ALDRI KASTET BEDRE: Andreas Thorkildsen slo til med toppkast. Foto: Scanpix

Andreas OL-mester med karrierens beste kast

BEIJING (VG Nett) Andreas Thorkildsen (26) viste sin overlegenhet i OL-finalen med å prestere sitt beste kast noensinne.

Kristian Holli
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL


Kristiansanderen var best i fire av de fem rundene han trengte for å bli olympisk mester. Det siste trengte han ikke bry seg med. Da hadde Thorkildsen allerede strukket hendene i været som olympisk mester etter at konkurrentene feilet.

- Det er enormt deilig å bli ferdig med konkurransen med et slikt resultat. Jeg visste jeg var i god form, og kjente allerede på oppvarmingen at det at ting stemte og det bare var å kjøre på. De første kastene var egentlig bare oppvarming. Det var bare finjustering opp til 90-meterskastet, forteller Thorkildsen etter å ha mottatt gullmedaljen i det mektige «Fugleredet».

Les også:Thorkildsen tok nytt OL-gull

Kastet han snakker om kom i femte runde. Thorkildsen hadde inntil da hatt god kontroll på konkurrentene. Finske Tero Järvenpää slo til et kast som var lenger enn Thorkildsens bestenotering så langt på 87.93. Heldigvis for nordmannen kastet Järvenpää over streken og fikk underkjent.

VG Nett-leser:«Igjen viser han at han er best når det gjelder». DISKUTÉR!

Thorkildsen selv hevder han ikke la merke til kastet, og trener Åsmund Martinsen har kanskje heller forklaringen på hvorfor det neste kastet gikk så langt.

- Før det lengste kastet sa jeg at han måtte få litt mer fart i beina og komme seg kjapt i stemmet, altså få opp brystet. Kastet før gikk for lavt, forteller Martinsen.

Protokoll:Send din hilsen til Thorkildsen!

Han var naturligvis mektig stolt over sin elev, som forsvarte sitt spydgull fra Athen for fire år siden. At han slo til med et kast på 90,57 og slettet Jan Zeleznys olympiske rekord fra 2000 skal heller ikke glemmes.

At kastet ble gjort på en enorm arena uten vind gjør at kastet rangeres ekstra høyt.

- Det er ikke mange som har kastet 90 meter inne på en slik arena. Det underbygges vel av at han slår den olympiske rekorden. Det er mange gode kastere som har prøvd. I gode vindforhold hadde dette vært en del lenger.

- Jeg vil si dette er i samme klasse som kastet i Roma for to år siden (90,34). Den er ikke fullt så stor, men en tilsvarende stadion uten vind, sier Martinsen til VG Nett.

- Er du enig, Thorkildsen?

- De er ganske like. Men dette var bedre, gliste Thorkildsen på vei inn på pressekonferansen under stadion.

Samboer Christina Vukicevic fulgte finalen fra svingen bak tilløpet sammen med det norske støtteapparatet. Hun gråt av glede da gullet ble sikret, og var mektig imponert over sin kjære.

- Han er en så fantastisk konkurransemann. Dette er så herlig. I dag har vi fått 15 gull! 14 til håndballjentene og ett til Andreas, jublet hekkeløperen.

Med sitt andre gull på rad i spyd er Thorkildsen nå i godt selskap med Jan Zeleznys som fra før var den eneste som hadde forsvart et OL-gull i spyd.

- Dette her er kanskje ikke like overraskende som forrige gang. Men et OL-gull til smaker mildt sagt jævlig godt, slår gullgutten fast.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder