HISTORISKE: Jessica Diggins (t.v.) og Kikkan Randall tok USAs første OL-gull i langrenn da de vant lagsprinten i Pyeongchang i 2018. Da tok det av. Foto: ODD ANDERSEN / AFP

Diggins møtte veggen etter OL-gullet: Nå er hun tilbake

LILLEHAMMER (VG) Amerikanerne bryr seg ikke om VM, men da Jessica Diggins og Kikkan Randall vant OL-gull på lagsprinten ble det massiv oppmerksomhet.

Den alltid strålende 28-åringen var i storslag i Lillehammer, hun ble nummer to lørdag, da knuste hun Heidi Weng på slutten av 15-kilometeren. Søndag gikk hun USA opp og frem til 2.-plass på stafetten, bak Norge. Men forrige sesong forsvant i en slags lang «hang over» etter OL.

– Det ble veldig overveldende for meg. For i USA er OL alt. I Europa er verdensmesrerskap også veldig viktig, og det er andre renn som får mye oppmerksomhet, men i USA er OL der oppe og alt det andre der nede, sier Diggins til VG og viser opp og ned med armene.

– Møtte du veggen?

– Ja, svarer Diggins.

PALLEN: Therese Johaug vant 15-kilometeren i Lillehammer i suveren stil lørdag, men Jessica Diggins (t.v.) smilte stort etter 2.-plassen. Heidi Weng ble nummer tre. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB SCANPIX

Hun ble verdensmester allerede i 2013, også da på lagsprint sammen med Randall. Hun tok tre VM-medaljer i 2017. Men det lot amerikanerne passere i stillhet. Men da det ble OL-gull i 2018 skjedde det noe. Det var USAs første OL-gull i langrenn.

– Etter OL fikk jeg plutselig tilbud om å være med på mange ting. Jeg så det som en mulighet til at vi kan få verdenscuprenn i Minneapolis, sier Diggins - og denne sesongen står altså en by i hennes hjemstat Minnesota på verdenscupkalenderen.

les også

OL-vinner Diggins var åpen om sine helseproblemer: - Jeg bryr meg om Ingvild

– Jeg kunne gjøre en forskjell ved å snakke om spiseforstyrrelser i idretten og hjelpe folk. Så jeg sto skikkelig på og ble ordentlig sliten. Men jeg er stolt av det jeg gjorde, for det var min mulighet til å gjøre noe, og ha positiv innflytelse på andre. Jeg ville ikke gjort noe annerledes, sier Diggins til VG i Lillehammer.

Klarte ikke å slappe av

Problemet var at hun trente like mye og hardt, selv om resten av programmet var mye mer hektisk. Hun ble invitert til mange store talkshow etter OL-gullet. Det var umulig å si nei.

SPENNENDE SPURT: Jessica Diggins slo Stina Nilsson (Sverige) på sisteetappen på lagsprinten i Pyeongchang. Norge tok bronse. Foto: Dmitri Lovetsky / TT NYHETSBYRÅN

– Det åpnet så mange dører for langrenn. Det er unger som vil lære å gå på ski. Det hjalp for å få idretten til å vokse, sier Diggins.

les også

Johaug leker med konkurrentene: Drepende for skisporten

Hun snakker på innpust og utpust. Hun ser rett på deg når hun snakker. Og smiler. Mye. Hun har glitter i kinnene. De amerikanske damene har gjort det til sitt varemerke å tegne med glitter i ansiktet foran skirenn.

– Problemet var at jeg trente det samme. Jeg sov, men jeg var opptatt, så jeg slappet ikke av mentalt. Jeg forsto ikke hvor viktig det var å la hjernen slappe av, sier Diggins.

Har endelig lært

Derfor klarte hun klarte ikke å følge opp etter OL-suksessen. Det ble tre pallplasser i Tour de Ski og to til i verdenscupen, men det ble ingen medaljer i VM i Seefeld. Nå har hun lært å roe ned. Mest i hodet.

– Denne sesongen har jeg jeg gjort bra ting, men jeg trenger tid for meg selv, jeg trenger å sove, jeg trenger å slappe av og prøve og ha en sunn balanse. Jeg tror omsider jeg har lært hvordan jeg skal gjøre det, sier Diggins.

Slik forklarte Diggins OL-gullet i Sør-Korea for snart to år siden:

Nå drar de amerikanske damene til Davos. Der er det verdenscup neste helg. Og der skal de feire jul, som vanlig. 28-åringen får familien på besøk.

les også

OL-mester Jessica Diggins om farlig hendelse: Kunne ha vært død

– Jeg har mer energi, jeg føler ikke at jeg holder på å bli syk. I fjor følte jeg at jeg ble syk hele tiden, fordi jeg var så sliten. Nå har jeg det bra, jeg er glad og er mentalt på plass, sier Diggins til VG.

Hun kom også på pallen i verdenscupstarten, da ble hun nummer tre på minitouren i Finland.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder