønsker vi et felles anlegg her oppe på Sognsvann. Det skal være en styrket møteplass for toppidretten i Norge. Og så jobbes det regionalt for at tverridrettslig kompetanse skal nås av flere ungdommer på vei opp. Og så har vi den store bøygen som er etter gymnas og til etter at de er topputøvere. Det er en tøff tid med mange valg, og vi ser at tendensen i samfunnet på at ungdom bevilger seg færre år på å lykkes. Men de trenger minst like mange år som før, legger toppidrettssjefen til.

– Er det samfunnstrekk som gjør det vanskeligere å få frem mange nok utøvere sammenliknet med tidligere: AS Norge går bra og ungdommen har mange muligheter?

– Heldigvis har vi det godt i Norge, og da må vi gjøre idretten til en attraktiv arena for selvrealisering for flere. Vi kan ikke skylde på en samfunnsutvikling, men omfavne den som er – og gjøre det attraktivt å stå i de årene fra et toppidrettsgymnas til man er etablert landslagsutøver, sier han.

Les også

 1. OL-klar Tufte om motgangen: – Jeg blir så forbanna og sulten inni meg

  SIERRA NEVADA (VG) Under OL i London i 2012 felte Olaf Tufte (39) bitre tårer etter at finaledrømmen glapp.
 2. Skal gjennom EM-kvalik, VM, OL og et mulig EM: Håndballjentene inn i ekstremåret

  TOPPIDRETTSSENTERET (VG) De smiler, og tar selfie for VG. Men fremtiden er brutal.
 3. Lerdueskytterne skuffet – ingen til OL

  Tom Beier Jensen traff duen, men fikk anvist bom av dommerne. Heller ikke sølvvinneren fra Beijing-OL, Tore…
 4. Her er VGs medaljedom 400 dager før Rio-OL

  400 dager før Rio-OL er håndballjentene Norges eneste gullfavoritt. Med seg i troppen får de en rekke…
 5. VGs sportssjef kommenterer: OL-utfordringen som gir sjefen hodebry

  KOMMENTAR: Det er bra at Tore Øvrebø må flagge ambisjonene for OL neste sommer tidlig.

Mer om

 1. OL 2016
 2. OL

Flere artikler

 1. Toppidrettssjef kaller mål om flere enn fire OL-medaljer en tøff målsetning

 2. VGs sportssjef kommenterer: Rio-OL kan felle toppidrettssjefen

 3. Olympiatoppen har aldri fått mer penger – samtidig spås Norge sitt verste OL på 40 år

 4. Varsler Øvrebø-evaluering: OL kan avgjøre toppidrettssjefens fremtid

 5. Kaggestad slakter Olympiatoppen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder