SEIER: Etter to 6.-plasser og to 4.-plasser ble det seier for Ulsom i Iditarod 2018. Foto: Diana Haecker / AP / NTB Scanpix

Joar Leifseth Ulsom vant Iditarod og nesten 400.000 kroner - må donere bort pengene

Ranværingen Joar Leifseth Ulsom (31) er den andre norske vinneren av det legendariske hundesledeløpet Iditarod - og den første på 13 år.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Robert Sørlie er den eneste andre nordmannen som har vunnet det prestisjetunge løpet (2003 og 2005), men nå kan nok en nordmann juble for seier i Iditarod.

– Dette har vært en drøm for meg siden han (Sørlie) vant, sier Ulsom etter seieren.

Litt over klokken 03.00 lokal tid (12 norsk tid) og etter over 9,5 dager i den litt over 1600 kilometer knalltøffe løypa kjørte Joar Leifseth Ulsom først over målstreken i Nome i Alaska.

– Det er ganske ufattelig at vi klarte dette. Det er utenfor denne verden, smilte Ulsom ifølge lokalavisen Anchorage Daily News etter målgang, ifølge NTB.

Med seg på kjøpet får han ifølge Washington Post en sjekk på 50.000 dollar - eller rundt 385.000 norske kroner - og en ny pickup-bil. Det kommer i tillegg til de 2.500 dollarene han sikret seg ved å være først til sjekkpunktet White Mountain (nest siste sjekkpunkt før mål).

– Wow, det er fantastisk, sa Ulsom da, ifølge den amerikanske storavisen.

Men den glade vinner kan imidlertid ikke beholde pengene, ifølge Anchorage Daily News.

– På grunn av visumet kan han ikke beholde pengene han kjører inn, sier Ulsom-samboer Mille Porsild til nettstedet.

Istedenfor donerer Ulsom pengene til non-profitt-organiasjonsen GoNorth! Adventure Learning, forklarer Porsild. Det er den organisasjonen som sammen med sponsorer gjør at Ulsom kan holde på med idretten sin og bo i Alaska.

les også

Iditarod-vinner beskyldes for å ha dopet hundene sine

Ned til nærmeste konkurrent, Nicolas Petit, var det over fem timer som skilte.

Den franske hundesledeføreren ledet lenge, men kjørte seg vill på en av de siste dagene - og da så Ulsom sitt snitt til å ta over ledelsen. Det er ikke det eneste som har vært av dramatikk på årets løp.

På grunn av dårlige værforhold måtte løypen endres, og turen fra Anchorage til Nome har tatt én dag mer enn vanlig.

VG var i kontakt med mamma Solveig Ulseth tirsdag. Hun har stolt fulgt med på sønnens ferd mot seier hjemme i Rana.

les også

Ligger an til norsk Iditarod-seier etter drama: – En guttedrøm som er i ferd med å gå i oppfyllelse

– Det er klart jeg er stolt. Han har vært kjempeflink og klart å realisere drømmen som han hadde i mange år før han dro over til Alaska. Det er en guttedrøm som er i ferd med å gå i oppfyllelse, sa hun til VG da, og forklarte hvordan interessen for hundesledeløp oppsto.

– Da han var guttunge, lånte han nabohunden og føk av gårde på én miniski etter den, men det var vel først da han var 16–17 år at interessen virkelig tok av. Da fikk han låne et hundespann av en kompis, og etter hvert gikk han også Finnmarksløpet, sier mamma Ulsom, og legger til at hun «er heldig» dersom hun ser sønnen én gang i året nå som han bor i Alaska.

PS: Joar Leifseth Ulsom er den første Iditarod-vinner siden 2011 som ikke har Seavey som etternavn. Pappa Mitch Seavey vant i fjor og i 2013, mens sønnen Dallas står med seier i 2012, 2014, 2015 og 2016.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder