Carlsen etter VM-seieren: – Jeg er en rev

Skal bygge seg opp til lynsjakk-VM i morgen

Visste at han var verdensmester før siste runde

BERLIN/OSLO (VG) Som første spiller i historien forsvarte Magnus Carlsen (24) en VM-tittel i hurtigsjakk.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Jeg er veldig fornøyd med å forsvare tittelen. Jeg regnet med at hurtigsjakken ville bli veldig vanskelig.

– Du har vunnet VM seks ganger nå. Hvor høyt rangerer du denne seieren?

– Jeg er veldig fornøyd med å ha gått gjennom turneringen uten tap. Enhver VM-tittel er gøy å ta med seg, men jeg setter denne høyt, sier Carlsen når han møter norske media etter seieren på det ombygde meieriet i Berlin.

Da hadde han nettopp avsluttet VM med remis. Det gjorde at han ble stående med 11,5 poeng - et helt poeng mer enn nestemann på resultatlisten. Og et halvt poeng mer enn han hadde da han vant VM i fjor.

Les også: Carlsen er verdensmester

Aldri før har en spiller maktet å forsvare sin egen VM-seier i hurtigsjakk. Dermed skrev Magnus Carlsen enda en gang historie.

– Jeg har ikke ordforråd til å beskrive det. Å vinne en VM-kamp mot en gigant som (Vishy) Anand er en stor prestasjon, men dette er mer imponerende siden det er en så intensiv turnering. Det er over 150 spillere her, og han ble den beste og vant med et helt poeng, sier historiker og sjakkentusiast Hans Olav Lahlum til VG.

LES OGSÅ: Carlsen om 20-millionershuset

Etter noen intense dager med hurtigsjakk venter nå to dager med VM i lynsjakk. Der går det enda raskere enn i den nå avsluttede turneringen i Tyskland.

– Jeg håper å vinne den neste turneringen også. Jeg har i utgangspunktet større sjanser de, sier Carlsen.

VGTV: Se direktesendingen med Lahlum, Hammer og Ellen Carlsen

Han var verdensmester allerede før det siste partiet mandag kveld. Og selv om det hersket litt forvirring, på grunn av intrikate poengregler, så var 24-åringen selv klar over at det hele var i boks, avslører han overfor VGs journalist i Berlin.

Selv forklarer han den siste triumfen med følgende ord:

– Jeg begynner jo å bli en rev, en erfaren spiller. Jeg vinner stort sett de partiene som kan vippe begge veier. Det har litt med at motstanderne har respekt for meg, og bruker for lang tid, men også at jo mer sjakk man har i seg, jo lettere er det å takle de duellene som kommer.

SLO VETERANEN: Seieren over ukrainske Vassily Ivanchuk i det 12. partiet skulle bli helt avgjørende for hurtigsjakk-VM. Foto: Ole Kristian Strøm , VG

Carlsen avsluttet mandagen med flere veldig kjappe remis-er.

Nå må han koble om og tenke lynsjakk. Også der er han regjerende verdensmester. Noen feiring får vente til etter at den turneringen er historie, sier 24-åringen i kveld.

– Jeg må bygge meg opp igjen. Det er rart å komme ut av rytmen når man spiller to korte partier og sikrer seieren før den siste runden. Det gjelder å være topp motivert i morgen. Jeg må legge dette bak meg, sier Magnus Carlsen.

Han legger til:

– Nå er jeg selvfølgelig mannen å slå i lynsjakk.

Vladimir Kramnik, som har trent med Carlsen de siste dagene før mesterskapet i Berlin, ser nordmannen som klar favoritt også i lynsjakk.

– Han kan vinne også der.

LES OGSÅ: Carlsen tror ikke han kan kopiere dobbelt VM-gull.

Norske Simen Agdestein mener også at Magnus Carlsen passer perfekt for å spille lynsjakk, men legger til:

– Det er flere tilfeldigheter i lynsjakk enn i hurtigsjakk. Derfor er det ikke så lett.

Carlsens russiske kompis Jan Nepomnjatsjij fikk sølvet. Nå håper han å slå nordmannen i lynsjakk:

– Jeg bør ha bedre sjanser i lynsjakk. Jeg trodde jeg skulle slå ham i fjor i lynsjakk-VM, men han gikk foran på slutten. Og det blir veldig vanskelig også denne gang, sier spilleren som er kjent som ekspert i «fartsdisiplinene».

PS! Bronsen gikk til Teimor Radjabov fra Aserbajdsjan. Simen Agdestein fikk åtte poeng og ble nummer 57. Debutanten Aryan Tari ble nummer 115.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder