MESTERMØTE: Skøytelegenden Knut "Kupper´n" Johannesen (t.v.) i samtale med Håvard Holmefjord Lorentzen på Skøytemuseet. Til høyre: Johan Jørgen Sæves. Foto: Jostein Magnussen

Slik skal skøytekometen bli enda råere

MAJORSTUEN (VG) De to skøytekongene Knut «Kupper’n» Johannesen (84) og Håvard Holmefjord Lorentzen (25) har mye å snakke om etter bergenserens OL- og VM-gull. Nå er planen lagt for å toppe supersesongen.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Det blir vanskelig å overgå denne sesongen, men jeg vet jo at jeg har i hvert fall et par ting som kan forbedres, sier «Lorry», som han kalles blant venner.

«Kupper’n» var den første vinneren av Oscarstatuetten som deles ut for sesongens beste prestasjon i hurtigløp. Det var i 1959. I år kom Holmefjord Lorentzen på den gjeve listen hvor 45 skøyteløpere opp gjennom historien har fått plass.

Når bergenseren ble den første nordmann på 20 år som får statuetten, så skyldes det selvsagt gullet på 500 meter i OL i Sør-Korea, sølvet på 1000-meteren og gullet fra sprint-VM i Kina rett etter OL-bragden.

– Gode resultater er en ting, men det er jo deilig å få ut det man absolutt er god for den dagen det gjelder. Det gir en enorm mestringsfølelse, sier 25-åringen når han med glede tenker tilbake på sesongens høydepunkter.

les også

IOC ville fjerne skøytedistanser fra OL-programmet

– Skal bli raskere

Han har «brutt ned» rekordløpet fra 500-meteren i OL, 34,41, og han har gjennomanalysert 1000-meteren som ga OL-sølv to dager senere for å se hvor han kan bli bedre.

PÅ MUSEUM: Håvard Holmefjord Lorentzen studerer noen av gjenstandene på Skøytemuseet foran det legendariske bildet av Oscar Mathisen. Foto: Jostein Magnussen

– Der og da var det et maksløp. Men når jeg ser løpet på ny så er det små detaljer som jeg ser andre løpere gjøre enda bedre. Hvis jeg klarer å gjøre som dem med den styrken og teknikken jeg har, så skal jeg bli enda litt raskere. Jeg er selvfølgelig fornøyd med resultatene, men jeg vil prøve å få endret på ting til det bedre og forhåpentligvis går det enda fortere.

– Hvor kan du bli bedre?

– Jeg kan bli enda raskere i starten på 500-meteren, og avslutningen på 1000-meteren kan bli enda råere. Jeg føler det er en del småting hvor jeg kan bli hakket hvassere, sier Holmefjord Lorentzen.
Tidligere så han mye på hvordan sprintspesialisten - nå landslagstrener Jeremy Wotherspoon (41) - løste sine oppgaver.

les også

Innfører boplikt for skiskyttere

– I tillegg er det en del andre løpere som, i enkelte deler av løpet, løser det bedre enn meg. Løser jeg det og fortsetter med det jeg er god på, så kan det gå enda fortere. Det er ikke mange hundredeler eller tideler vi snakker om, men med et par hundredeler her og der kan det lukte svidd.

Den kanadiske treneren har sett noe av det samme.

– Vi vet på hvilke områder han må bli bedre. Den største utfordringen er hvordan å bli bedre, sier Wotherspoon, som har alt på skøyte-CVen bortsett fra OL-gull.

Gjør endringer - igjen

– På 500 meter handler det om de første 30-meterne, på 1000 de siste 200 meterne. Spørsmålet er hvordan gjør du det uten at det skal gå på bekostning av det som allerede er bra? Vi må balansere treningen slik at vi fortsatt er sterk på det vi er gode på og kan ta tak i noe av det andre.

Denne sesongen blir det - som vanlig - en del endringer i treningsopplegget.

– Jeremy veldig flink til å gjøre nye ting og endre på treningen vår. Vi gjør ikke det samme hvert eneste år. Til og med før OL-sesongen ble det gjort endringer i oppkjøringen. Det er viktig for tilfredsheten og gleden ved å drive med idrett at man gjør litt nye ting, og ikke det samme hvert år - selv om det fungerer, sier «Lorry». Han har dette utgangspunktet:

– Man må stimulere kroppen på andre måter, man kan ikke gjøre det samme hver gang. Da blir du ikke bedre, snarere tvert i mot. Du må utfordres på nye ting og så er det tekniske og fysiske aspekt som kan bli mye bedre. Jeg føler fremdeles jeg har mye å lære.

Og han er motivert for å gjøre den jobben - selv etter 270 dager på reisefot fra mai til mars. Han har bare unnet seg to uker ferie hjemme i Bergen, så var han i gang igjen.

– Det var to uker nesten uten trening. Det var bare deilig å være hjemme uten å gjøre noe som helst. Så har det vært mer lystbetont trening og litt vekttrening frem til i mai før vi nå er godt i gang med treningssamlingene igjen.

– Hva er de naturlige målene i sesongen som kommer?

– Siden jeg vant sprint-VM i fjor, så blir det å forsvare det gullet. Så har vi et VM i enkeltdistanser, det er satt opp på samme måte som i OL. Der må jeg forsvare min 500 meter fra OL. Så går jeg for noen enkeltseirer i verdenscupen.

Da OL-sesongen ble innledet i fjor hadde bergenseren aldri vært på pallen på 500-meter i verdenscupen. I Pyeongchang sto han øverst på pallen etter å ha vunnet OL-gullet - én hundredel foran Cha Min-kyu.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder