POPULÆR: Noriaki Kasai er kanskje verdens mest kjente skihopper. Under VM i Oberstdorf står hoppfans i kø for å få en bit av ham. Foto: VEGARD WIVESTAD GRAV / BILDBYRÅN NORGE

Noriaki Kasai (45): – Jeg hopper til OL i 2026

OBERSTDORF (VG) Alder er åpenbart ingen hindring i hopp. Noriaki Kasai (45) kunne vært faren til flere av konkurrentene. Nå annonserer han neste mål i sin eventyrlige karrieren: – Jeg hopper åtte år til.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Åtte år frem i tid..!? Ja du leste riktig. Da er det OL-år. Og kanskje får den levende japanske legenden ønsket oppfylt med olympiske vinterleker på hjemmebane i Sapporo. OL-byen fra 1972 forbereder en ny søknad.

De nært forestående vinterlekene i Pyeongchang blir hans åttende OL. Og hvis han holder ut helt til 2026 kan det blir hans tiende.

– Ja, jeg skal hoppe til OL om åtte år. Jeg ser på dette som en ære, sier Noriaki Kasai til VG.

les også

Slik er superhopperen Kamil Stoch privat

Så langt tilbake som i 1992 ble han verdensmester (Harrachov). I sitt 11. skiflygingsmesterskap var ambisjonene forbløffende høye (lå på sjetteplass etter 1. omgang med 218,5 meter) – inntil drømmen om VM-medalje forsvant med et «kulhopp» på stusslige 123,5 meter fredag kveld.

Janne Ahonen (snart 42 år) er også med i VM. Den finske stjernen (har vunnet Hoppuka fem ganger) sier til VG at han ikke har de samme ambisjonene som Kasai.

– Jeg tar år for år, sier Ahonen.

– Kasai bekrefter at han vil holde det gående til 2026. Er det mulig?

– He, he ... det høres bra ut, svarer Ahonen, og bryter ut i en god latter.

Sven Hannawald (Grand Slam i Hoppuka og to VM-gull i skiflyging) er i Oberstdorf som ekspertkommentator for Eurosport. Han medgir at han er mektig imponert over Kasai.

LAHTI-GUTT: Janne Ahonen på hjemmebane i Lahti under et intervju med VG for tre år siden. Foto: Solstad, Fredrik

les også

Hannawald: – Gratis drinker til den av nordmennene som slår Stoch

– Det er utrolig at han fortsatt hevder seg i toppen. Men, jeg er skeptisk til hvor lenge det kan holde. Om han klarer å opprettholde god nok muskelstyrke til å holde den krevende tilløpsstillingen, sier Sven Hannawald.

Storhopper Espen Bredesen (OL-gull Lillehammer-lekene) konkurrerte mot Kasai på 90-tallet. Han mener det ikke er noe i veien for at 40-åringer kan kjempe i toppen i skihopping så lenge motivasjonen, og den fysiske biten er på plass.

– Fysisk er ikke skihopping så belastende som mange andre idretter. Men at Kasai fortsatt synes dette er gøy, når han har opplevd så mye, er vel det som forundrer meg mest. Dette er tross alt en idrett hvor konkurrentene hans blir yngre og yngre, sier Espen Bredesen.

les også

Stöckls VM-råd til gulljagende Tande: – Steng av sosiale medier

Sloveneren Vasja Bajc trente det suksessrike japanske hopplandslaget i tidsrommet 1994 til 2002. Han er trolig den utenfor det japanske systemet som kjenner Kasai best.

Ifølge Bajc er det tre grunner til at Kasai kan holde det gående til «evig tid» i hoppbakken.

  • – Noriaki er ekstremt opptatt av helsen. Han har aldri røkt, han rører ikke alkohol og han veldig opptatt av kostholdet.
  • – Skader er et fremmedord for Noriaki. I motsetning til svært mange hopper, så har han aldri vært plaget med knær og rygg.

PS! OL i Pyeongchang ser du på TVNorge, Eurosport Norge og Eurosport Player fra 9. februar.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder