VAR GODE VENNER: Sjeik Al-Sabah skal ha støttet Sepp Blatter da det stormet i fjor. Her er duoen på FIFA-kongressen 29. mai i 2015.

VAR GODE VENNER: Sjeik Al-Sabah skal ha støttet Sepp Blatter da det stormet i fjor. Her er duoen på FIFA-kongressen 29. mai i 2015. Foto: Fabrice Coffrini , Afp

Her er sjeiken fra Kuwait som styrer «alt» som skjer i internasjonal idrett

Slik kontrollerer «The King Maker» idrettsverden i det skjulte

LILLEHAMMER (VG) Denne mannen har en finger med i «alt» som skjer i internasjonal idrett. Men i Norge er Sjeik Ahmad al-Fahad al-Sabah (52) så ukjent at det ikke finnes bilder fra besøket hans under ungdoms-OL.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Vi er et ørkenfolk og bryr oss ikke om temperaturen, smilte sjeiken fra Kuwait da han strakk på bena utenfor Lillehammer Hotell på torsdag.

Et døgn senere hadde han forlatt den gamle OL-byen. Visstnok svært godt fornøyd med å ha fått gjenoppfrisket minnene fra sitt første OL som IOC-medlem – i 1994.

I IOC-korridorene omtales han gjerne som «sjeiken». Andre har gitt ham kallenavnet «The King Maker», for skal du virkelig bli noe i internasjonal toppidrett, lønner det seg å ha Al-Sabah med på laget.

LES OGSÅ: IOC-presidenten får dekket kostander for 1,9 mill i året

Sjeiken skal ha regissert Thomas Bachs vei til topps i IOC. Han holder en beskyttende hånd over håndballpresident Hassan Moustafa. Han bidro til at bryting forble en OL-gren, at Tokyo fikk OL i 2020 og har nå inngått en avtale som gjør at Sjeik Salman av Bahrain er storfavoritt til å bli ny FIFA-president.

Og det er bare starten.

Fjørtoft: – Fascinerende

– Om man følger med i internasjonal idrettspolitikk, og prater med folk, så er det én mann mange mener står bak det beste som skjer, sier Jan Åge Fjørtoft til VG.

HJALP BACH TIL MAKTEN: Her er sjeik Ahmad Al-Fahad Al-Ahmed Al-Sabah på IOC-kongressen i Argentina i 2013. Foto: Juan Mabromata , Afp

Han tilbrakte noen timer med Al-Sabah på Lillehammer før helgen. Den tidligere fotballspilleren, som er engasjert av Norges idrettsforbund under ungdoms-OL, omtaler sjeiken som fascinerende.

– Det spesielle er han ikke har så mange toppverv. Jeg tror han lever godt med å utøve makten som han gjør i dag.

Det er riktig. Men det forteller kanskje ikke hele historien: Al-Sabah har riktignok ikke peilet seg inn mot toppverv som FIFA- eller IOC-president ennå. Men på nivået under er han dominerende. Hør bare her:

Sjeiken sitter i den mektige eksekutivkomiteen i FIFA. Han er president i Den asiatiske olympiske komiteen. Han er også president i ANOC – en paraplyorganisasjon for alle verdens olympiske komiteer. Det gjør at han er med på å bestemme fordelingen av enorme pengesummer hvert eneste år.

LES OGSÅ: Prinsesse Ingrid Alexandra gjorde som sin far

Og det betyr makt.

HAR MØTT AL-SABAH FLERE GANGER: Jan Åge Fjørtoft. Foto: Nils Bjåland , VG

– Interessant person

Al-Sabah har også vært visepresident i Det internasjonale håndballforbundet og sentralt IOC-medlem siden 1992. For ti år siden var han generalsekretær i OPEC. I hjemlandet har han hatt en rekke statsrådsposter.

– Han er en interessant person. Han kan masse og er flink til å behandle folk. Han har stor innflytelse, ikke bare hos oss, men også i fotballen og andre deler av idretten. Jeg liker ham veldig godt, også fordi han er åpen og villig til å lytte og diskutere, sier IOC-medlem Gerhard Heiberg til VG.

Må du være en god politiker for å komme dit Al-Sabah har kommet?

– Du må iallfall være kunne en del psykologi. Og det kan han, sier Heiberg.

FÅTT MED DEG DENNE: IOC krevde cocktail-fest med Kongen

Da IOC-toppene samlet seg til kongress og presidentvalg på et eksklusivt Hilton-hotell i Buenos Aires for tre år siden, var Al-Sabah den eneste som til enhver tid hadde to livvakter ved sin side.

– Lav profil

Heiberg nikker bekreftende på spørsmål om mannen fra Kuwait er mektig:

– Ja, men han vil ikke gi inntrykk av det selv. Han holder en relativt lav profil. Og det er fornuftig.

Da Al-Sabah ble anklaget for å misbruke posisjonen sin før det forrige presidentvalget i IOC, tonet sjeiken ned sin rolle offentlig. Han har bare én stemme i valget, som alle andre, messet 52-åringen.

LES OGSÅ: Her er skammens galleri

Men «alle» visste at sjeiken hadde støttet Thomas Bach. Akkurat som han sto side om side med Sepp Blatter i mange år.

– Han er ekstremt mektig. Utad fremstår han som en smilende, og flott, fyr. Men han er en maktpolitiker av rang. Alt han tar i, blir slik han ønsker det, mener idrettsbloggeren Andreas Selliaas, som har en fortid i Norges Idrettsforbund og NUPI.

Sjeiken fra Kuwait har ikke besvart VGs forespørsel om et intervju. Han rakk bare å tilbringe et kort døgn på Lillehammer før andre plikter kallet. De handler trolig om fotball.

Om 11 dager skal det velges ny FIFA-president i Zürich. I kulissene sies Sjeik Ahmad al-Fahad al-Sabah å spille en avgjørende rolle.

LES OGSÅ: NFF vil ha Infantino som ny FIFA-president

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder