FINALISTER: Det måtte playoff til å avgjøre vinner i London. Her er Maxime Vachier-Lagrave og Magnus Carlsen fotografert foran åttende runde. Foto: John Saunders ,

Drama i natt: Magnus Carlsen vant playoff og 1,3 mill.

(Magnus Carlsen-Maxime Vachier-Lagrave 1 1/2-1/2) Magnus Carlsen (25) viste trollmannskunster og vant en dramatisk avslutning på London Chess Classic. Det betyr samtidig at han er vinner av tidenes første Grand Chess Tour.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Seieren i London og i sjakk-touren er totalt verdt 1,3 mill. kroner. Dermed ligger det an til fine julegaver for Carlsens venner også i år.

Maxime Vachier-Lagrave (25) ble slått i to hurtigsjakkpartier. Iskalde Carlsen vant med hvitt og spilte remis med svart. Dermed vant han årets siste storturnering.

– Det føles godt. Jeg var god og heldig nok, sa Carlsen i det offisielle intervjuet etter seieren.

– Jeg var veldig rolig i finalepartiene. Kanskje Anish Giri hadde vært verre å møte.

VG Live: Tarjei J. Svensen fulgte partiene trekk for trekk.

Garri Kasparov har kommet til London og uttalte at «Magnus er ikke så stor som vi trodde tidligere» tidligere søndag. Men sjakk-legenden fikk se at Carlsen på mirakuløst vis vant sjakk-touren - til tross for krisespill i Norway Chess i sommer.

Dette er Carlsens fjerde store turneringsseier i 2015 - i tillegg til VM-tittelen i hurtigsjakk. Han vant først i Wijk aan Zee, deretter Grenke-turneringen og så Shamkir-turnering før nedturen startet. Med seieren i London fikk han en perfekt avslutning på året. Det er fjerde gang han vinner London Chess Classic: 2009, 2010, 2012 og 2015.

Les også: Carlsen takket og bukket for gedigen Grisjtsjuk-tabbe.

Maxime Vachier-Lagrave hadde tre beinharde partier mot Anish Giri i kroppen før de to finalepartiene mot Magnus Carlsen. Alle tre endte på 5,5 poeng i turneringen, men reglene sa at Carlsen gikk rett til finalen takket være best «kvalitet», mens Vachier-Lagrave og Giri måtte gjennom «semifinale».

SMILER BREDT: Magnus Carlsen var særdeles fornøyd etter triumfen i London Chess Classic. Foto: Yerazik Khachatourian ,

Giri uttalte derfor - lett spøkefullt - at Magnus Carlsen «bør fratas VM-tittelen om han ikke slår Vachier-Lagrave». Det var tydelig at franskmannen var sliten.

Les også: Carlsen om 20 mill-huset: - Foreldrene mine er veldig fornøyde.

– Dette ser bra ut, sa Hans Olav Lahlum i TV2-studioet etter 25 trekk av det første partiet mot Vachier-Lagrave. Carlsen klarte først ikke å effektuere stillingen i seier, men så bommet franskmannen på et trekk.

– Jeg trodde dette var remis. Det er nesten så man ikke tror det, sa Johan Salomon, en av Norges største sjakktalenter, på TV2-sendingen.

– Vachier-Lagrave fikset ikke presset, konstaterte Lahlum tørt.

Med svarte brikker klarte Carlsen greit remis.

Les også: Carlsen i reklamefilm med Sjarapova og Muhammad Ali.

Carlsen slet kraftig både i Norway Chess og Sinquefield Cup. Takket være tiebreak-reglene fikk han likevel 2. plass i Sinquefield Cup og hadde dermed fortsatt muligheten til å vinne Grand Chess Tour med seier i London, som var den siste turneringen på touren.

Veselin Topalov ledet Grand Chess Tour etter to turneringer, men sviktet i London.

Carlsen kom til søndagens playoff takket være seier over russiske Aleksander Grisjtsjuk. Nordmannen takket og bukket da Grisjtsjuk bukket (tabbet seg ut) litt over tre timer inn i partiet søndag ettermiddag.

– Dette er utrolig med tanke på at Magnus ikke imponerte hverken i Norge eller St. Louis, konstaterte Grisjtsjuk som gjestekommentator under playoff-finalen.

Les også: 40-åringene jager Magnus Carlsen.

Norges sjakkstolthet har slitt også i London og har for det meste spilt remis. Før han fikk sin første seier i runde nummer syv, sto han bokført med hele seks strake remis. I den åttende runden ble det en ny remis, og dermed måtte Carlsen slå Grisjtsjuk - samtidig som de to i front ikke kunne vinne sine partier - for å ha sjanse på sammenlagtseieren. Carlsen vant, og det gjorde hverken Anish Giri eller Maxime Vachier-Lagrave. Dermed var det klart for playoff.

Etter at både Giri og Vachier-Lagrave vant med svart, endte de to hurtigsjakkpartiene 1-1 – før franskmannen avgjorde i et armageddon-parti og dermed fikk æren av å møte Carlsen i finalen.

London Chess Classic etter ni runder:

1. Maxime Vachier-Lagrave, Frankrike 5,5.

1. Magnus Carlsen, Norge 5,5.

1. Anish Giri, Nederland 5,5.

4. Levon Aronian, Armenia 5.

5. Aleksander Grisjtsjuk, Russland 4,5.

5. Michael Adams, Storbritannia 4,5.

5. Fabiano Caruana, USA 4,5.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder