NY VÅR: Olaf Tufte klar for en ny verdenscupsesong. I mai må han kvalifisere seg for Rio-OL – for andre gang.
NY VÅR: Olaf Tufte klar for en ny verdenscupsesong. I mai må han kvalifisere seg for Rio-OL – for andre gang. Foto: Heiko Junge NTB scanpix

Olaf Tufte henter kunnskap og inspirasjon fra Bjørndalen

Ro-legenden åpner sesongen – fyller snart 40 år

SPORT

Fredag starter Olaf Tuftes nye liv i dobbeltsculler. 27. april fyller han 40 år. Det er ikke sikkert OL-sesongen blir hans siste. Tufte henter inspirasjon fra evighetsmaskinen Ole Einar Bjørndalen (42).

Publisert:

– Ole Einar har åpnet opp for at en karriere kan vare i mannsalder. Ikke bare 10–12 år, sier Tufte til VG og legger humoristisk til:

– Når han gamle der klarer å hevde seg, så skal jeg også klare det.

Bjørndalen om Darja: – Vennskapet ble til noe mer

Han har i en årrekke hatt kontakt med kongen av skiskyting og kaller Bjørndalens Kollen-VM med fire medaljer for «helt sinnssyk».

– Jeg pratet senest i vinter med Ole Einar. Vi har snakket trening i mange år og hadde jo opprinnelig også samme mentor i Rolf Sæterdal (Olympiatoppens utholdenhetsguru som døde i 2003). Man skal være forsiktig med å kopiere Ole Einar. Men jeg henter inspirasjon og kunnskap. Det handler om motivasjon og sult for bli bedre. Jeg tror vi begge henter inspirasjon og blir trigget av å være sammen med, og også slå, yngre utøvere, sier Tufte – som i fjor høst sikret seg kongepokalen etter å slå Kjetil Borch (26) med 1,6 sekunder.

Tøffe Birgitte: Deler garderobe med gutta

Verdenscupen i italienske Varese markerer starten på konkurransesamarbeidet med nettopp klubbkompisen fra Horten. Olaf Tufte hadde som 39-åringen sin beste sesong på syv år med EM-bronse og 4. plass i VM.

Han kvalifiserte den norske singlesculleren for OL i Rio, mens dobbeltsculleren med Borch og Nils Jakob Hoff bunnet en dårlig sesong med å misse OL-kvalifiseringen. Dermed ble Tufte og Borch satt i samme båt i februar.

Husker du?: Tufte hasteoperert – albuen dobbelt så stor

I slutten av mai skal Tufte igjen forsøke å kvalifisere seg til OL.

– Alle er enige om at vi ikke er ute i god tid. Kjetil har vært i kjempeform lenge. Jeg trygg på ham. Så får vi hvor god jeg blir. Men jeg har tror på at jeg blir bedre enn jeg var under EM og VM i fjor etter et par måneder med trening, sier Tufte.

Han måtte hasteoperere albuen rett etter nyttår og mistet 25 dager med rotrening. Uttaket av dobbeltsculleren i februar forlenget en forkjølelse. Men nå er rosportens superveteran på vannet.

– Jeg er på vei til å finne tilbake, forklarer han selv.

Motstanden i Varese er formidabel: De suverene kroatiske verdensmesterne, brødrene Martin og Valent Sinkovic, utfordres av vertsnasjonen Italia og nykomponerte båter fra både Norge og Storbritannia.

Kommentar: Olaf Tufte viser ekte kjærlighet

– De skal få kjøre løpet sitt, og så får vi se i etterkant hvor det er mest å hente. Vi håper på fine svar og går til oppgaven med ydmykhet. Vi vet at de aller fleste av konkurrentene har mer erfaring, og vi vet at båten vår har utviklingspotensial, sier landslagssjef Johan Flodin til NTB.

Den OL-kvalifiserte dobbeltsculleren i lettvekt, Are Strandli og Kristoffer Brun, er ikke med i Italia og kjører et litt annet sesongopplegg enn de øvrige.
Oscar Helvig (20) er syk og uaktuell for dobbeltfireren, som også har OL-kvalifiseringen i sikte..
– Det betyr at han heller ikke stiller i singelsculler slik vi hadde tenkt. Nils Jakob Hoff, Erik Solbakken, Martin Helseth og Joakim Bøhn sitter dermed i dobbeltfireren, opplyser Flodin.

Her kan du lese mer om