AVKLEDD: Anders Fannemel (t.h.) og Daniel-André Tande var blant de som måtte stille i nettingtruse på FIS-kontroll. Her er det i badstua i Garmisch-Partenkirchen under Hoppuka sammen med Halvor Egner Granerud. Foto: Terje Bendiksby , NTB scanpix

Fannemel kommandert naken i kontroll: - Alle som ville kunne se på

•  Samtlige verdenscuphoppere måtte kle seg i nettingtruser

•  FIS-Kojonkoski: - Vi gjør dette for å stoppe uheldige rykter

KULM (VG) Anders Fannemel (24) ble tildelt nettingtruse – og gitt klar beskjed om å kle seg naken – i en sjokkartet kontroll foran VM i skiflyging.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Torsdag hoppet han hele 233 meter – fire meter bak bakkerekorden – med full påkledning. Fredag starter VM i Kulm. Verdensmester blir den som er best i fire omganger. Konkurransen går over to dager. Og kanskje fikk storfavoritten Peter Prevc (Slovenia) noe å tenke på.

Helt frivillig: Cantona stilte opp naken i moteblad

DAGENS LENGSTE: Anders Fannemel hoppet 233 meter i kvalifiseringen. Det er veldig langt i Kulm: - Da jeg kom over kulen med fart og energi smalt det i hele kroppen, sier Fannemel. Foto: Bjørn Arne Johannessen , VG

Rykteflom

Det var under forrige helgs verdenscup i tyske Willingen at det internasjonale skiforbundet (FIS) slo til med en kontroversiell kontroll. Ifølge den nye hoppsjef i FIS, Mika Kojonkoski, ble det tatt grep for å «stanse rykteflommen» i hoppsirkuset.

– Under Hoppuka dukket det opp hoppdresser som vi ikke hadde sett før, sier Mika Kojonkoski.

Tjuvtriksene i hopp er mange. Under ski-VM Falun i fjor skrev VG om undertøy som trekkes ned i skrittet for å øke bæreflaten. Stoffet dras over ermene. Og magen presses ut. Alle små detaljer gir ekstra meter i bakken. Forskjellen på seier og fjerdeplass på dette nivået.

Aksjonen i Willingen hadde – etter hva VG forstår – til hensikt å skremme potensielle juksemakere. Kojonkoski sier til VG at han følte det var helt nødvendig. Til beste for sporten.

Truse fra apotek

Fannemel måtte kaste klærne. Samme beskjed fikk samtlige hoppere som stilte til start i Willingen. Alle ble samlet i en konferansesal på løperhotellet. Mannen med verdens lengst skihopp (251,5 meter) fikk «verdens lengste maske» da han ble tildelt truse fra et tysk apotek. Langt unna det moteriktige slaget. Og måtte ta oppstillingen mot en vegg.

– Jeg ble bedt om å stå slik at jeg hadde veggkontakt med hæler, rumpe, skuldre og hode. Et apparat ble brukt for å måle kropps- og skritthøyde, sier Fannemel.

Les også: Fannemel ferdig med drømmehoppet

Han synes det var ubehagelig at målingen skjedde i et fellesrom med hoppere, trenere og støtteapparat fra samtlige nasjoner til stede. Det var FIS-oppnevnte kontrollører som gjorde jobben. Og det skal ha blitt nedlagt fotoforbud.

– Alle som ville kunne se på. Det var litt «uffs», sier Fannemel.

Norges bestemann i verdenscupen, Kenneth Gangnes, er ikke i tvil om hvorfor FIS aksjonerte.

Sjekk denne: Roger Ruud gråt for Gangnes etter Nyttårshopprennet

– Det var nok for å fjerne alle spekulasjoner, sier Gangnes.

Artikkelen fortsetter under bildet

STRENG SJEF: Mika Kojonkoski på jobb som hoppsjef i FIS. Her i Bischofshofen på lagledermøte under Hoppuka. Til venstre sitter renndirektør Walter Hofer Foto: Geir Olsen , VG

FIS gjør kroppsmålinger foran hver sesong. Det er uvanlig med «hastemålinger» midt i sesongen. Men Kojonkoski vil åpenbart et problem til livs. Men noen storfangst ble det imidlertid ikke i Willingen. Bare tre hoppere fikk refs.

– Hensikten var å unngå uheldige rykter. Om kontrollen var nødvendig eller ikke, så er mitt svar klart; at vi gjør dette for å være transparent, og unngå spekulasjoner, sier Kojonkoski.

Kojonkoski i fjor vinter: – Ingen vits å vente

– Er det for å ta juksemakere at dere slår til med med ny kontroll av hopperne?

– Jeg snakker ikke om juksere. Jeg snakker om en åpen og lik kontroll av utstyr. Vi vet at dette er vanskelig, og at det alltid vil være spekulasjoner. For å unngå unødvendige diskusjoner, så er det bra for idretten vår, svarer Kojonkoski.

– Men ingen røyk uten ild. Hvorfor sjekker dere ekstra nå?

– Når jeg kom til Hoppuka var det mange som kom til meg med nye rykter. Det hadde tatt seg opp siden Grand Prix i sommer, sier Kojonkoski.

– Hva går ryktene ut på. Er det manipulering med undertøyet, eller er det triksing med hoppdressen?

– Det hevdes at dressene ikke lenger ser ut som under sommerhoppingen. Det er her diskusjonen er nå, sier Mika Kojonkoski.

VGTV: Se VM-Veltas utrolige spenst

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder