SKUFFET: Magnus Carlsen tapte nylig finalen i Fischer Random mot Wesley So. Foto: Ole Kristian Strøm / VG

Magnus Carlsen har meldt seg ut av Norges Sjakkforbund

Det melder sjakkforbundet i en pressemelding. Men Magnus Carlsen (28) kommer til å fortsette å representere Norge internasjonalt.

– Han fortsetter for Norge internasjonalt og representerte så sent som tirsdag sjakkforbundet i et møte med sponsorer, sier sjakkpresident Morten L. Madsen til VG.

– Dette er et standpunkt Magnus Carlsen ønsker å markere. Det må vi bare akseptere. Men vi ønsker jo at han skal komme tilbake, legger han til.

Madsen mener at NSF fortsatt snakker bra med Magnus Carlsen.

Det var NTB som omtalte nyheten først.

– Han brenner for norsk sjakk

I pressemeldingen står det at Norges sjakkforbund mottok en melding fra Carlsens far, Henrik Carlsen, 30. september med blant annet følgende innhold:

«Som indikert allerede i sommer ønsker Magnus med dette å melde seg ut av Norges Sjakkforbund, og gjerne raskt som det er mulig. Han vil benytte anledningen til fortsatt å representere Norge som avklart med Fide og NSF på ettersommeren.»

– Vi har kjent til dette en stund og har gjennom sjakkforbundet og Fide prøvd å komme frem til en løsning, sier Morten L. Madsen.

– Vi må bare respektere at han har meldt seg ut. Han brenner for norsk sjakk og utviklingen av talenter i ungdomssjakken.»

Kindred-saken grunnen

Sentralstyret i NSF hadde et møte med Magnus Carlsen 11. juli 2019, noen dager etter Kongressen 7. juli. Allerede da skal Carlsen ha signalisert at det var aktuelt å melde seg ut.

I pressemeldingen står det at Carlsen begrunner sin utmeldelse med at et stort flertall på årets NSF-kongress hadde et annet syn enn ha i den såkalte «Kindred-saken».

Den gikk ut på at sjakkforbundet vurderte å inngå en sponsoravtale med bettingselskapet Kindred verdt 50 millioner kroner. Carlsen var sterk tilhenger av denne avtalen, men ble nedstemt i den nevnte kongressen.

Han utelukker ikke at det kan være aktuelt å melde seg inn igjen i NSF på et senere tidspunkt.

les også

Carlsen om NSF dropper Kindred-avtale: – Et svik mot denne og neste generasjon unge

Henrik Carlsen meddeler ifølge pressemeldingen at Carlsen har satt pris på NSFs praktiske bistand i forbindelse med utmeldelsesprosessen, blant annet i forbindelse med å sikre at han fortsatt kan representere Norge i internasjonale mesterskap og turneringer.

Magnus Carlsen har akkurat spilt VM i Fischer Random på Høvikodden. Det endte med et tap i finalen mot amerikanske Wesley So.

I NRK-podkasten «Sjakksnakk» sa Magnus Carlsen i oktober at forholdet til Norges Sjakkforbund er blitt «markant verre».

– Det han sier i podkasten, har han sagt til oss også, i et møte vi hadde med ham i sommer. Det er ikke nytt for oss, sa sjakkpresident Morten L. Madsen til VG den gang.

– Er dette ufint av Carlsen?

– Nei. Han må få lov til å si hvordan han føler og opplever ting. Det er helt på sin plass, sier sjakkpresidenten.

NRK-ekspert Torstein Bae er veldig overrasket.

– Senest søndag spilte han for sin nye klubb i forbundets seriesystem. Jeg er nysgjerrig på hva som ligger bak dette, sier Bae til VG.

EKSPERT: Tostein Bae er overrasket over at Magnus Carlsen forlater Norges Sjakkforbund. Her på sjakkcafe i Oslo i januar. Foto: Hallgeir Vågenes

Han venter på en redegjørelse for hva dette har å si fra forbundet og Carlsen selv.

– Det var den misnøyen med VM-prosessen tidligere i år. Men jeg tenkte det hadde lagt seg litt. Så var det bruduljene rundt sponsoravtalen med Kindred, men jeg er overrasket over at han melder seg ut nå, sier Bae.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder