IVRIG: Tor-Steinar Nastad Tangedal, leder hos Gamer.no, snakket om e-sport på en konferanse i Telenor Arena nylig.
IVRIG: Tor-Steinar Nastad Tangedal, leder hos Gamer.no, snakket om e-sport på en konferanse i Telenor Arena nylig. Foto: Even Braastad

Mener e-sport bør få tippemidler

FrP-politker: – Det politiske miljøet har havnet på hælen

SPORT

FORNEBU (VG) Mens flere aktører fra e-sporten i Norge ønsker å organisere seg i idrettsforbundet, tror Øystein Dale i Norges idrettsforbund at det kan bli «særlig krevende».

Publisert: Oppdatert: 02.09.16 12:02

E-sport er samlebetegnelsen for konkurranser som foregår på elektroniske plattformer. De siste årene har e-sporten opplevd en massiv vekst, både hva angår antall spillere, nivået på spillerne og internasjonal anerkjennelse for turneringer. Norge er intet unntak, med noen av verdens beste utøvere innenfor ulike spill.

Noe som har problematisert saken politisk er hvordan e-sporten skal defineres, for å ha klarhet i hvilket departement én skal forholde seg til.

Leder og grunnlegger av nettstedet Gamer.no, samt ansvarlig for Telenorligaen, Tor-Steinar Nastad Tangedal, synes den viktigste debatten å ta var hvordan e-sporten skal nå anerkjennelse.

– Hvis vi havner under idrettsforbundet vil det jo føre med seg ulike støtteordninger, og det vil absolutt være det beste. Men det viktigste poenget er å finne ut hvordan man blir anerkjent, mente Tangedal.

Assisterende generalsekretær i Norges idrettsforbund, Øystein Dale, sier til VG at han tror det kan blir krevende for e-sporten å bli tatt opp av idrettsforbundet.

– Jeg ser at e-sport presenteres som en ren digital aktivitet, noe som også ligger i navnet. Derfor blir det særlig krevende å møte kravet til «det er fysisk aktivitet av konkurranse-, trenings- og/eller mosjonskarakter», poengterer Dale.

VG+: Slik blir du best i FIFA

– Min tanker er at det er en idrett

Tangedal presiserte videre at de hittil hadde vært flinke til å banke på de politiske dørene.

– Jeg kan ikke si at vi ikke har fått anerkjennelse, men det handler nok litt om at den prosessen er veldig lang. Man må bare holde på. Jeg føler ingen motstand, men man må treffe de riktige menneskene. Vi må gjøre en ordentlig jobb.

Bjørn Ivar Moen - leder for mobildivisjonen i Telenor Norge, som er sponsor for Norges største e-sportliga - er klar på hvor han mener e-sporten hører hjemme.

– Min tanke er at det er en idrett. Da kommer man inn under ulike støtteordninger og blir aktuell for tippemidler. I vår verden er dette en idrett, og vi tror det vil bidra ganske mye til å få dyrket frem både bredde og topp, mener Moen, og presiserer:

– Tenk på skyting for eksempel. Der ligger man stille, konsentrerer seg og trykker på noe som gjør at man skyter. I dataspill handler det også om fokus, om evnen til å være presis og i enda større grad om lagarbeid. Dette er en oppdatert måte å drive idrett på.

Dale i idrettsforbundet trekker parallellene tilbake til 90-tallet, samtidig som han understreker at han ikke vil gå inn i noen diskusjon med Moen.

– Det vil imidlertid være feil å unnlate å påpeke at det er mange områder utenfor idretten som kan være svært anstrengende, og som utvilsomt krever båre lagarbeid og planlegging. Det er ikke det som eventuelt berettiger at disse områdene defineres som idrett. Da må vi tilbake til forutsetningen om fysisk aktivitet av konkurranse-, trenings- og/eller mosjonskarakter, sier Dale.

– Det er en helt parallell problemstilling til andre sportsgrener som sjakk og bridge. De ble på 90-tallet vurdert til å ikke være idrett i vanlig forstand, fortsetter den assisterende generalsekretæren i Norges idrettsforbund.

Gulati: – Det politiske miljøet har havnet på hælen

Himanshu Gulati fra Fremskrittspartiet var til stede på e-sportdagen. Han var enig i at organisering var viktig, uten at han ville legge føringer på hvordan e-sporten skulle gå frem.

– Dager som i dag bidrar til at flere forstår hva e-sport er. For å få tippemidler er det noen formelle krav, men bransjen må selv avgjøre hvordan de vil definere seg selv. Deretter kommer ballen til oss om det kan gjøres noe på pengesiden, sa Gulati.

VGTV: Tippeliga-spillernes FIFA-triks

– Men det er helt fantastisk at dette har vokst på denne måten helt uavhengig av politisk tilrettelegging.

På slutten av dagen annonserte NRK at de vil satse bredere på e-sport på sine kanaler, uten at de kunne si for mye om omfanget av TV-satsingen. Humanshu Gulati indikerte at politikerne har sovet i timen mens e-sporten har vokst frem.

– Hvis du spør i Stortinget hvor mange som har hørt om e-sport vil det ikke være mange hender, sa Gulati til de oppmøtte.

– Det er vanskelig å si hva som vil skje i fremtiden. E-sporten er ikke en gang tyve år gammel, så det er vanskelig å si hvor vi er for eksempel om ti år, avsluttet Tangedal.

Her kan du lese mer om