HAR VARIERT: Ingvild Flugstad Østberg er ikke fornøyd med årets sprintsesong. Her ved siden av OL-sølvvinner Maiken Caspersen Falla mens de to vurderer hvilke heat de skal velge under Drammesprinten for en drøy uke siden. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Østberg varsler hard evaluering av sprintsesongen

FALUN (VG) Selv om Marit Bjørgen (37) imponerte og reddet Norges sprint-ære i Sverige fredag, har sprintsesongen vært langt under pari. Kun Maiken Caspersen Falla (27) får godkjent. Det er ikke godt nok, mener Ingvild Flugstad Østberg (27)

  • Mikal Aaserud

Artikkelen er over to år gammel

– Vi har hatt noen pallplasser. Men det er Maiken som har reddet æren vår. Når hun er god, så har «vi» vært gode på en måte. Men ikke som lag. Det er ikke bra nok. For noen år siden kunne vi være tre, fire og fem i finalen. Det er noe vi må tenke på og evaluere hardt når sesongen er ferdig, sier Gjøvik-jenta til VG.

Les også: Bjørgen med sterk pallplass: - Kunne vært moren til noen av de andre

Syltynt i rekkene

Sammen med en rekke andre norske løpere røk hun ut lenge før finalen under sprinten som innledet minitouren og sesongavslutningen i Falun.

Til finalen var det bare Marit Bjørgen og Silje Øyre Slind som maktet å ta seg til. Bjørgen tok tredjeplassen, hennes første pallplassering i sprint siden mars 2015.

Konkurransen markerer også slutten på sprintøvelsen for i år. Johannes Høsflot Klæbo hentet sprintkula på herresiden, mens Maiken Caspersen Falla gjorde det samme på damesiden. Hun har stått for syv av ni norske pallplasser, inkludert OL-sprinten, i denne øvelsen denne sesongen.

Les også: Løfshus raser etter at Sundby ble ærespris-vraket

– Vi får juling

Det er med andre ord tynt i rekkene bak Falla. Nest beste norske er Kathrine Harsem på niendeplass. Østberg er 13. beste i verden i sprintcupen i år.

– Svaret er ganske enkelt. Resultatene lyver sjeldent. Vi er blitt dårligere. Det er bra at Maiken og Harsem har litt resultater. Men ellers er det tynt. Vi får juling, sier landslagssjef Vidar Løfshus til VG.

– I Falun var det positivt med Marit og Silje. Men vi ville gjerne hatt yngre krefter som hadde vist seg frem. Tiril og Lotta Udnes Weng har vist lysglimt, men kommer til kort i verdenscup, vurderer han.

Les også: Kommentator ber Kalla vende landslaget ryggen

Bjørgen: - For dårlig

I OL-sesongen for bare fire år siden så alt annerledes ut. Også da ble verdenscupen avsluttet med minitour i Falun. Bjørgen vant og Østberg ble nummer to i sprinten den gangen. Samme år tok norske damer OL-gull- og sølv, og totalt 15 pallplasser.

– Vi har diskutert dette. Som lag er vi for dårlig i sprint. Vi er jo en gjeng med bra kapasitet og bra i motbakke. Men kanskje må vi endre ting; Kjøre mer mann mot mann og i kuperte løyper, vurderer Bjørgen - som for eksempel i 2014 hadde fire pallplasser i sprint.

– For dette handler om trening?

– Ja, jeg tror det. Kanskje vi skal justere det for å heve sprinten igjen. Da må vi slutte med motbakker, men være tøffere og kjøre treminuttersdrag, sier Norges skidronning.

– For lite fokus

Østberg sier ønsket er å dominere sprintrennene i langt større grad enn i år.

– Det er OK enkeltplasseringer. Men det er klart vi skal snakke og tenke litt ekstra på det etter sesongen, vurderer Østberg.

– Hva skyldes det at det har gått nedover, Løfshus?

– Det har kanskje vært for lite fokus på sprint. Vi har kanskje tatt det for gitt at «vanlig» langrennstrening skal ta oss dit vi vil være, sier landslagssjefen.

PS 1: Minitouren i Falun fortsetter med ti kilometer klassisk fellesstart lørdag. Det hele avgjøres med jaktstart i fristil søndag.

PS 2: Hanna Falk leder touren med 6,8 sekunder til lagvenninne Jonna Sundling. Marit Bjørgen på tredjeplass er nå 9,8 sekunder bak den ledende svensken.

Mer om

  1. Vintersport
  2. Langrenn
  3. Ingvild Flugstad Østberg
  4. Marit Bjørgen

Flere artikler

  1. Bjørgen (37) etter sterk pallplass: - Kunne vært moren til noen av de andre

  2. Nå kan det være slutt for Bjørgen-trenerne

  3. Nilsson vant prologen: Trøbbel med feste

  4. Løfshus mener Sundby allerede har avblåst Klæbo-jakten

  5. Harsem med sitt livs løp etter tips fra Falla: – Jeg brøt en barriere

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder