Suveren mot Glimt – slik skal Haugesund unngå ny kollaps

SPORT

BODØ (VG) (Bodø/Glimt – Haugesund 0-3) Haugesund var supereffektive da de banket Glimt. Men kollapsen fra i fjor – da de tapte syv av de åtte siste seriekampene – er ikke glemt.

Publisert: Oppdatert: 02.04.18 21:24

Trener Eirik Horneland var en glad mann på Aspmyra i de påskegule lokalene til Glimt søndag kveld. Like lystig var ikke høstsesongen for rogalendingene.

Se alle kampene i Eliteserien direkte på Eurosport Player (redaksjonelt samarbeid).

Syv av de åtte siste ligakampene i 2017 endte med tap. De to første bortekampene av totalt tre matcher i 2018 har endt med seier (2–1 over Odd i Skien, og sterke 3–0 over Glimt i Bodø).

– Vi er ydmyke til at VG har spådd oss langt ned på tabellen i år. Det er ikke så rart, fordi vi hadde en forferdelig høst i fjor. Vi er på gang, sier Eirik Horneland.

FKH har i hvert fall tatt grep. Like før sesongstart ble Benjamin Karamoko hentet inn fra Saint-Étienne. En bauta i midtforsvaret som flere enn Glimts storscorer Kristian Fardal Opseth skal få kjenne på i løpet av sesongen.

Men kanskje aller viktigst er lynraske og tekniske David Akintola, som er hentet på lån ut året fra Midtjylland.

– Karamoko og Akintola er viktige bidrag. Men vi har også fått inn mer rutine i laget, etter at Joakim Våge Nilsen og Christian Grindheim har kommet hjem, sier Horneland.

Rene «påskeegg»

Glimt hadde banespillet, men de ble fullstendig overrumplet av Haugesunds overganger. Rogalendingene fikk tre sjanser i løpet av kampens første 45 minutter. To av dem rene «påskeegg».

Først var det Frederik Gytkjær som la inn fra venstre etter 21 spilte minutter. Innlegget stanget den rutinerte Glimt-stopperen Brede Moe kontant i eget mål.

Men det stoppet ikke der med tabber og nordnorsk «gjestfrihet». To minutter før pausesignalet var det backen Emil Jonassen som slurvet med et tilbakespill. Lynraske Akintola snappet ballen – fosset alene mot Glimt-keeper Zoran Popovic – og lurte balen inn ved stolperoten.

– Jeg fikk vist noe av det jeg er i stand til. Men dette var også en god kamp av laget. Det var herlig å gjøre det andre målet, men jeg tror det første målet ga oss den selvtilliten vi trengte, sier David Akintola.

To mål foran. Og på et svært viktig psykologiske tidspunkt av kampen. Flere av Glimt-spillerne spurtet i garderoben. Og det var ikke bare på grunn av kuldegradene.

Angrepsspillet var nedslående. Det nærmeste hjemmelaget kom scoring var da FKH-keeper Per Kristian Bråtveit – ute i feltet serverte Jens Petter Hauge – men avslutningen gikk himmelhøyt over.

Ineffektive Glimt

Det bedret seg betydelig etter pause. Glimt kjørte på fremover. Men effektiviteten var elendig. Vegard Moberg og Brede Moe testet Bråtveit. Glimt nærmet seg redusering, men da hverken storscorer Kristian Fardal Opseth eller Moberg klarte å få ballen i mål etter en dobbel megasjanse, virket det nesten som Glimt ga opp.

– Jeg er ekstremt skuffet over meg selv som ikke «setter» så store sjanser som jeg fikk i denne kampen, sier Fardal Opseth.

Det var en helt anne stemning i FKH-leiren. De ventet bare på å sette siste spikeren i kisten. Det gjorde de åtte minutter før slutt da Popovic klippet ned Gytkjær i klar scoringsposisjon. Dansken satte straffe selv – kontant i mål.

Straffe-keeper

Det var for øvrig Popovic andre straffe på rad (også mot Brann) i Eliteserien.

Glimt-trener Kjetil Knutsen synes laget hans satte seg i en utrolig vanskelig situasjon på 0–2. Han har aldri opplevd to tap på rad i seriesammenheng siden han kom til de gule. Men enda verre er kanskje at Glimt ikke har scoret i de to siste matchene på toppnivå.

– Vi gjorde om på ting i pausen, og hadde fortjent redusering. Men når vi ikke fikk det, så synes jeg de siste 25 minuttene av kampen rent prestasjonsmessig var de verste, sier Kjetil Knutsen.

Her kan du lese mer om